Osumnjičeni da su vadili šljunak, pa zaradili krivične prijave

Iz MUP-a objasnili da se Milonjići, Maraš i njihove firme terete da su počinili krivično djelo nedozvoljeno bavljenje privrednom, bankarskom, berzanskom i djelatnošću osiguranja

15933 pregleda 2 komentar(a)
Eksploatacija šljunka (arhiva/ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore
Eksploatacija šljunka (arhiva/ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.12.2021. 18:51h

Zbog nelegalne eksploatacije šljunka podnijete su krivične prijave protiv tri osobe i dva pravna lica - Žarka (63) i Petra Milonjića (21) i Predraga Maraša, te kompanija “Milonjić i ortaci” i “Pe Mar”.

To su Vijestima saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, objasnivši da se Milonjići, Maraš i njihove firme terete da su počinili krivično djelo nedozvoljeno bavljenje privrednom, bankarskom, berzanskom i djelatnošću osiguranja.

Pojašnjeno je da je u slučaju firme “Milonjić i ortaci” to pravno lice odgovorno za krivično djelo odgovornog lica koje je djelujući u ime pravnog lica u okviru svojih ovlašćenja učinilo krivično djelo u namjeri da za to pravno lice ostvari kakvu korist.

Maraševom preduzeću “Per Mar” krivična prijava napisana je i zbog krivičnog djela iz člana 254 Krivičnog zakonika - protivpravnog zauzimanja zemljišta.

Za to krivično djelo propisana je novčana ili kazna zatvora do jedne godine, a ako je zauzeto zemljište dio zaštitne šume, nacionalnog parka ili drugog zemljišta sa posebnom namjenom, zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

Za krivično djelo koje se svima stavlja na teret - nedozvoljeno bavljenje privrednom djelatnošću, propisana je zatvorska kazna od tri mjeseca do pet godina, i novčana kazna.

Akcija suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka i devastacije riječnih korita započeta je sredinom novembra.

Prethodno, izvršna vlast je na sjednici 28. oktobra, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), usvojila zaključke kojim se zadužuje Nacionalni koordinacioni savjet za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije da preduzme aktivnosti u cilju sprečavanja dalje devastacije prirodnih resursa Crne Gore.

Ministarstvo je tada iniciralo formiranje međuresorske radne grupe u cilju utvrđivanja razmjera nelegalnih aktivnosti u vodoprivredi i šumarstvu kojima se konstantno ugrožavaju prirodni resursi.

Dvadeset dana kasnije službenici policije uhapsili su više osoba u velikoj akciji protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz Morače i Cijevne.

Tada je kontrolisano 15 lokacija, a utvrđeno je da desetak firmi šljunak vadi nelegalno.

Neki od njih, prema tvrdnjama sagovornika Vijesti, zetečeni su tom nelegalnom poslu u selima Botun, Mitrovići, kao i u Donjim Kokotima...

I tada su u podgorički Centar bezbjednosti privedeni Milonjići i Maraš, ali i vlasnik firme “Cijevna Comerc” Danilo Petrović, koji je navodno zatečen na mjestu gdje su njegovi radnici eksploatisali šljunak. U policiji su istim povodom saslušani i Jovica Klikovac i Milivoje Mugoša, a izjava je uzeta i od Andreje Šuškavčević Novović, direktorice firme Montenegro petrol.

Početkom decembra, zbog nelegalne eksploatacije šljunka iz rijeke Grnčar, policija je privela odgovorne u preduzećima “Monte Sem” i “Canović gradnja” - Seada Hota i Dževata Canovića.

Bonus video: