Marović nit robija, nit dug vraća

Eventualnom prodajom imovine Opština Budva bi naplatila bar dio od preostalih 868 hiljada eura duga

48046 pregleda 365 reakcija 87 komentar(a)
Srbijanske vlasti navodno ne mogu da ga nađu: Marović, Foto: Vijesti online
Srbijanske vlasti navodno ne mogu da ga nađu: Marović, Foto: Vijesti online

Kao što uspješno izbjegava da bude izručen iz Srbije radi odsluženja četvorogodišnje zatvorske kazne, bivši visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović uz pomoć pravnog tima već četiri i po godine onemogućava prodaju svoje đedovine.

Drugo ročište za prodaju dijela imovine odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe ponovo je odloženo i zakazano za 10. mart.

Eventualnom prodajom imovine Opština Budva bi naplatila bar dio od preostalih 868 hiljada eura duga.

Sudskom presudom Marović se obavezao da u kasu rodnog grada uplati više od milion eura.

Kriminalna grupa, kojom je prema sopstvenom priznanju šefovao, ojadila je Budvu za nekoliko desetina miliona eura, u okviru više velikih afera...

”Odlaže se drugo ročište za 10. mart za prodaju o čemu se obavještavaju punomočnici stranaka”, piše u rješenju javne izvršiteljke Snežane Pavličić.

Ona je kao i prethodni put donijela odluku da odloži prodaju jer “postupak upisa zabilježbe o izvršenju ovog javnog izvršitelja od 22. juna 2018. još uvijek nije pravosnažno okončan”.

Marovićevi advokati žalili su se ranije na postupak upisa zabilježbe.

”Vijestima” je u Opštini Budva rečeno da je na ročištu saopšteno da će katastar napokon izvršiti svoju obavezu, kako bi 10. marta bila sprovedena prodaja.

Postupak prodaja je započeo je još u novembru 2019. godine, ali se gotovo stalno odlaže.

Govoto četiri i po godine prošlo je od kada je odbjegli i pravosnažno osuđeni Budvanin trebalo u kasu Opštine Budva da uplati više od miliona eura. Naime, 10. oktobra 2017. bio je krajnji rok da Marović izmiri dug. On se na to obavezao prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim rukovodi Milivoje Katnić.

Od tada lokalna uprava bezuspješno pokušava da naplati 1.096.481 euro.

Marović je prije nekliko mjeseci tužio Opštinu Budva, osporavajući rješenje javnog izvršitelja po kome mu lokalna uprava mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine koje nijesu obuhvaćene sporazumom o priznanju krivice.

Pravni zastupnici Marovića traže da kotorski sud proglasi nedopuštenim izvršenje određeno rješenjem javne izvršiteljke.

Na ročištu 10. marta naći će se na prodaji parcele od 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik, i to po cijeni od 73.819,20 eura, te parcela od 589 kvadrata takođe na Jazu, po cijeni od 40.994 eura, na kojoj je upisan kao vlasnik polovine.

Predviđena je i prodaja tri parcele - šuma u Krimovici za 15.852 eura, na kojima Marović ima četvrtinu vlasništva.

Ukoliko se niko ne prijavi i po tim ili većim cijenama kupi zemljište, Opština Budva će ih uzeti po upola manjoj cijeni.

Lokalna Skupština dala je ovlašćenje gradonačelniku Marku Careviću da to uradi.

Prvo ročište, koje je takođe u nekoliko navrata odlagano, donijelo je Opštini Budva svega 12 hiljada eura, za koliko je u martu prošle godine prodata manja parcela.

Da Opština na drugom ročištu preuzima imovinu dužnika, sprovedeno je i u slučaju u slučaju Svetozarevog sina Miloša Marovića, kada je Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, odnosno po upola manjoj cijeni.

Ovlašćenje je dato Careviću jer bi u slučaju da ne bude zainteresovanih za kupovinu i na drugom ročištu, na trećem tom imovinom Marović namirio kompletan milionski iznos, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kojim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na robiju u trajanju tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

I dok srbijanske vlasti navodno ne znaju gdje se nalazi, Marović daje izjave medijima.

Njegov sin Miloš je od 17. septembra 2020. slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica, nakon što mu je zastarjela kazna izrečena u Crnoj Gori.

Ne pomaže ni urgencija “u duhu uspješne bilateralne saradnje”

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore poslalo je krajem januara urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi sa molbom za izručenje Svetozara Marovića.

Kako su naveli, to je učinjeno “u duhu uspješne bilateralne saradnje”. Iz Ministarstva su podsjetili da i pored više urgencija povodom ovog predmeta nisu dobili odgovor.

“Ovim putem, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore je zamolilo za informacije o fazi u kojoj se nalazi postupak Svetozara Marovića pred nadležnim organima u Srbiji i iskoristilo je ovu priliku da iskaže posebno poštovanje Ministarstvu pravde Srbije”.

Bonus video: