Babajeva zbog rata neće izručiti Moskvi

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava zbog novih okolnosti donijelo novo rješenje za Ukrajinca

9612 pregleda 29 reakcija 3 komentar(a)
Prihvatilište za strance, Foto: BORIS PEJOVIC
Prihvatilište za strance, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava donijelo je novo rješenje kojim je odbijena molba Ruske Federacije za izručenje Ukrajinca Rizvana Babajeva, koji od kraja januara prošle godine vodi pravnu bitku u Crnoj Gori da ne bude izručen Moskvi.

Novim rješenjem rukovodioca Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića poništeno je ranije, od 23. septembra 2021. godine, kada je tadašnji rukovodilac Sergej Sekulović dozvolio da se Babajev izruči Ruskoj Federaciji, koja ga je potraživala zbog vođenja krivičnog postupka u predmetu šverca “strateški važnih resursa”.

”Rješenje o odbijanju molbe Ruske Federacije donijeto je zbog izmijenjenih okolnosti, tj. novih činjenica koje se, prije svega, odnose na eskalaciju oružanih sukoba na teritoriji Ukrajine između oružanih snaga Rusije i Ukrajine”, kazao je “Vijestima” advokat Babajeva, Ibrahim Smailović.

Pravni zastupnik Ukrajinca kazao je da je Babajev juče pušten i iz Prihvatilišta za strance u Spužu, gdje je bio u odjeljenju zatvorenog tipa, u kojem mu je bila ograničena sloboda kretanja. Tamo se nalazio od polovine oktobra kada je zatražio da dobije azil u Crnoj Gori.

Ukrajinac i član tamošnje radikalne organizacije “Desni sektor” podnio je zahtjev za dobijanje političkog azila, odnosno, da mu se odobri međunarodna zaštita u Crnoj Gori kako bi pokušao da zaustavi postupak izručenja Ruskoj Federaciji, ali je na osnovu Zakona o strancima odluku MUP-a čekao u Prihvatilištu za strance.

Advokatski tim Babajeva iz Ukrajine i Crne Gore je vlastima sve vrijeme dostavljao podatke da je zahtjev Ruske Federacije politički motivisan, jer je Ukrajinac bio aktivno uključen u finansiranje organizacije “Savjet javne bezbjednosti”, poznate u Ukrajini po svojim desničarskim stavovima, posebno u oblastima Donjeck i Luganjsk.

Zbog slučaja Babajev, Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori se nekoliko puta obraćala zahtjevima crnogorskim vlastima da se ne dozvoli izručenje Rusiji.

Ukrajina i Ruska Federacija su od januara 2015. godine zvanično u fazi vojnog sukoba, kada je Ukrajina nakon anektiranja Krima proglasila Rusiju agresorskom zemljom, a 26. februara ove godine Rusija je izvršila vojnu agresiju i invaziju na tu zemlju.

Bonus video: