Službene tajne odavao kriminalcima?

Uhapšene još dvije osobe zbog ranjavanja Olivere Lakić u maju 2018. godine i šverca droge

61975 pregleda 31 komentar(a)
Osumnjičenog Lalovića sinoć dovode u Specijalno tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Osumnjičenog Lalovića sinoć dovode u Specijalno tužilaštvo, Foto: Savo Prelević

Uhapšeni policajac Darko Lalović navodno je pripadnicima kriminalne grupe koja je osumnjičena i za ranjavanje novinarke Olivere Lakić odavao informacije o predmetima koji se vode protiv njih.

To je Vijestima kazao sagovornik iz vrha Uprave policije, objasnivši da je Lalović, kao službenik Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata (SOLO) bio zadužen za bezbjednost penzionisane predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Policajac Lalović dok je obezbjeđivao Vesnu Medenicu: Fotografija iz 2019. godine
Policajac Lalović dok je obezbjeđivao Vesnu Medenicu: Fotografija iz 2019. godinefoto: Savo Prelević

Lalović je uhapšen juče u Podgorici, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Privođenje Lalovića u SDT
Privođenje Lalovića u SDTfoto: Savo Prelević

Gotovo istovremeno inspektori su lisice na ruke stavili i Nikšićaninu Branislavu Karadžiću.

Terete se da su formirali kriminalnu organizaciju, bliske kavačkom klanu, koja je organizovala ranjavanje novinarke Lakić.

Navodno, Karadžić je pratio novinarku prije nego je ranjena 8. maja 2018. godine i članovima klana prenosio informacije o njenom kretanju.

Uviđaj nakon ranjavanja Lakić
Uviđaj nakon ranjavanja Lakićfoto: BORIS PEJOVIC

Iz Uprave policije saopštili su da se obojici na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, dok Karadžića sumnjiče i za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Iz te institucije juče su objavili i snimak njihovog privođenja u prostorije Centra bezbjednosti Podgorica.

Televizija Vijesti nedavno je objavila da je SDT uspjelo da prikupi dokaze o tome ko je organizovao, a ko pucao u Lakić i da se očekuje podizanje optužnice, u kojoj je Filip Knežević označen direktnim napadačem na novinarku.

Osim Kneževića, na spisku za optuženje navodno su i nekadašnji službenik Uprave policije Goran Rakočević, Luka Bulatović, Filip Bešović i Vesko Bubanja.

U februaru 2019. godine policija i tužilaštvo tvrdili su da je Bešović ranio novinarku.

Krajem 2020. godine, u optužnici SDT-a konstatovano je da je grupa okrivljenih u spuškom zatvoru dogovarala njeno ubistvo.

”Njihov motiv je, prema dokazima tužilaštva, sprečavanje novinarke da istražuje kriminalne organizacije na teritoriji Crne Gore i njihove veze sa kriminalnim grupama iz regiona”, saopštio je specijalni tužilac Saša Čađenović u decembru 2020. godine.

Tužilaštvu je u tom predmetu pomogao i iskaz svjedoka saradnika Bajrama Piste, koji je tužiocima ispričao da su mu osumnjičeni za ubistvo novinarke nudili 200.000 eura.

Prema njegovom iskazu, Vesko Bubanja mu je u spuškom zatvoru ispričao da je Lakić “vidjela nešto što nije trebala”, zbog čega je počeo da prati kuda se kreće, fotografiše je, i sve šalje Kneževiću.

Navodno, rekao mu je i da je Bešović bio šofer kada su pratili Oliveru Lakić i da je javio Filipu Kneževiću, vrijeme i momenat kada se ukazala prilika da je sama i da može nesmetano da joj se priđe...

”Nakon čega je Filip Knežević prišao otpozadi Oliveri Lakić i pucao joj u nogu”.

Bubanja je, navodno, u razgovoru svjedoku saradniku Pisti, rekao i da je Knežević tom prilikom pucao iz pištolja koji ne izbacuje čaure napolje.

Lakić je u maju 2018. godine ranjena iz vatrenog oružja ispred zgrade u kojoj stanuje, u Podgorici.

Na istom mjestu napadnuta je udarcima u glavu u martu 2012. godine.

Prije tog napada više puta joj je prijećeno od 31. januara do 10. februara 2011. godine zbog serije tekstova koje je objavila u Vijestima o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u fabrici “Tara” u Mojkovcu i njenom skladištu u predgrađu Podgorice - Donja Gorica, i povezanosti tih aktivnosti sa Upravom policije i Agencijom za nacionalnu bezbjednost.

Prijetnjama su bile obuhvaćene i njena kćerka i kćerkina cimerka, koje su se tada nalazile na studijama u inostranstvu.

Nakon toga, u maju 2014. godine, ponovo je dobila prijetnje od prijatelja njenog napadača iz 2012. godine.

Kažnjeni su samo Slavko Musić, zaposlen kod vlasnika fabrike “Montenegro tobacco company”, koji joj je prvi prijetio 2011. godine, zatvorskom kaznom od četiri mjeseca, i Ivan Bušković, koji ju je napao 2012. godine, zatvorskom kaznom od devet mjeseci.

Zbog prijetnji kćerki novinarke i njenoj cimerki, optužbi je oslobođen Milenko Rabrenović, blizak bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću.

Nakon podizanja optužnice protiv Rabrenovića, Lakićeva je označila Veljovića kao nalogodavca prijetnji, što je on na sudu negirao.

Odgovornosti je oslobođen Milan Grgurović, koji je sebe lažno optužio da joj je prijetio, pri čemu nikada nije utvrđeno zašto je, odnosno za čiji račun je to uradio. Zbog lažnog prijavljivanja sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović ga je dva puta osudila na godinu robije, ali ga je kasnije sudija Goran Đuković oslobodio.

Bez kazne je prošao i nekadašnji visoki policijski funkcioner Siniša Stojković, koji je 28. decembra 2012. godine uhapšen zbog koruptivnog krivičnog djela - protivzakoniti uticaj, a zbog osnovane sumnje da je on kod osnovnog državnog tužioca u Podgorici posredovao da obustavi radnje u postupku protiv Rabrenovića.

Ni Dejan Čurović i Ivan Siništaj nijesu odgovarali zbog prijetnji Lakićevoj, koje su uputili u maju 2014. godine - sutkinja Osnovnog suda odbila je optužni prijedlog protiv njih, kojim im je na teret stavljano ugrožavanje sigurnosti novinarke.

Nema dokaza ako nećete da ih nađete

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović čestitao je policiji i SDT-u zbog hapšenja još dvojice osumnjičenih za ranjavanje novinarke Lakić.

On je, međutim, rekao da se nijedan novinar u Crnoj Gori ne može osjećati sigurno, jer i dalje nije rasvijetljeno ubistvo novinara Duška Jovanovića.

”Nema dokaza ako nećete da ih nađete, ima ako hoćete i za V.M. i za B.J.”, rekao je Abazović, odgovarajući na pitanja Vuka Maraša iz Medijske asocijacije jugositočne Evrope - kako se novinari mogu osjećati bezbjedno, ako je pripadnik Uprave policije uhapšen zbog ranjavanja Lakić.

Rekao je i da u policiji ima milionera, da njihova djeca idu na žurke kod kriminalaca, i da su to upravo oni koji i sada pokušavaju da “vedre i oblače” u Crnoj Gori, ali da nema volje i hrabrosti da im se “pokuca na vrata”.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da se nikome, pa ni policajcu koji je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ranjavanju novinarke Olivere Lakić, ne treba stavljati na teret ništa dok se ne dokaže.

”Je li on bio član neke kriminalne grupe i imao druge zadatke ili prema Olji Lakić, ili nekom drugom, to ćemo utvrditi u istrazi”, kazao je Katnić na konferenciji “Nacionalni dijalog o otpornosti na organizovani kriminal u Crnoj Gori” koju su organizovali Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i Društvo profesionalnih novinara.

Bonus video: