Katnić traži da ga kolege sačuvaju penzije

Tužilački savjet danas odlučuje o konstatovanju prestanka funkcije tužiocima koji su ispunili uslove za starosnu penziju

57807 pregleda 341 reakcija 123 komentar(a)
Ide ili ostaje: Katnić (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Ide ili ostaje: Katnić (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić tražio je juče od kolega da stanu iza njega, odnosno da niko od njih na Tužilačkom savjetu ne glasa za zaključak o prestanku njegove funkcije zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju, saznaju “Vijesti”.

To je učinio na sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, na kojoj se raspravljalo o starosnim penzijama.

Jedan od sagovornika “Vijesti” tvrdi da je sastanak protekao burno i da su neki od tužioca upirali prstom i optuživali vršiteljku dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maju Jovanović da je izdajica i da radi za Građanski pokret URA.

Jovanovićeva je sinoć kazala Vijestima da neće komentarisati dešavanja sa sjednice. Katnić nije odgovarao na telefonske pozive i poruke novinara “Vijesti”.

Tužilački savjet za danas je zakazao nastavak sjednice, gdje će na dnevnom redu biti konstatovanje prestanka funkcije tužiocima koji su ispunili uslove za starosnu penziju, među kojima i Katnić.

Iz Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), dostavili su juče podatke Sekretarijatu TS-a u kojem su naveli da je Katnić ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju shodno članu 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Katnić se, prethodno, dopisom obratio šefici Tužilaštva, navodeći da će, ako ga pošalju u penziju, to biti protivno propisima: “Ukoliko dođe do ovakve odluke, Crna Gora zasigurno ide putem diskriminacije, povrede prava na rad i povrede nezavisnosti tužilačke funkcije”...

On je, između ostalog, napisao i da su prilikom odlučivanja o njegovoj penziji, tokom glasanja moraju izuzeti dva člana Tužilačkog savjeta - Siniša Gazivoda i Stevo Muk. Prvi, kako je konstatovao, jer je protiv njega Specijalno državno tužilaštvo, na čijem je čelu, vodilo krivični postupak: “I čiji angažman u Tužilačkom savjetu je isključivo da bi sproveo osvetu zbog tog krivičnog postupka prema meni lično”.

Objašnjavajući razlog za izuzimanje Muka, Katnić je rekao da je ovaj prilikom javne rasprave u vezi sa nacrtom tužilačkih zakona govorio protiv njega: “Na riječi tada v. d. Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, a koje su ocrtavale stvarnost da se izmjene tih zakona donose isključivo radi moje eliminacije izjavio: ‘Pa šta, ako je i lično, on to zaslužuje zbog toga što se ne odaziva na pozive Skupštine i skupštinskih tijela i nevladinih organizacija, a ako se i odazove, govori što je njemu milo’”, napisao je Katnić.

Uslove za penziju, prema podacima Fonda PIO, stekle su tužiteljke Radmila Ćuković, Vesna Jovićević, Suzana Milić, Olivera Ražnatović i Milica Rmandić.

Prema dokumentima te institucije, uslove za starosnu penziju stekao je i tužilac Milivoje Tomčić, Božidarka Gačević, Hajran Kalač i Feriha Muratović (64 godine i 9 mjeseci života i 37 godina i 1 mjesec staža osiguranja).

Oni su u obavještenju napomenuli da se starosna penzija primakla i tužiteljkama Ljiljani Milić i Snježani Zejnilagić...

Šta može spasiti GST-a

U sadašnjem rasporedu snaga u Tužilačkom savjetu teško je očekivati da će danas tokom glasanja o slanju tužilaca u starosnu penziju doći do odluke, koja će “spasiti” da GST i još 10-ak tužilaca po sili zakona ne budu razriješeni.

GST, sudeći prema raspoloženju aktera u tom tijelu, gotovo da nema šansi da dobije podršku za nastavak mandata od predstavnika uglednih pravnika, NVO i Ministarstva pravde, a kako je njih u sadašnjem TS, za jedan više u odnosu na broj članova iz reda tužilačke organizacije, onda je jasno da su šanse minimalne.

U pravnoj kombinatorici, što je opet teško očekivati, tužioci mogu imatu prednost u odnosu na ostale članove TS-a samo ukoliko vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović, a prema Poslovniku TS-a ona je ovlašćena za to, odluči da nakon zahtjeva GST - “zbog pristrasnosti” isključi članove TS-a Sinišu Gazivodu i Steva Muka, kada se bude glasalo o Katnićevom razješenju.

Jedino u tom slučaju, predstavnici tužilačke organizacije imali bi prednost u odnosu na druge članove TS-a, ali samo pod uslovom da svi zauzmu isti stav prema kojem bi trebalo sačekati sa odlukom o slanju u starosnu penziju kolega dok o tome ocjenu ne dostavi Ustavni sud po inicijativi bivšeg saziva TS-a iz juna 2021. godine.

Bonus video: