Kontrola optužnice protiv Đokaja odložena: Branilac tražio izuzeće sudskog vijeća

Advokat je rekao da ako sud trpi pritisak sa nekih adresa, a zatim postavio pitanje ko je gospođa Popa, ko Zdravko Кrivokapić, ko Abazović, ko su nevladine organizacije da komentarišu i donose presude prije i jedne izgovorene riječi mog branjenika

4623 pregleda 2 komentar(a)
Đokaj, Foto: Savo Prelević
Đokaj, Foto: Savo Prelević

Kontrola optužnice protiv Ilira Đokaja (29), optuženog za ubistvo Šejle Bakije (19) i pokušaj ubistva njenog oca Šabana (42), na Karabuškom polju u Tuzima, koja je danas bila zakazana u Višem sudu u Podgorici, odložena je jer je branilac okrivljenog advokat Srđan Lješković zatražio izuzeće vanraspravnog sudskog vijeća.

Advokat je rekao da ako sud trpi pritisak sa nekih adresa, a zatim postavio pitanje ko je gospođa Popa, ko Zdravko Кrivokapić, ko Dritan Abazović, ko su nevladine organizacije da komentarišu i donose presude prije i jedne izgovorene riječi mog branjenika.

Obraćajući se vijeću, naveo je:

"Nemojte da mislite da ne znamo da će Apelacioni sud odbiti naš predlog o Vašem izuzeću, ali nećemo ni dospustiti da vam budemo samo dekor u sudnici. Mora se čuti i naš glas. Nećemo dozovliti da se neko u ovom postupku osjeća poniženo i manje vrijedno", kazao je advokat Lješković. Predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Boris Savić je odbacio kritike odbrane.

"U potpunosti su neistiniti navodi branioca. Vijeće odbacuje i navode da bilo kakav uticaj u predmetu imaju pomenuta lica (Popa, Кrivokapić, Abazović)", kazao je sudija Savić.

"Smatram neadekvatnim i nekorektnim da se mom branjeniku obratite riječima, citiram kako ih je meni prenio prilikom posjete u pritvorskoj jedinici; "da će se sledeće roćište održati bez prisustva advokata", da ovo nije mali slučaj i da ste Vi sve uradili po propisu. Prije svega želim vas obavijestiti da mi niste u zakonom propisanom roku poslali poziv za prethodno ročište, kao što nije učinjeno ni na ovom zakazanom za današnji dan" kazao je Lješković.

"Кažete da ovo nije mali slučaj. Svaki slučaj u kom zastupam za mene je samo predmet, ne postoji ni mali ni veliki, već postoji čovjek kojeg branim. Vjerovaću da to niste namjerno izgovorili da moj branjenik ne bi imao sumnju u mene kao branioca da pokušavam da mu odmognem u ovom predmetu. Nesporono da je moj branjenik počinio krivično djelo, kako i na koji način to će on iznjeti na suđenju. Nesporno da će za to odgovarati i da će biti osuđen. Naravno da će optužnica biti potvrđena , ali bar dozvolite da se to uradi u skladu sa zakonom, bez grubih riječi upućenih meni i mom branjeniku", istakao je advokat Lješković.

Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Đokaja za krivična djela teško ubistvo, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija dostavljena.

Prema navodima optužnice, Đokaj se tereti da je 30. septembra 2021. godine, u 15.15 časova, sa umišljajem iz niskih pobudu ubio Šejlu Bakiju ispred njene porodične kuće u Tuzima, a potom ranio njenog oca Šabana Bakiju.

U tužilačkoj istrazi, okrivljeni Đokaj se branio ćutanjem. U obrazloženju optužnice se navodi da je Đokaj proganjao Šejlu jer je odbijala da obnovi prekinutu vanbračnu vezu. Dodaje se da joj je slao poruke preko lažnih profila i prijetio.

Okrivljeni je došao ispred njene porodične kuće i iz pištolja nepoznate marke pucao u Šejlu nakon što mu je rekla da ne želi da živi sa njim i da ga ne voli. “Optuženi Đokaj je u prisustvu oca u nju ispalio pet projektila, od kojih povreda je priminula istog dana”, piše u optužnici. Dodaje se da nakon što je ispalio smrtonosne hice, otac Šejle Bakije je prišao Đokaju i pokušao da ga uhvati za ruku, ali je optuženi okrenuo pištolj ka njemu i ispalio jedan projektil u grudi. Đokaj je nakon toga, ušao u svoje auto i ispalio još dva hica prema Šabanu Bakiji, od kojih ga je jedan pogodio u trbuh.

Šaban Bakija je u istrazi ispričao da su Šejla i njihova cjelokupna porodica bili u strahu jer je Đokaj beskonačno puta hvatao krugove kolima oko njihove kuće.

On je krajem jula prošle godine i upao u kuću Bakija, nakon je čega su kontaktirali Tonija Đokaja, starijeg brata optuženog, koji je kazao da ne zna što da radi osim da brata pošalje u ludnicu. Optuženi je upadao još nekoliko puta u kuću Bakija, a posljednji put je rekao: ,,Ovo se ovako neće završiti“. Dodao je da od Đokaja, Šejla nije se usuđivala poći ni do prodavnice.

Okrivljeni je 26. avgusta 2021. godine, upao u kuću Bakija i zaprijetio im „da će biti prolivena krv, da se to tako neće završiti jer Šejla neće biti ničija sem njegova“, navodi se u optužnici.

Bonus video: