Krao iz sobe dok je vlasnik spavao?

Zbog teške krađe osuđen je u aprilu 2011. godine u podgoričkom Osnovnom sudu, a u junu 2014. u istom sudu zbog krađe mu je izrečena kazna od četiri mjeseca zatvora, uz mjeru bezbjednosti - obavezno liječenje zavisnika, ne duže od tri godine

59678 pregleda 79 reakcija 26 komentar(a)
Optužni predlog dostavljen sudu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Optužni predlog dostavljen sudu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Podgoričanin Ivan Racković provalio je u stan S. R., potom iz dnevne sobe ukrao nakit vrijedan nekoliko hiljada eura, telefone, ručni sat, alkoholna pića... a onda ušao u sobu u kojoj je spavao brat vlasnika stana - I. R. i sa stočića pored uzglavlja ukrao lap-top, a onda u ranac potrpao i garderobu.

To sve sve dešavalo u noći 2. decembra, četiri sata poslije ponoći, piše u optužnici koju je podgoričko Osnovno državno tužilaštvo podnijelo Osnovnom sudu.

Tužiteljka Maja Janković koja potpisuje taj akt, tereti Rackovića da je preskočio ogradu, ušao u dvorište stambene zgrade, zatim prišao vratima od terase stana u prizemlju, otvorio ih upotrebom fizičke i ušao u stan.

”Gdje je najprije u dnevnom boravku iz staklene vitrine oduzeo i prisvojio kutiju u kojoj su se nalazila dva prstena od kojih je jedan bio zlatni sa kamenjem vrijednosti 1.238,00 eura, a drugi od platine sa kamenom vrijednosti 3.850,00 eura i sat marke ‘Tag Hauer’ vrijednosti 1.021,50 eura, nakon čega je iz trpezarije oduzeo i prisvojio dva mobilna telefona...jedan marke ‘Samsung A21’ vrijednosti 172,60 eura i drugi marke ‘Samsung Note 10+’ vrijednosti 516,60 eura, kao i novac u iznosu od 30 eura, sve vlasništvo oštećenog S. R.”.

Tužiteljka objašnjava da je Racković nakon toga iz dnevne prešao u spavaću sobu, u kojoj je spavao I.R. uzeo lap-top i garderobu.

”I sa flašama alkoholnog pića, koje je pronašao u trpezariji, stavio u dvije torbe, u namjeri da ih oduzme i prisvoji, u čemu je bio spriječen nailaskom I. R., zbog čega je pobjegao u nepoznatom pravcu, na koji način je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 6.828,70 eura”.

Odnio i vrata

Terete ga da je istog dana, oko 18 sati, ušao je u dvorište kuće vlasništvo oštećenog Z. L., odakle je oduzeo i prisvojio eloksirana vrata vrijednosti 1.002,00 eura:

”Koja su bila prislonjena uz zid od ograde dvorišta, nakon čega je ista utovario na putničko vozilo marke ‘Mercedes’...parkiran u neposrednoj blizini, i u kojem su se nalazili D. Č. i D. T., kojima je navedena vrata prethodno ponudio da proda - čime je učinio produženo krivično djelo teška krađa”.

Prema navodima optužnice dan ranije je, na teritoriji Podgorice, u više navrata upotrijebio tuđe kreditne kartice, koje je neovlašćeno pribavio:

”Na način što je dvije platne kartice NLB banke vlasništvo oštećenih I. C. i V. C. pronašao u novčaniku koji je oštećena V. C. prethodnog dana izgubila, nakon čega je platnu karticu oštećenog I. C. upotrijebio četiri puta”.

Objašnjeno je da je prvo u 13,49 časova u prodavnici potrošio 25,13 eura, a potom pokušao da podigne novac na bankomatu NLB Banke, ali je unosio pogrešan pin.

”Zatim u butiku “S. f.” koji se nalazi u Z., u 16,15 časova i u 16,16 časova, u namjeri da plati robu u vrijednosti od 56,00 eura, u čemu nije uspio”...

Prema navodima optužnice Racković je i karticu V. C. upotrijebio četiri puta od 14.10 do 16.14 časova - prvo u marketu, pa na bankomatu, a onda je dva puta pokušao da plati robu vrijednu 56 eura u butku. Nijednom mu nije pošlo za rukom, pa ga ODT tereti da je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 25,13 eura:

”I u istom iznosu pričinio štetu oštećenom I. C., čime je učinio produženo krivično djelo falsifikovanje i zloupotreba kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje”.

Osuđen više puta

Prema izvodu iz kaznene evidencije, koja je dio optužnice, Racković je ranije osuđivan više puta. Zbog teške krađe osuđen je u aprilu 2011. godine u podgoričkom Osnovnom sudu, a u junu 2014. u istom sudu zbog krađe mu je izrečena kazna od četiri mjeseca zatvora, uz mjeru bezbjednosti - obavezno liječenje zavisnika, ne duže od tri godine.

Par mjeseci kasnije - 26. septembra, zbog teške krađe i teške krađe u pokušaju, osuđen je na godinu i 11 mjeseci, uz izrečenu mjeru bezbjednosti obaveznog liječenja.

Tri godine kasnije osuđen je zbog krivičnog djela falsifikovanje i zloupotreba kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje. Tada mu je izrečena kazna od godinu i 10 mjeseci zatvora, a u martu 2020. godine zbog teške krađe osuđen je na istovjetnu kazni.

”Nalazi se u pritvoru na osnovu rješenja sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici Kri br. 651/21 od 9. decembra 2021. godine, koji se ima računati od 6. decembra 2021. godine u 16,30 časova, kao dana i časa lišenja slobode”, objasnila je tužiteljka.

Bonus video: