Presude za ubistva čekaće na slobodi?

Pred specijalnim odjeljenjem Višeg suda u Podgorici u radu 31 krivični predmet stariji od dvije godine. Od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine. Zbog toga bi mnogi optuženi za najteža krivična djela uskoro mogli biti na slobodi

65275 pregleda 11 komentar(a)
Presuda za ubistvo Šakovića iz 2018. još nije donijeta: Uviđaj nakon likvidacije, Foto: Savo Prelević
Presuda za ubistvo Šakovića iz 2018. još nije donijeta: Uviđaj nakon likvidacije, Foto: Savo Prelević

Nekoliko desetina članova organizovanih kriminalnih grupa optuženih za ubistva, pripreme likvidacija ili međunarodni šverc droge - mogli bi narednih mjeseci izaći iz pritvora, ukoliko podgorički Viši sud ne donese prvostepenu odluku u 31 predmetu, koliko ih je starijih od dvije godine u radu pred specijalizovanim vijećem.

Među onima koji bi mogli napustiti ćelije spuškog Istražnog zatvora su i članovi kriminalne grupe optuženi za ubistvo Miloša Šakovića i slučajne žrtve Radivoja Jovanovića, optuženi za ubistvo Gorana Lenca, ali i svi pritvoreni članovi škaljarske i kavačke kriminalne grupe, kojima su po raznim osnovima optužnice potvrđene do kraja 2019. godine.

Članom 179 Zakona o krivičnom postupku propisano je da se, nakon predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može, po pribavljenom mišljenju državnog tužioca, kad se postupak vodi po njegovoj optužbi, odrediti ili ukinuti samo rješenjem vijeća i da od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine.

Sagovornik iz bezbjednosnog sektora kazao je Vijestima da istražitelji sumnjaju da je na djelu namjerna blokada pravosudnog sistema, potpomognuta pandemijom koronavirusa i penzionisanjem jednog broja sudija.

”Ročišta su prvo odlagana zbog koronavirusa, potom su, nakon penzionisanja sudija specijalna vijeća dobila mnogo više predmeta. U takvim uslovima, ponovo su počela odgađanja ročišta i to, dominantno zbog toga što se neko od učesnika postupka ne pojavi, već prijavi simptome obolijevanja od Covid-19, ili najavi testiranje”, tvrdi sagovornik Vijesti.

Iz Višeg suda u Podgorici nijesu odgovorili na pitanja koliko se predmeta vodi pred specijalizovanim odjeljenjem Višeg suda u Podgorici i u koliko od njih duže od dvije godine i šest mjeseci od potvrđivanja optužnice nije donijeta prvostepena odluka.

Bez odgovora ostalo je i pitanje iz kojih razloga se najčešće odlažu ročišta u tim predmetima.

Posljedjeg radnog dana prošle godine iz Sudskog savjeta odgovorili su da sudije Višeg suda imaju 31 takav predmet.

”Uvidom kroz PRIS utvrđeno je da je pred specijalnim odjeljenjem Višeg suda u Podgorici u radu 31 krivični predmet stariji od dvije godine. Pred Višim sudom u Bijelom Polju nema neriješenih specijalnih predmeta, jer je specijalizovano odjeljenje ovog suda prestalo sa radom 2015. godine”, piše u odgovoru koji potpisuje savjetnica za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju Radmila Đurišić.

Jedan od sagovornika iz vrha Uprave policije ocijenio je da bi, puštanjem na slobodu osumnjičenih za teška krivična djela, Crna Gora ponovo postala poprište mafijaških obračuna.

”Država ne smije da dozvoli takav scenario, ali očito da su optuženi krenuli tim putem, jer im u slučaju da se donese presuda prijeti dugogodišnja robija, ovako, izlaze iz pritvora poslije tri godine, jer po zakonu ne mogu duže biti u pritvoru ukoliko nije donijeta prvostepena presuda. Nakon toga, pitanje je da li ćemo ikada više moći da ih vratimo u Istražni zatvor. Jedina mogućnost da ostanu u pritvoru, makar oni protiv kojih Specijalno državno tužilaštvo vodi druge istrage, da za njih, blagovoremeno, traže određivanje pritvora”, rekao je on.

Optužnice

Podgoričanin Miloš Šaković, navodno blizak kavačkom kriminalnom klanu i slučajna žrtva Radivoje Jovanović ubijeni su 31. marta 2018. godine u centru Podgorice, naočigled brojnih svjedoka koji su tog dana sjedjeli u bašti lokala Forum. Policija je istog dana, nedaleko od mjesta zločina, pronašla pištolj i kačket koji je osumnjičeni za ubistvo bacio prilikom bjega.

Ubrzo je devetnaestočlana kriminalna grupa osumnjičena za taj zločin, a krajem iste godine podnijeta je optužnica protiv njih. Odbjegli Marko Jovanović prema prikupljenim dokazima direktni je izvršilac likvidacije, a optužnicom su obuhvaćena i braća Janko i Predrag Vukadinović, Dragoljub Ćetković, Kristina Brnović, Lidija Bulatović, Tomo Orović, Đurađ Lončar, Miloš Božović, Arnel Mandić, Radoš Popović, Lazar Raičević, Balša Todorović, Željko Đukić, Drago Vukčević, Marko Rnković, Filip Sekulić i maloljetni A. D.

Suđenje koje je trebalo da počne u februaru 2019. godine prvo je odgođeno jer je prvobitna predsjednica specijalnog vijeća tražila izuzeće zbog odlučivanja o sporazumu o priznanju krivice, a potom je više puta odlagano. Prvostepena presuda još nije donijeta.

Kotoranin Goran Lenc ubijen je 16. septembra 2017. godine, nedugo zatim policija je za tu likvidaciju osumnjičila njegovog sugrađanina Nikolu Mršića, koji je dugo bio u bjekstvu. Optužnica za to ubistvo potvrđena je u maju 2018. godine, a nešto kasnije specijalni tužioci Mršića su optužili da je dio organizovane kriminalne grupe koja je planirala više likvidacija, među kojima i ubistva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, više policajaca i navodnih članova kavačkog klana.

Na toj optužnici su navodni organizatori tri kriminalne grupe koje su, tvrde specijalni tužioci, sarađivali - Ranko Radulović, Igor Vukotić i Erogen Brajović. Osim njih, optužnicom su obuhvaćeni i Mršić, Nikola Mandić, Stefan Perović, Darko Vicković, Stefan Radulović, Luka Radulović, Zlatko Matanović, Nenad Lubura, Milovan Peruničić, Miladin Dedović, Ratko Martinović, Željko Matijašević, Radivoje Preradović, Željko Matijašević, Ivan Todorović, Radoš Petrušić i Radulovićev sin, u trenutku optužbe maloljetni Ž. R.

U tom predmetu tužilaštvo ima zaštićenog svjedoka, kodnog imena Jadranko Jonski, koji je istražiteljima do detalja ispričao ko su bile mete kriminalnih grupa iz Nikšića, Kotora i Skadra, koga su pratili, čija ubistva planirali...

Navodno, pripremali su likvidacije Milivoja Katnića, Duška Golubovića, Zorana Lazovića, Duška Koprivice i njegovog sina Strahinje, Nikole i Vladimira Banićevića, Darka Janjića, Radovana Mujovića, Vjekoslava Lambulića i braće Vilotijević.

Upravo zbog nedonošenja prvostepene presude u roku od tri godine od potvrđivanja optužnice, poslednjim, navodnim članovima te kriminalne grupe koji su bili u pritvoru - Ranku Raduloviću, Nikoli Mandiću i Stefanu Peroviću krajem novembra ukinut je pritvor.

Radulović i Perović tada su prebačeni u Kazneno popravni dom na izdržavanje kazne na koju su osuđeni po drugom osnovu.

Bonus video: