Crna Gora dio akcije zapljene 1.534 pušaka i pištolja širom Evrope

Akcija je bila usmjerena na ilegalnu trgovinu konvertovanim alarmnim i gasnim oružjem

13079 pregleda 0 komentar(a)
Dio oduzetog oružja, Foto: Europol/Polícia de Segurança Pública
Dio oduzetog oružja, Foto: Europol/Polícia de Segurança Pública

Ukupno 1.534 komada vatrenog oružja zaplijenjeno je u međunarodnoj operaciji koju je koordinirao Europol, a u kojoj je učestvovala i Crna Gora.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu Europola, akcija je bila usmjerena na ilegalnu trgovinu konvertovanim alarmnim i gasnim oružjem. Istaknuto je da su ti pištolji postali važno oružje izbora jer se lako mogu konvertovati za ispuštanje bojeve municije.

"Vjeruje se da je takvo vatreno oružje korišćeno za ubistvo holandskog reportera ubijenog u Amsterdamu u julu prošle godine", navodi se u saopštenju na sajtu Europola, kako prenosi portal RTCG.

Operaciju poznatu kao "Conversus" vodila je rumunska nacionalna policija u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji (EMPACT).Učestvovale su ukupno 24 zemlje.

Pretresano je više od 260 kuća, 1.534 komada oružja je zaplijenjeno, tu je i municija, zaplijenjeno je 17.464 komada i 6.550 kilograma pirotehničkih sredstava.

"Rumunska nacionalna policija, zajedno sa bugarskim i sjevernomakedonskim kolegama, prikupila je podatke o prodavcima koje je potom analizirao Europol da bi otkrio kupce i sumnjive transakcije", piše u saopštenju.

Kako se tvrdi, u ovoj koordinisanoj akciji učestvovale su Crna Gora, Srbija, Rumunija, Bugarska, Belgija, Kipar, Češka, Njemačka, Poljska, Portugal, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina i još jedan broj država.

"Eurodžast je spreman da podrži nacionalne vlasti u prekograničnoj pravosudnoj saradnji, na njihov zahtjev", navodi se u saopštenju.

Holandski istraživački novinar Peter R. de Vrijs preminuo je nakon što je 6. jula prošle godine teško ranjen u Amsterdamu.