Spisak uhapšenih za krađu cigareta nije konačan

I Podgoričaninu Jovanu Draškoviću lisice na ruke zbog krađe milionski vrijednih cigareta

17129 pregleda 85 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Uprava prihoda i carina
Foto: Uprava prihoda i carina

Podgoričanin Jovan Drašković uhapšen je u istrazi krađe cigareta iz magacina u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Iz Uprave policije Vijestima je nezvanično rečeno da je Drašković, kako se sumnja, vozio jedan od kamiona kojim su paketi cigareta nezakonito odvoženi iz skladišta mojkovačke firme “Montenegro duvan comerc”.

Na teret mu se stavi da je počinio krivično djelo krijumčarenje.

Prethodno, u istoj akciji uhapšeni su carinik Dejan Dabanović (42) i direktor firme “Peročević”, čijim teretnjakom su izvožene cigarete, Mamo Peročević (44).

Njima dvojici, nakon saslušanja u tužilaštvu, određeno je zadržavanje do 72 sata.

Sagovornik uključen u istragu rekao je da spisak uhapšenih nije konačan.

Iz skladišta mojkovačke firme Montenegro duvan komerc ukradeno je 8.829 paketa cigareta, jedna šteka i 81 paklica raznih vrsta cigareta, koji su bili u vlasništvu tog preduzeća.

U magacinu je ostalo 412 paketa rezanog duvana i 6.148 paketa cigareta različitih brendova. Rezani duvan nijesu krali, jer ga je toliko bilo i na popisu napravljenom u junu 2021. godine.

Iz njihovog skladišta ukradeno je i 2.520 paketa cigareta koje su bile u vlasništvu preduzeća “Tobaco trade MNE”, koje je Specijalno državno tužilaštvo ranije zaplijenilo.

Vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević objasnila je ranije za Vijesti da je tom krađom, po osnovu carine, akcize i poreza, država oštećena za 10.637.577,91 euro.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač mojkovačke firme “Montenegro duvan comerc” je Ivan Begović, a izvršni direktor Marvin Pešikan.

Begović je juče kazao Vijestima da zbog dalje istrage neće komentarisati krađu iz njihovog skladišta.

Preduzeće “Montenegro duvan comerc” osnovano je u aprilu 2010. godine, a od tada je nekoliko puta mijenjana vlasnička i struktura lica u društvu.

Prvobitno, kao osnivač je bio upisan Željko Bulatović, a izvršni direktor i ovlašćeno lice Dragomir Begović.

Ta firma navodno je povezana sa preduzećem “Montenegro Tobacco Company” (MTC) u okviru kojeg radi kontroverzna fabrika cigareta “Tara” u Mojkovcu.

Druga kompanija koja je ostala bez cigareta - “Tobacco trade MNE”, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, u vlasništvu je Borislava Lečića, koji je i izvršni direktor.

Bonus video: