Katnić odbijen i na sudu

Vijeće Upravnog suda odbilo zahtjev Katnića da se privremeno obustavi odluka o prekidu njegove funkcije na mjestu glavnog specijalnog tužioca

32427 pregleda 220 reakcija 27 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović

Svaku mogućnost da se donedavni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ponovo vrati na funkciju osujetilo je tročlano vijeće Upravnog suda, koje je juče odbilo zahtjev bivšeg GST-a da odobre privremenu mjeru - odgađanje izvršenja odluke Tužilačkog savjeta.

”Vijesti” saznaju da je vijeće Upravnog suda u zakonskom roku odbilo zahtjev Katnića, ali će stranke u postupku tek danas u pisanoj formi biti upoznate sa sadržinom.

”Odluka povodom zahtjeva za odlaganje izvršenja je izrađena, dakle, propisani rok od pet dana je ispoštovan. Sjutra će odluka biti dostavljena strankama, te će urednim uručenjem biti obaviješteni o sadržini. Neophodno je ispoštovati pravo stranke i obavezu suda da se stranke prvenstveno upoznaju sa sadržinom odluke jer bi odgovori mogli značiti eventualno prejudiciranje”, piše u odgovoru “Vijestima” portparola Upravnog suda Ane Perović Vojinović.

Tako je tačno mjesec nakon što je Tužilački savjet na sjednici, 17. februara ove godine, donio odluku o prekidu Katnićeve funkcije zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju jasno da će Specijalno državno tužilaštvo definitivno uskoro dobiti novog rukovodioca, jer TS više nema pravnih prepreka da nastavi sa postupkom izbora novog GST-a.

Katnić se prošlog petka, samo dan nakon što je TS odbio njegov zahtjev za obustavu primjene odluke o prestanku funkcije, iako nije dobio pisano izjašnjenje tog tijela, zahtjevom obratio Upravnom sudu tražeći od njih da donesu privremenu mjeru i da obustave izvršenje odluke TS-a da mu prekine funkciju.

Da bi prihvatanje zahtjeva Katnića od strane Upravnog suda bilo pravno iznenađenje bilo je jasno na osnovu brojnih drugih odluka Upravnog suda, koji do sada ni u drugim predmetima nijesu prihvatali mjeru - odgađanje odluke javnopravnog organa.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je vijeće Upravnog suda odlučilo drugačije i prihvatilo navode Katnića, to bi dovelo do toga da se dugogodišnji GST vjerovatno ponovo vrati u fotelju, čime bi osujetio novi saziv Tužilačkog savjeta da nastave sa postupkom izbora novog šefa SDT-a ali i obesmislilo sve što je parlamentarna većina mjesecima radila kako bi izmijenila Zakon o državnom tužilaštvu, promijenila sastav TS-a...

Borba Katnića protiv odluka TS-a počela je i prije nego su mu konstatovali prekid funkcije na osnovu obavještenja Fonda PIO, navodeći u brojnim saopštenjima da je riječ “o nezabilježenoj prevari i zloupotrebi službenog položaja”, pojašnjavajući da članovi TS-a krše član 105 Zakona o državnom tužilaštvu, te da su iz Fonda PIO dostavili nepotpune podatke o njegovom stažu jer nije okončan upravni postupak.

Uprkos tome, TS je većinom glasova donio odluku da mu konstatuju prekid funkcije na osnovu obavještenja Fonda PIO, jer je ispunio uslove za starosnu penziju, nakon čega se smijenjeni GST obratio tužbom Upravnom sudu.

Bivši GST je tužbu protiv odluke TS-a dostavio 25. februara, a tri dana kasnije je dostavio i zahtjev da se odgodi primjena odluke tužilačkog tijela.

Zbog omaške u redu pravnih koraka, jer se prvo zahtjevom obratio Upravnom sudu pa tek onda Tužilačkom savjetu, Katnić je osujetio mogućnost da o njegovom zahtjevu za obustavu prvo odlučuje vijeće Upravnog suda, pa tek TS.

Tužilački savjet će na sjednici u petak 18. marta nastaviti sa postupkom izbora novog GST-a - na intervju pred članovima tog tijela pozvani su prijavljeni kandidati - tužioci Saša Čađenović i Miloš Šoškić, sudija Višeg suda Vladimir Novović i advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović.

Nakon intervjua, v. d. VDT-a Maja Jovanović će članovima TS-a na nekoj od narednih sjednica dostaviti obrazloženi predlog za novog GST-a, nakon čega će članovi glasati za to. Ukoliko odbiju predlog v. d. VDT-a, ponoviće se javni oglas za šefa SDT-a, ali sudeći po ranijim odlukama i stavu članstva TS-a, ta varijanta je teško moguća...

Bonus video: