Rmandić: Boli ih što pišem o nepravilnostima

Reagovanje Mirka Rmandića iz Željezničkog prevoza Crne Gore

6141 pregleda 63 reakcija 6 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Pratilac kola u Željezničkom prevozu Crne Gore Mirko Rmandić, reagovao je na tekst “Policija traži ‘prljave konduktere”, objavljen 26. decembra 2021. godine u Vijestima.

On se, kako je napisao, osvrnuo na “čuvenu akciju policije” u putničkom vozu na relaciji od Bijelog Polja do Podgorice, kada je pronađeno “nekoliko kučića i tablete namijenjene za liječenje više građana Crne Gore, čiji su životi djelimično ili potpuno ugroženi zbog izostanka terapije”.

“Smatrao sam da je najprikladnije da ovakvim preciznim opisom pomenutog događaja i stvarnosti koja nas prati, započnem demanti teksta... Da se radi o konstrukciji koja više liči na ‘vunena vremena’ i naručeni ‘uradak’, potvrđuje i onaj dio teksta u kome se tvrdi da su štenad i ljekovi ‘pronađeni’, što je laž. U zapisniku policije vrlo precizno je konstatovano da ‘sve što je prinudno oduzeto, bilo je prijavljeno policajcima koji su vršili kontrolu voza od Bijelog Polja do Podgorice’. Očito da se konačno razrađuje prosječno inteligentna, ali ipak smišljena kampanja, koju mjesecima vode pojedinci iz Ministarstva za kapitalne investicije, kao i pojedini članovi menadžmenta Željezničkog prevoza Crne Gore. Svi navedeni, podržani su prljavom pratećom kampanjom, sa ciljem da me zaplaše i ućutkaju.

Odbacujem navode iz Ministarstva kapitalnih investicija da se protiv mene vodi ili se vodila bilo kakva istraga, jer ja do 2020. godine 18 mjeseci nisam bio u Crnoj Gori. Problem u cijeloj priči i osnovni povod za osvetu i medijski linč jesu podaci o nepravilnostima koje ja i moj tim iz Nevladine organizacije ‘Vozom kroz Crnu Goru’ otkrivamo, a zatim i javno publikujemo u otvorenim pismima koje adresiramo na resornog ministra, te predsjednike pojedinih opština u Crnoj Gori, samo sa jednim ciljem – povećanje kvaliteta željezničkih usluga i bezbjednosti putnika, korisnika tih usluga. Oni koje ‘svrbi’ istina koju ‘Vozom kroz Crnu Goru’ kontinuirano iznosi, svjesni su da u činjenju koje mi se providnom kampanjom stavlja ‘na teret’, nema krivične, čak ni prekršajne odgovornosti. Zato se koristi prilika da makar pokušaju da izvrše kakav - takav medijski pritisak, kako bi se, koliko pijan plota, uhvatili za ‘carinski prekršaj’.

Kakav je stručni i obrazovni kapacitet pomenute gospode, pokazuje i činjenica da nijesu u stanju da precizno navedu odredbe i naziv pravilnika koji reguliše prava i obaveze pratilaca kola. Što se tiče štete koja je, navodno, nanesena ŽPCG, - nje nema, ali ima dobitka od prevoza kućnih ljubimaca, od čega je Željeznica inkasirala 82 evra. Da ne bude dileme, lično sam zainteresovan za provjeru svih mojih radnji i učinaka u ŽPCG. Tim povodom sam Komisiji, tokom prošlog ljeta, predložio da ispitaju sve moje i aktivnosti članova moje porodice. Tim povodom, članovima Komisije stojim na raspolaganju svakoga dana, tokom svakog od 24 sata. Ali, neka niko ne očekuje da ću odustati od namjere da se, paralelno, pod istim uslovima, ispita način sticanja i cjelokupna imovina pojedinaca iz Ministarstva kapitalnih investicija, članova Komisije za utvrđivanje nepravilnosti na Željeznici, kao i svih bivših i sadašnjih članova menadžmenta željezničkih preduzeća.

Za sve svoje postupke, za sve što sam u bilo kom trenutku učinio, spreman sam da snosim konsekvence. Niti sad, niti bilo kada, tokom života i radne karijere, nijesam smatrao da sam nepogrešiv. Naprotiv. Ipak, konstatujem da me to, svakako, ne može spriječiti da pomognem ljudima kojima je potrebna bilo kakva vrsta medicinske pomoći, od tableta pa nadalje. Njima ću, javno to kažem, opet izaći u susret, bez obzira na cijenu koju, eventualno, budem morao platiti zbog toga”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: