“Voli” sumnjao da će im neko podmetnuti drogu

Iz kompanije tražili i da službenici Uprave prihoda i carina, uprkos skeniranju, budu prisutni u Logističkom centru i nadziru pretovar robe

57888 pregleda 91 reakcija 93 komentar(a)
Kokain pronađen u paketima banana, Foto: Uprava policije
Kokain pronađen u paketima banana, Foto: Uprava policije

Kompanija Voli više puta je tražila da carinici skeniraju kontejnere u kojima su banane namijenjene njihovom trgovinskom lancu, a u zahtjevima izražavali su sumnju da bi im neko mogao podmetnuti nedozvoljenu robu.

Takođe, tražili su i da službenici Uprave prihoda i carina, uprkos skeniranju, budu prisutni u Logističkom centru i nadziru pretovar robe.

Takav zahtjev poslali su i za pošiljku koja je stigla 2. januara, a koja je 10 dana kasnije dovezena do njihovog Logističkog centra.

”Želimo zaštiti ugled i renome koji je građen 26 proteklih godina, preduzimajući sve neophodne preventivne mjere zaštite i kontrole, te Vas molim da pošaljete službenike UPC da izvrše kontrolu i prisusutvuju prijemu robe u Logističko distributivnom centru kompanije”, piše u zahtjevu poslatom direktorici UPC 11. januara.

Prema dopisima, u koje su Vijesti imale uvid, kompanija Voli od 30. avgusta 2021. godine Upravi prihoda i carina, Upravi policije, potpredsjedniku Vlade, ministrima unutrašnjih poslova i ekonomskog razvoja...poslala je više zahtjeva kojima su tražili dodatnu kontrolu i provjeru kontejnera u kojima je roba namjenjena njima.

Potpredsjedniku Vlade i koordinatoru bezbjednosnog sektora Dritanu Abazoviću, ministrima Sergeju Sekuloviću i Jakovu Milatoviću, direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu i tadašnjem v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandru Damjanoviću pisali su 30. avgusta 2021. godine.

U dopisima poslatim Abazoviću, Sekuloviću, Milatoviću, Brđaninu i Damjanoviću tada su napisali da su se 23. jula 2018. godine i 23. decembra 2020. godine obraćali Upravi carina, Upravi policije i MUP-u sa zahtjevom da detaljno provjeravaju svaki kontejner koji im je namjenjen.

"Naročito zbog negativne medijske kampanje da opojne droge distribuira iz Logističkog centra kompanija Voli, što je notorna neistina", piše u dopisu.

"Kako naša kompanija obavlja obiman uvoz roba, postoji veliki rizik da se u pošiljkama robe namjenjene našoj djelatnosti, može dogoditi da se od strane NN lica švercuje nezakonita roba, te da se bez mogućnosti kontrole i reagovanja nađe u isporuci za kompaniju Voli trade".

Pojašnjavajući da su svjesni da se na taj način vrši međunarodni transport nezakonite robe i tada su tražili detaljnu kontrolu svih pošiljki njima namjenjenih, ali i sastanak kako bi dogovorili na koji način da se isporuke kontrolišu i u njihovim magacinima.

"Zahtjevamo da se od strane nadležnih službenika, shodno datim ovlašćenjima u postupku carinskog nadzora detaljno i sveobihvatno pregledaju, skeniraju, izmjere, analiziraju ili testiraju robe, te da se otvore svi paketi i posude u kojima se roba nalazi", piše u dopisima.

Bonus video: