Kašćelan negirao krivicu, Franović: Do pokretanja postupka došlo zbog pritiska izvršne vlasti na sudsku

Odbrana je sudu predložila da se ovaj postupak treba obustavi. Dodali su da je "Skaj" komunikaciju” specijalno tužilaštvo dobilo od Uprave policije, a policija od EUROPOLA, te da tužilaštvo prije toga nije vodilo istragu. Istakli su da ne može prvo da se hapsi pa onda da se vodi istraga

13068 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ročište za kontrolu optužnice koju je specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv Slobodana Kašćelana i još 13 okrivljenih, zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva Nikole Stanišića na podmukao način, te krivičnog djela teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljenog držanja oružja i ekplozivnih materija, održano je danas u Višem sudu u Podgorici. Sud će u zakonskom roku od 15 dana odlučiti o optužnici.

“Nisam kriv i nemam krivice. Ovo je čista izmišljotina”, izjavio je danas na ročištu okrivljeni Slobodan Kašćelan.

Branilac okrivljenog Kašćelana, advokat Dragoljub Đukanović je danas na ročištu kazao da operativni podaci ne mogu biti dokaz u krivičnom postupku, te da ti podaci mogu da budu samo u istrazi.

I ostali advokati odbrane su ukazali na nepravilnosti i kršenja propisa i zakona kada je u pitanju komunikacija “Skaj”, za koju specijalno tužilaštvo tvrdi da je obavljena od strane optuženih. Dodali su da nema materijalnih i bioloških dokaza da je oštećeni Nikola Stanišić ubijen. Posebno su naglasili da je jedina ispravna i zakonita stvar u ovom predmetu odluka sudije za istragu Miroslava Bašovića kada je utvrdio da nema osnova za pritvor.

Odbrana je sudu predložila da se ovaj postupak treba obustavi. Dodali su da je "Skaj" komunikaciju” specijalno tužilaštvo dobilo od Uprave policije, a policija od EUROPOLA, te da tužilaštvo prije toga nije vodilo istragu. Istakli su da ne može prvo da se hapsi pa onda da se vodi istraga.

Svi okrivljeni su negirali su izvršenje krivičnih djela za koja se terete. Optuženi Vladimir Vučković je kazao da je ne priznaje krivicu, te da nije član ni jedne kriminalne grupe.

Advokatica Bojana Franović je sudu predočila o kakvom se materijalu u spisima predmeta zapravo radi i navela da CD koji je dobila od specijalnog tužilaštva predstavlja eksel tabelu koju svako može da prepravi.

“U ovom postupku nije ispunjen uslov za suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom. Smatram da je do pokretanja postupka na ovakav način došlo isključivo zbog pritiska od strane izvršne vlasti na sudsku. I nakon svih nemilih događaja, koji su uslijedili nakon odluke sudije Bašovića da nema osnova za pritvor, sumnjam da će moj branjenik imati pravo na pravično suđenje. Naročito zbog činjenice da je izostala reakcija suda kada je brutalno napadnut sudija za istragu”, rekla je advokatica Franović.

Advokat Miloš Vuksanović je istakao da je nema dokaza ni da je oštećeni ubijen.

“Specijalno tužilaštvo je moralo da ima nalaz obdukcije, vještaka, da vještak utvrdi način nastanka smrti, uzrok smrti, do čeka je taj uzrok doveo, šta je izazvao...Nema toga. Nema obudukcionog nalaza...Predmet ne sadrži ni jedan materijalni ni biološki dokaz o smrti oštećenog”, smatra advokat Vuksanović.

Kako su mediji objavili krajem aprila 2021. godine, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, uhapšeni su Kašćelan (58), njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković (46) iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić (35), Krsto Maroš (43) i Zoran Kažić (46), kao i Podgoričanin Darko Prelević (31) nastanjen u Pljevljima.

Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupe koju su navodno formirali Kotorani Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer (39), Nikšićanin Radoje Živković (35) zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić (39), krivi za ubistvo Podgoričanina i još jedan pokušaj ubistva.

Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu - Zvicera, Živkovića, Vujotića, Srđe Juriševića (39) koji je takođe Kašćelanov tjelohranitelj, Kotorana Dragana Kneževića (40) i Milana Kneževića (39), Podgoričanina Aleksandra Dragićevića (35) i Zdravka Perunovića (45) iz Nikšića, koji je od ranije u spuškom zatvoru.

Bonus video: