Italija istražuje poslove Igora Bidila

Naturalizovani Crnogorac, kazahstanski magnat, koji je namjeravao da gradi luksuzni hotel u centru Budve, osumnjičen za pranje novca, kao i poreske, korporativne i korupcijske zločine

41480 pregleda 53 reakcija 11 komentar(a)
Bidilov planirani projekat u centru Budve, Foto: -
Bidilov planirani projekat u centru Budve, Foto: -

Istražni sudija u italijanskom gradu Sijena odlučiće 25. januara da li će prihvatiti predlog tamošnjeg tužioca da se produži istraga još pola godine, koja se u okviru afere “Skriveni partner” vodi protiv kazahstanskog magnata, naturalizovanog Crnogorca Igora Bidila.

”Vijesti” su još ranije objavile da je Bidilo, koji je 2017. godine dobio crnogorsko državljanstvo na predlog predsjednika države Mila Đukanovića, u Budvi preko svoje kompanije “Velja voda lux” namjeravao da gradi luksuzni kondo hotel u samom centru grada. Taj investicioni poduhvat bio je prvi veliki sukob i izazvao političku krizu između Demokratskog fronta i Demokrata.

Bild
Bildfoto: comunicaffe.it

”Ročište na kojem će istražni sudija Ilarija Korneti morati da odluči da li da produži istragu u aferi ‘Skriveni partner’ koju istražuju finansijska policija Gvardija di finansa, a koordinira tužilac Siro de Flamineis, odloženo je za 25. januar. Tužilaštvo je, kao što je poznato, počelo da skreće reflektore na poslovanje kazahstanskog magnata Igora Bidila 2018. godine, a onda je slučaj eksplodirao u proljeće ove godine. Tužilac je zatražio šestomjesečno produženje istrage jer bi ishod važnih međunarodnih istraga putem zamolnica još uvijek izostao”, prenose italijanski mediji.

Italijanska finansijska policija Gvardija di finansa zaplijenila je imovinu Bidilu u akciji “Skriveni panter” u kojoj je osumnjičeno 12 osoba, kojima se na teret stavlja krivično djelo pranje novca, kao i poreski, korporativni i korupcijski zločini krivična djela protiv imovine. Italijanski mediji u martu prošle godine objavili su da je Bidilo u toj zemlji, tokom godina, kupio brojne restorane i barove u Sijeni, Firenci i Milanu.

Tivatska kompanija “Velja voda lux”, čiji je osnivač firma “CG investment” u većinskom vlasništvu Bidila, glavni državni arhitekta Mirko Žižić je onemogućio gradnju, nakon što je donio rješenje o prekidanju postupka izdavanja saglasnosti na idejno rješenje luksuznog višespratnog kondo hotela.

”Prekid postupka traje do donošenja Prostornog urbanističkog plana opštine Budva”, piše u tom rješenju.

Prethodno je Vlada krajem juna donijela odluku o izradi Prostornog urbanističkog plana za Budvu, čime je ujedno stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta - detaljne urbanističke planove “Budva centar” i “Bečići”.

Parcela od 2.947 kvadrata u centru grada, koja je u obuhvatu DUP “Budva centar”, vlasništvo tivatske kompanije, praktično je protekle dvije i po godine dovela do političkog rata u vladajućoj koaliciji u Budvi.

S jedne strane, gradonačelnik Marko Carević i njegov Demokratski front insistirali su da Opština preuzme atraktivnu parcelu i pretvori je u park, ispod kojeg bi se izgradila četvoroetažna garaža, a zauzvrat firmi “Velja voda lux” ustupili bi nezavršene poslovno-stambene prostore u TQ Plazi, koji su oduzeti kriminalnoj grupi Svetozara Marovića.

Sa druge strane, budvanske Demokrate su tvrdile da je nerealno sprovedena procjena nekretnina koje bi bile dio razmjene i to na štetu Opštine. Predlagali su da se tih 3.000 kvadrata u centru grada proglasi javnim interesom, odnosno da se ta zelena površina zaštiti od betoniranja.

Nakon što su mediji u Crnoj Gori objavili da se protiv Bidila u Italiji vodi istraga, predlog gradonačelnika Carevića o milionskoj razmjeni nepokretnosti na zasjedanju budvanskog parlamenta, početkom jula, nije dobio zeleno svjetlo koalicionih partnera. Naime, odluka je povučena sa dnevnog reda skupštinske sjednice. Povlačenje je tražilo pet odbornika Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore, što je podržalo šest odbornika Demokrata, dok je protiv bilo osam odbornika Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije.

Carević je tražio da parlament usvoji odluku koja je bazirana na protokolu koji je on u oktobru 2019. zaključio sa predstavnicima “Velja voda lux”. Tim protokolom je bilo predviđeno da tivatska firma ustupi lokalnoj upravi parcelu od 2.947 kvadrata u centru grada, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrat nedovršenog poslovno-stambenog prostora preko puta kompleksa TQ Plaza - ugrubo završenoj Lameli C.

Bidilova firma je trebalo da postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

Tivatska firma je trebalo razliku u vrijednosti od 496.827 eura da uplati u opštinski budžet.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je Komisija Uprave za nekretnine, dok je isti posao za zemlju firme “Velja voda Lux” izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

Demokrate su sa druge strane na istom skupštinskom zasjedanju predložile odluku o utvrđivanju javnog interesa, koja je povučena, nakon što je povučen i Carevićev predlog.

Demokrate su uz odluku dostavile i procjenu parcele firme “Velja vode lux”, koja iznosi 1,65 miliona eura, četiri puta manje nego što je to uradio procjenitelj Zejak za potrebe protokola.

Tivatska kompanija se nakon toga oglasila da procjena vrijednosti njihove parcele, koju je na zahtjev odborničkog kluba Demokrata, sproveo procjenitelj koga je angažovao opštinski Sekretarijat za zaštitu imovine, nema nikakvu pravnu snagu i da je nezakonito sprovedena.

Bonus video: