Više propusta u zaštiti na radu dovelo do smrti Mladena Damjanovića

Da je bilo izvršeno kratko spajanje i uzemljenje transformatora, ne bi došlo do strujnog udara sa smrtnim ishodom. Tek po dobijenom obavještenju da su zaposleni u “MONTENERGO” doo Nikšić izvršili postavljanje i povezivanje kabla, trebalo je da zaposleni Komunalnih usluga iz Podgorice ispitaju kablove

8833 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Do smrtne povrede na radu Mladena Damjanovića iz Podgorice 16. decembra 2016. godine, prilikom radova na vjetroelektrani Krnovo, došlo je zbog niza propusta primjene i sprovođenja mjera zaštite na radu.

To je kazao vještak zaštite na radu Zlatko Popović, juče u Višem sudu u kojem zbog zbog teškog djela protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opasnosti i neobezbjeđenjem mjera zaštite na radu odgovaraju Radovan Cvetković (35), njemački državljanin Andreas Stole, Aleksandar Nikolić (49) i Željko Tomić (41).

Prema optužnici, Cvetković, kao menadžer iz firme “General Elektric Montenegro”, koja je bila izvođač radova, nije organizovao da Nikolić pregleda opremu za proizvodnju električne energije, pa je prilikom ispitivanja uključen agregat, što je dovelo do strujnog kola na kablu, usled čega je Damjanović stradao.

Vještak je kazao da pravna lica firme “MONTENERGO doo Nikšić, “GENERAL ELEKTRIC MONTENEGRO Podgorica, “NCG INŽENJERING” , “KOMUNALNE USLUGE”, “GE TOTAL VIND” I “AGGREKO DEUTCHLAND GMBH” kao poslodavci nisu ispoštovali mjere zaštite na radu, kada je prilikom izvođenja radova na vjetroelektrani stradao Damjanović.

Vještak je zaključio da nisu bile preduzete mjere zaštite na radu, te da nije po pravilniku izvršena priprema radnog mjesta za radove u beznaponskom stanju a da su izostale i organizacione mjere.

Uz to, pojasnio je on, bilo je neodgovarajuće planiranje poslova, koje se odnosi na povezivanje transformatora na srednjenaponske kablove, dok se na drugom kraju tih kablova radi, a dok traje rad, od strane rukovodioca radova se zahtijeva pregled i ispitivanje agregata koji stavlja po napon te kablove.

“Da je bilo izvršeno kratko spajanje i uzemljenje transformatora, ne bi došlo do strujnog udara sa smrtnim ishodom. Tek po dobijenom obavještenju da su zaposleni u “MONTENERGO” doo Nikšić izvršili postavljanje i povezivanje kabla, trebalo je da zaposleni Komunalnih usluga iz Podgorice ispitaju kablove, a nakon toga se pristupi probnom puštanju u rad. Međutim, rukovodilac radova Andreas Stole niti je dobio obavještenje da su radovi na 33 KV kablu završeni, niti se lično uvjerio da su završeni, ali je ipak izvršio startovanje agregata”, kazao je vještak Popović u svom nalazu.

Istakao je da se, zbog neodgovarajuće organizacije i planiranja izvođenja radova, nisu smjeli izvoditi nikakvi radovi, a da se istovremeno izvode pregledi i ispitivanja sredstava za rad.

Vještak je napomenuo da je nakon završenih radova na uspostavljanju kablovske veze između generatora, transformatora i turbine, i udaljenja zaposlenih koji su radili na tim poslovima, prvo trebalo ispitati pregled i ispitivanje kablova (od strane Komunalnih usluga), pa tek onda prisupiti pregledu sredstava za rad.

Naglasio je da je na ovakvim radilištima u cilju zaštite na radu ( redosljed povezivanja, postavljanja kablovskih završetaka, kratko spajanje, uzemljenje), između svih pravnih subjekata morao biti potpisan poseban ugovor o organizovanju i sprovođenju mjera zaštite, kao i o međusobnim pravima i obavezama, što je izostalo.

Vještak je objasnio da je strogo pravno gledano, kao odgovorno lice jedini ko je trebalo da obezbijedi beznaponsko stanje firma “MONTEENERGO”, čiji je radnik bio Damjanović, jer firma AGGRECO” nije registrovana na teritoriji Crne Gore.

Optuženi su negirali da su počinili djela koja im se stavljaju na teret. Saslušanje vještaka Popovića, prekinuto je zbog višesatnog trajanja pretresa i završetka radnog vremena suda, i biće nastavljeno 10.februara.

Bonus video: