Katnić obustavu sad traži od Upravnog suda

Tužilački savjet je 10. marta većinom glasova odbio zahtjev Katnića da obustave primjenu odluke kojom mu je konstatovan prekid mandata jer je ispunio uslove za starosnu penziju

23399 pregleda 149 reakcija 47 komentar(a)
Kažu da se za novac sve može kupiti: Katnić, Foto: Luka Zeković
Kažu da se za novac sve može kupiti: Katnić, Foto: Luka Zeković

Dan nakon što je Tužilački savjet odbio zahtjev donedavnog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da obustave primjenu odluke o prestanku funkcije, bivši GST se novim zahtjevom obratio Upravnom sudu tražeći od njih privremenu mjeru - odlaganje izvršenja.

Katnić je prošlog petka zahtjevom tražio od Upravnog suda da vijeće po hitnom postupku donese odluku i obustavi primjenu odluke Tužilačkog savjeta od 17. februara, jer zbog toga, kako je naveo, “trpi nenadoknadivu štetu”.

”Podnio sam zahtjev Upravnom sudu, a pošto je riječ o radnim odnosima to bi trebalo da se odlučuje po hitnom postupku, a hoće li oni ili neće, to ne znam. Oni ni sudijama Vrhovnog suda od maja nijesu odlučivali po sličnim zahtjevima i šta ima tu da se kaže. Nisam dobio odluku Tužilačkog savjeta, kojom su odbili moj zahtjev za obustavu, već sam to saznao iz medija. Ako eto, bude greška u odluci TS-a, da naplatim novac, jer ugledni pravnici evo kažu da se za novac sve može kupiti”, rekao je “Vijestima” Katnić, aludirajući na obrazloženje člana TS-a Filipa Jovovića, koji je na sjednici prošlog četvrtka u podužem izlaganju rekao da “sve i ukoliko bi Upravni sud utvrdio da je odluka TS-a nezakonita, opet to ne znači da Katnić ne bi mogao da ostvari drugi vid naknade štete - isplatu novčane nadoknade”.

Tužilački savjet je 10. marta većinom glasova odbio zahtjev Katnića da obustave primjenu odluke, kojom mu je konstatovan prekid mandata jer je ispunio uslove za starosnu penziju, a u obrazloženju Jovović je naveo da smatra da bi nenadoknadiva odnosno nepopravljiva šteta za Katnića postojala “tek u slučaju da nije moguće ostvariti nijedan od vidova naknade štete”.

”Prva posljedica naknade štete je uspostavljanje stanja prije donošenja štetne odluke, dok zakon predviđa da ako to nije moguće, onda se određuje novčana naknada. S obzirom na to da je Zakonom o državnom tužilaštvu odluka TS-a konačna, dakle, ovo rješenje je izvršno. U tom smislu, ova odluka ne bi mogla da bude odložena iz razloga jer je već izvršna, a ukoliko bi TS donio odluku, odnosno, iskazao namjeru da to učini, to ne bi mogao da učini bez donošenja nove odluke kojom bi se opet razmatrala ista pravna stvar. Nije ispunjen ni elementarni uslov, jer ne postoji nepopravljiva šteta, jer u pravnom smislu ta nepopravljiva šteta, ona se uzima kao pojam naknade štete”, pojasnio je tada Jovović.

Protiv stava većine u Tužilačkom savjetu bile su jedino predstavnice tužilačke organizacije u tom tijelu Đurđina Ivanović i Sanja Jovićević, koje su glasale i protiv odluke da se Katniću prekine mandat, tvrdeći da TS nije učinio niz procesnih i zakonskih koraka prije donošenja odluke, već da su samo uvažili obavještenje Fonda PIO “dajući sebi više prava, nego im je to zakonom dozvoljeno”...

Tužilački savjet je dužan da odluku od odbijanju zahtjeva Katnića u pisanoj formi dostavi Upravnom sudu, koji će tek nakon što se to tužilačko tijelo izjasni o cjelokupnoj tužbi, imati pravni osnov da uzmu u rad tužbu smijenjenog GST-a, koju je dostavio 25. februara.

Bivši GST se zbog omaške u redu pravnih koraka, jer se prvo zahtjevom obratio Upravnom sudu, pa tek onda Tužilačkom savjetu, osujetio mogućnost da o njegovom zahtjevu za obustavu odluke TS-a, prvo odlučuje vijeće Upravnog suda.

Odobrili mu jednogodišnju naknadu

Tužilački savjet je na elektronskoj sjednici odobrio isplatu jednogodišnje naknade nakon prekida funkcije dugogodišnjem šefu Specijalnog državnog tužilaštva Milivoju Katniću, koji se tim zahtjevom obratio tom tijelu.

Isplata jednogodišnje naknade Katniću je odobrena na osnovu člana 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, na osnovu kojeg javni funkcioneri, godinu nakon isteka mandata, imaju pravo na naknadu u visini zarade.

Prema podacima iz imovinskog kartona, Katnićeva prosječna neto zarada u posljednjim mjesecima mandata bila je 2.558 eura.

Ovo pravo, koje funkcioneri ostvaruju na lični zahtjev u roku od mjesec od prestanka funkcije, traje do zasnivanja novog odnosa, imenovanja na drugu funkciju ili odlaska u penziju, a prekid isplate mogu tražiti i sami.

Ukoliko bivšem funkcioneru po isteku prve godine fali još godina do penzije, to pravo im se može produžiti za taj period...

Bonus video: