Batinaše u uniformi još ne optužuju

Ni godinu i po nakon zlostavljanja Grujičića, Boljevića i Mugoše nema optuženih policijskih službenika

8517 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović

Nijedan policijski službenik nije optužen ni godinu i po nakon podnošenja prijava zbog zlostavljanja Jovana Grujičića, Marka Boljevića i Benjamina Mugoše u istrazi bombaških napada na lokal Grand i kuću Duška Golubovića.

To su saopštili iz NVO Akcija za ljudska prava (HRA), ističući da u tim slučajevima nijesu ni otvorene istrage, te da su 21. januara poslali protestno pismo v.d. vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću i v.d. rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Arminu Selmanoviću:

”Ukazujući da takvo odugovlačenje predstavlja nedjelotvornu istragu i krši međunarodni standard zabrane mučenja”.

”U predmetima i Grujičića i Boljevića posljednji osumnjičeni saslušani su još u oktobru 2021, ali se oba predmeta uprkos tome i dalje nalaze u fazi izviđaja, čime se omogućava osumnjičenima za teška kršenja ljudskih prava da i dalje vrše službene dužnosti, što potpuno obesmišljava apsolutnu zabranu mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja”, tvrde iz HRA.

Dodaju da je Grujičić pravosnažno oslobođen optužbi za bombaške napade, jer je sud, pored ostalog, ocijenio da je njegovo priznanje iznuđeno policijskom torturom.

”Direktor bolnice, Petar Abramović je pravosnažno osuđen nakon što je priznao da je na Grujičićevom suđenju lažno svjedočio. Presudom je utvrđeno da su iz njegove kancelarije, 25. 5. 2020. maskirani službenici policije odveli Grujičića u CB Podgorica radi prikupljanja obavještenja. Ovo je učinjeno bez pisane saglasnosti ljekara da pacijenta može da ispituje državni tužilac, već je saglasnost data retroaktivno - dan pošto je Grujičić bio izložen mučenju”, saopšteno je iz HRA.

Navodeći propuste tužiteljki koje su postupale u predmetima, iz HRA su saopštili i da su Grujičićevi roditelji uz podršku te i NVO Juventas u septembru 2020. podnijeli pritužbu Komisiji za etička pitanja i deontologiju Ljekarske komore Crne Gore na postupanje ljekara i uprave Specijalne bolnice za psihijatriju, ali da skoro 16 mjeseci od nijesu dobili nikakav odgovor.

”Grujičić i Boljević su policijsku torturu, primjenom elektrošokova u predjelu genitalija i butina, udaranje bokserskim rukavicama i bejzbol palicama, prijetnje ubistvom i puštanje glasne muzike da zagluši krike, prijavili još u maju, odnosno junu 2020. godine. Iako su imena 11 policijskih službenika koji su bili zaduženi za Jovana Grujičića u CB Podgorica, bila poznata odmah nakon njegovog hapšenja, zahvaljujući efikasnom postupanju Savjeta za građansku kontrolu rada policije, do danas još niko nije optužen, što ukazuje na nedjelotvorno postupanje tužilaštva u ovom predmetu. Na identifikaciju pet inspektora, od prijavljenih šest, koji su postupali prema Marku Boljeviću, neopravdano se čekalo čak 13 mjeseci”, ističu iz HRA.

Oni podsjećaju da je ombudsman 20. novembra prošle godine, u mišljenju u kojem je utvrdio nečovječno i ponižavajuće postupanje prema Boljeviću, uputio preporuku Upravi policije da bez odlaganja preduzme mjere za identifikaciju i utvrđivanje odgovornosti svih policijskih službenika koji su 25. maja 2020. godine u odnosu na njega prekoračili svoja ovlašćenja.

”Istraga ovih slučajeva je morala da dobije posebnu pažnju, i da se sprovede ažurno, blagovremeno i što temeljitije, jer je Evropski komitet za sprečavanje mučenja (CPT) u prethodna dva izvještaja o posjetama Crnoj Gori upozoravao na zlostavljanje u crnogorskoj policiji uz upotrebu elektro-šokova, kao i na to da je primjena zlostavljanja prihvaćena praksa među kriminalističkim inspektorima. Takođe, CPT je i u posljednjem izvještaju ukazao na ‘nestandardne predmete’ - bejzbol palice i električne kablove, koje je pronašao upravo u CB Podgorica, koji je i ovom prilikom naveden kao lokacija na kojoj su žrtve mučene. Ipak, fotografski dokazi iz prostorija CB Podgorica su u predmetu Jovana Grujičića prikupljeni tek 5. oktobra, odnosno nakon više od 4 mjeseca, što ozbiljno utiče na raspoloživost relevantnih dokaza”, saopštili su iz HRA.

Oni dodaju da je za taj slučaju još u julu 2020. vladalo veliko interesovanje domaće i međunarodne javnosti i da su zvanični predstavnici agencija Ujedinjenih nacija, Evropske unije, britanske Ambasade i Ambasade SAD zahtijevali od nadležnih hitnu i temeljnu istragu i sprovođenje pravde.

”Kako to do danas nije učinjeno, HRA još jednom izražava ozbiljan protest što u ovim slučajevima ni nakon 18 mjeseci nije došlo do procesuiranja svih odgovornih policijskih službenika za zlostavljanje trojice oštećenih, uključujući one koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima i koji su zlostavljanje sve vrijeme prikrivali”.

Bonus video: