dokument vlade u londonu

Kokain u Zeti otkriven na osnovu britanskih obavještajnih podataka

Pristup britanskih vlasti doveo je do akcije u kojoj je otkrivena najveća količina kokaina ikada u Crnoj Gori, navodi se u dokumentu Vlade u Londonu

35532 pregleda 41 komentar(a)
Droga zaplijenjena u Zeti, Foto: Uprava policije
Droga zaplijenjena u Zeti, Foto: Uprava policije

Koristeći obavještajne podatke Ujedinjenog Kraljevstva (UK) crnogorske vlasti napravile su najveću akciju zapljene kokaina od 1,4 tone u 2021. godini, pokazao je dokument Vlade UK. U pitanju je desetogodišnji plan za sprječavanje droge koji je predstavila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a u kome se navodi da je akcija u kojoj je u avgustu ove godine u Crnoj Gori otkriveno 1,4 tone kokaina sprovedena na osnovu britanskih obavještajnih podataka.

Kako se navodi u dokumentu Vlade u Londonu, pristup britanskih vlasti doveo je do akcije u kojoj je otkrivena najveća količina kokaina ikada u Crnoj Gori.

Istaknuto je, kako prenosi Portal RTCG, da su u junu 2021. godine Granične snage potpisale memorandum o razumijevanju sa Crnom Gorom u cilju sprječavanja šverca droge i druge nedozvoljene robe na granici i u tranzitu ka Evropi i Velikoj Britaniji.

"Ovo je dovelo do obezbjeđivanja tehnologije za otkrivanje droge i obuke crnogorske carine i policije, finansirane iz naših programa zvanične razvojne pomoći i programa Fonda za stabilnost i bezbjednost", piše u dokumentu Vlade UK.

Ukazuje se da je britanska Nacionalna agencija za sprječavanje kriminala (NCA) pomogla u izgradnji kapaciteta istražnog tima, obezbjeđujući vozila, opremu za IT nadzor i obuku, a i razvijanje metoda razmjene obavještajnih podataka.

"Paralelno sa tim, diplomatsko lobiranje rezultiralo je opredjeljenjem Crne Gore da izmijeni zakone kako bi se omogućile pojačane mjere nadzora nad međunarodnim organizovanim kriminalnim grupama. Koristeći obavještajne podatke Ujedinjenog Kraljevstva, crnogorske vlasti napravile su najveću zaplenu kokaina od 1,4 tone u 2021.godini. Ova akcija se značajno pripisuje podršci jačanju kapaciteta koju predvode Granične snage u udruženom pristupu partnera širom institucija", ukazano je u dokumentu Vlade UK.

Britanski premijer Boris Džonson predstavio je prije nekoliko dana dokument nazvan "Od propadanja do nade - desetogodišnji plan da se spriječi kriminal i spase životi".

U tom dokumentu opisuje se konkretan set mjera da se spriječe kriminal i šverc u UK i inostranstvu, s posebnim akcentom na jačanje međunarodne saradnje.

Krajem avgusta ove godine, policija je u zetskom selu Mojanovići zaplijenila 1,4 tone kokaina. Droga je bila u pošiljci banana, vjerovatno iz Ekvadora, i tom prilikom uhapšeni su Budimir Krstović i njegova kćerka.

Ova akcija crnogorske policije navedena je i u izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za 2021.godinu.