Viši sud vratio na dopunu istrage optužnicu protiv Kašćelana

Ročište za kontrolu optužnice koju je podigao SDT održano je početkom februara

12084 pregleda 1 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Boris Pejović
Kašćelan, Foto: Boris Pejović

Viši sud u Podgorici vratio je optužnicu protiv Slobodana Kašćelana i još 13 osoba, optuženih za ubistvo Nikole Stanišića, Specijalnom državnom tužilaštvu na dopunu istrage.

Ročište za kontrolu optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv Slobodana Kašćelana i još 13 okrivljenih, zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva Nikole Stanišića na podukao način, te krivičnog djela teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljneog držanja oružja i ekplozivnih materija, održano je početkom februara.

“Nisam kriv i nemam krivice. Ovo je čista izmišljotina”, izjavio je na tom ročištu okrivljeni Slobodan Kašćelan.

Branilac okrivljenog Kašćelana, advokat Dragoljub Đukanović je na ročištu kazao da operativni podaci ne mogu biti dokaz u krivičnom postupku, te da ti podaci mogu da budu samo u istrazi.

I ostali advokati odbrane su ukazali na nepravilnosti i kršenja propisa i zakona kada je u pitanju komunikacija “Skaj”, za koju specijalno tužilaštvo tvrdi da je obavljena od strane optuženih. Dodali su da nema materijalnih i bioloških dokaza da je oštećeni Nikola Stanišić ubijen.

Kako su mediji objavili krajem aprila 2021. godine, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, uhapšeni su Kašćelan (58), njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković (46) iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić (35), Krsto Maroš (43) i Zoran Kažić (46), kao i Podgoričanin Darko Prelević (31) nastanjen u Pljevljima. Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupe koju su navodno formirali Kotorani Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer (39), Nikšićanin Radoje Živković (35) zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić (39), krivi za ubistvo Podgoričanina i još jedan pokušaj ubistva. Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu - Zvicera, Živkovića, Vujotića, Srđe Juriševića (39) koji je takođe Kašćelanov tjelohranitelj, Kotorana Dragana Kneževića (40) i Milana Kneževića (39), Podgoričanina Aleksandra Dragićevića (35) i Zdravka Perunovića (45) iz Nikšića, koji je od ranije u spuškom zatvoru.

Bonus video: