Provjeravaju poslovanje i trošenje novca

Zbog sumnje u malverzacije prilikom javnih nabavki, inspektori u podgoričkom Vodovodu i kanalizaciji

12454 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Vodovoda, Foto: Luka Zekovic
Zgrada Vodovoda, Foto: Luka Zekovic

Zbog sumnje u malverzacije prilikom javnih nabavki, inspektori Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala juče su podgoričkom preduzeću Vodovod i kanalizacija tražili da im dostave obilje dokumentacije.

To je Vijestima rekao sagovornik iz vrha Uprave policije, objasnivši da su tražili i kompletnu dokumentaciju o poslovanju ViK sa nekoliko privatnih, podgoričkih preduzeća.

Navodno, te privatne firme, bliske bivšoj vlasti, veoma često su poslovale sa gradskim preduzećem.

Ne precizirajući koje nabavke provjeravaju i koje kompanije su u pitanju, sagovornik Vijesti kazao je da će provjeriti i kako su se u ViK zapošljavali službenici, ali i kako je i kome isplaćivan novac sa blagajne.

”Za početak, tražena je dokumentacija o javnim nabavkama i poslovanju sa privatnim kompanijama. Biće provjeren svaki ugovor, svaki posao koji su sklopili u periodu koji provjeravamo, svrha isplata, način plaćanja...”, rekao je sagovornik iz UP.

Isti izvor rekao je i da će ViK morati da položi račune o trošenju goriva.

Na čelu ViK je izvršni direktor Filip Makrid, a u Odboru direktora tog preduzeća su predsjednik Petar Živković i članovi Dragica Milačić, Olivera Živković, Tahir Drešević i Zoran Đekić.

Sagovornik Vijesti objasnio je istraga juče započeta nema veze sa krivičnom prijavom koju je prošlog ljeta podnijela Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Oni su tada Specijalnom državnom tužilaštvu predali krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, Makrida i vlasnika kompanije Tošković, Ivice Toškovića, sumnjičeći ih da su uključeni u aferu u vezi sa poslom izgradnje sekundarne kanalizacije u Podgorici.

Vukovića i Makrida tada su prijavili za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi zbog zaključivanja ugovora sa kompanijom “Toškovići”, čiji vlasnik je u tom momentu bio pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza.

Bonus video: