Kuljača i Lazovići nijesu oštetili Budvu

Specijalno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv bivših čelnika Opštine, podnesenu prije skoro pet godina

44303 pregleda 183 reakcija 20 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužalaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Opštine Budva, pokojnog Rajka Kuljače, nekadašnjeg šefa parlamenat Bora Lazovića i njegovog brata Jova, da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom prodaje atraktivne opštinske parcele od 4.484 kvadrata, nedaleko od Staroga grada.

Prijavom administracije bivšeg gradonačelnika Dragana Krapovića (Demokrate), podnesenom prije skoro pet godina, pored funkcionera DPS-a bila su obuhvaćena i neidentifikovana lica iz Opštine Budva i Uprave za nekretnine - Područne jedinice Budva, zbog sumnje da su počinili navedeno krivično djelo.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević dopisom je obavijestila aktuelnog gradonačelnika Marka Carevića da je krivična prijava odbačena.

”Na osnovu člana 271 Zakona o krivičnom postupku obavještavam vas da je ovo tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Opštine Budva od 12. aprila 2017. jer u odnosu na prijavljenog Rajka Kuljaču postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje, dok u odnosu na Bora i Jova Lazovića ne postoji osnovana sumnja da su izvršili prijavljeno krivično djelo, ni drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navela je Vukčevićeva u dopisu Careviću.

Kako je naglasila, ukoliko je Opština Budva suprotnog mišljenja, ima pravo da protiv prijavljenih preduzme gonjenje podnošenjem optužnog akta Višem sudu u Podgorici u roku od 30 dana, ili u roku od osam dana podnese vrhovnom državnom tužilaštvu pritužbu na rješenje SDT o odbacivanju krivične prijave.

U Opštini Budva “Vijestima” su kazali da još razmatraju rješenja i način na koji će odgovoriti na odbacivanje krivične prijave.

Lokalna samouprava, u vrijeme kada je njome rukovodio Dragan Krapović, podnijela je krivičnu prijavu, te Tužilaštvu na čijem je čelu Milivoje Katnić, dostavila kompletnu dokumentaciju u vezi sa, kako su naveli, milionskom malverzacijom koja je sprovedena 2010. u režiji tadašnje DPS uprave grada.

“Na osnovu činjenica i dokaza do kojih je došla nova vlast u Budvi potkirijepljeno je argumentima ono što su opštinski funkcioneri, na čelu sa predsjednikom Opštine, javno govorili u vezi sa prodajom nepokretnosti u samom centru Budve”, navedeno je tada u saopštenju Opštine Budva, koja je na svom sajtu objavile kompletnu dokumentaciju i krivičnu prijavu.

Iz Opštine su tada kazali da su apsolutno sigurni da su Kuljača i Lazovići, kroz krivično djelo koje im se stavlja na teret, nanijeli Opštini Budva štetu u milionskom iznosu.

”Bićemo istrajni da ovu stvar dovedemo do kraja i nadoknadimo nanesenu štetu građanima Budve. Nažalost, proteklih godina u Opštini Budva je od strane funkcionera, službenika i drugih lica djelovanjem organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu bio visoki funkcioner DPS-a, nanesena ogromna šteta”, naveli su tada iz Opštine.

Nakon što iz SDT-a na krivičnu prijavu nijesu odgovarali, oglasio se tadašnji gradonačelnik Krapović koji je od tadašnjeg VDT-a Ivice Stankovića tražio da mu se odogovori dokle je stigla istraga.

”Uz krivičnu prijavu predat je obiman dokazni materijal koji izaziva sumnju da je Opština Budva tokom 2010. godine, u vrijeme dok se na dužnosti predsjednika Opštine nalazio Kuljača, prodala zemljište na ekskluzivnoj lokaciji u centru grada, u neposrednoj blizini gradskog vrtića, Boru i Jovu Lazoviću, ‘radi formiranja urbanističke parcele’, za kupoprodajnu cijenu od 2,78 miliona eura. Kupoprodajnim ugovorom između Opštine i Lazovića, bilo je predviđeno da se taj ugovor ‘smatra raskinutim’ ukoliko Lazovići u ostavljenom roku ne isplate Opštini kupoprodajnu cijenu. Međutim, nakon isteka ostavljenog roka, Kuljača je sa Lazovićima zaključio aneks ugovora o kupoprodaji i dozvolio im da se bez isplate kupoprodajne cijene, dostavljanjem bankarske garancije koja u Opštini Budva ne postoji, uknjiže kao vlasnici zemlje. Nakon toga su Boro i Jovo Lazović, bez plaćanja kupoprodajne cijene, nakon što je ugovor raskinut po automatizmu, založili ove nepokretnosti i tako uzeli zajam od 2.500.000 eura”, istakao je Krapović tada u otvorenom pismu.

SDT je ovim odbacio još jednu krivičnu prijavu gradske uprave koju su podnijeli protiv bivšeg opštinskog rukovodstva.

Bonus video: