Značka, plaža i šamari u stanici

Četvorica barskih policajaca prekoračili službena ovlašćenja i nečovječno postupali prema Nikšićaninu, stav je Savjeta za građansku kontrolu rada policije

46283 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Anto Baković
Foto: Anto Baković

Četvorica barskih policajaca 9. jula iskazali su pretjeranu solidarnost sa kolegom iz Srbije M. R. “i podigli nepotrebnu halabuku oko nestanka, gubitka ili otuđenja njegove službene značke”, a u konkretnom slučaju su i prekoračili svoja službena ovlašćenja i nečovječno postupali prema Nikšićaninu Jovanu Đuroviću.

To je ocijenio Savjet za građansku kontrolu rada policije, postupajući po pritužbi Đurovića.

”Uzimajući u obzir propise i standarde, pripadnik MUP-a Republike Srbije u Crnoj Gori je boravio kao turista i nije imao pravo da se legitimiše u Crnoj Gori. Izlazak u provod sa službenom značkom u zemlji u kojoj boravi kao turista je profesionalni propust. Pripadnik MUP Republike Srbije, ili bilo koje druge strane države, nije trebao da službenu značku nosi sa sobom dok je na godišnjem odmoru, jer ona svakako ne proizvodi bilo kakvo službeno dejstvo”, piše u zaključku Savjeta.

Đurović je ranije prjavio da su ga u prostorijama Centra bezbjednosti Bar zlostavljali policajci R. M., M. S., R. D. i D. S.

”U izjašnjenu Savjetu, žalio se da su ga policijski službenici šamarali, vrijeđali, omalovažavali, tukli, mučili kako bi iznudili informacije koje su im bile od značaja”.

Policajce je zanimalo gdje je i kod koga je službena policijska značka službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji je u Baru boravio kao turista, a sa kojim je Đurović prethodno imao incident.

Oni su ocijenili da su policajci prekoračili ovlašćenja tokom privođenja Đurovića i prevoza tog Nikšićanina ka službenim prostorijama Centra bezbjednosti Bar, ali i u službenim prostorijama, gdje su i “pristupili tehnikama tretmana i ispitivanja koje... predstavljaju nečovječno i ponižavajuće postupanje”.

”Đurović je Savjetu rekao da su ga policijski službenici tukli preko pancira kako bi umanjili povrede i modrice. Kazao je da se dobrovoljno prijavio za poligrafsko testiranje kako bi se lakše i brže utvrdila istina. Savjetu je saopštio da se i javno obratio direktoru Uprave policije i zatražio da se založi za integritet i profesionalno postupanje svakog policajca koji ne smiju da biju, bilo koga zbog njegove nacionalnosti ili simbola koje je ima na ličnoj garderobi”.

Dodaje se i da je Savjetu ispričao i kako je počeo incident.

Objasnio je da je kao čuvar hotelske plaže nepoznatoj osobi skrenuo pažnju da ne može da urinira na plaži, te da se taj muškarac tada legitimisao službenom značkom MUP-a Srbije.

”Kada sam mu skrenuo pažnju da ne urinira na plaži, on je odmah izvadio značku i rekao da je policajac. Došlo je do rasprave između nas. Kazao sam mu da me ne interesuje značka i da ne može da urinira na plaži, i udario sam ga po ruci kojom je držao značku. Uzeo sam značku i bacio je negdje po plaži. Kada je konačno pronađena u pijesku, odmah je pozvana policija da njeni službenici dođu da je preuzmu sa recepcije hotela”, pojasnio je Đurović.

Rekao je i da, kada je toj osobi skrenuo pažnju na nedolično ponašanje, nije ni znao odakle je, niti da je po zanimanju policajac:

”Niti da je na ljetovanje poveo i svoju službenu značku”, ispričao je Đurović članovima Savjeta.

Iz tog tijela konstatovali su da Uprava policije Đurovića ne dovodi u vezu sa izvršenjem bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja, kao i da ni po jednom osnovu nije procesuiran.

U Zaključku Savjeta piše i da im Uprava policije, ni pored brojnih urgencija, nije odgovorila na konkretizovane primjedbe Đurovića.

”Savjet je sa žaljenjem konstatovao da se Uprava policije i u 2021. godini vraća svojoj ranijoj praksi - da ignoriše postojanje ozbiljnijih navoda o postojanju zlostavljanja ili povredi prava i da selektivno komunicira sa tijelima koja su zadužena za nadzor i provjere policijskog postupanja, propuštajući tako priliku da se sprovede djelotvorna istraga o zlostavljanju”.

Spise dostavili tužiocu, Savjetu žao što nema ocjene

U Zaključku Savjeta piše da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu MUP Crne Gore 1. novembra obavijestilo Đurovića da je izvještaj sa spisima predmeta, sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole, dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu Baru na dalji postupak i konačnu ocjenu:

”I odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika CB Bar R. M., M. S., R. D. i D. S., koji su u predmetnom slučaju preduzimali službene mjere i radnje prema građaninu Đuroviću, ima elemenata krivičnog djela zlostavljanje ili drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

”Interesantno je da za razliku od nekih drugih postupaka, Unutrašnja kontrola nije izašla sa konkretnijom ocjenom... Savjetu je ostalo nepoznato da li je tokom postupka sprovedeno i poligrafsko testiranje policijskih službenika, koje je moglo da doprinese izgradnji povjerenja”.

Bonus video: