Vojinović osuđen na 42 mjeseca zatvora zbog šverca 148,42 kilograma marihuane

Sud je kao neosnovanu odbio žalbu branioca optuženog i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici

7034 pregleda 1 komentar(a)
Oduzeta marihuana (arhiva/ilustracija), Foto: Uprava policije
Oduzeta marihuana (arhiva/ilustracija), Foto: Uprava policije

Nikšićanin Puniša Vojinović pravosnažno je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, navodi se u odluci Apelacionog suda Crne Gore.

Sud je kao neosnovanu odbio žalbu branioca optuženog i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici.

Ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju ili ko radi prodaje kupuje, drži ili prenosi ili ko posreduje u prodaji ili kupovini ili na drugi način neovlašćeno stavlja u promet supstance koje su proglašene za opojne droge ili biljke koje sadrže takve supstance, kazniće se zatvorom od dvije do deset godina", piše u članu 300 Krivičnog zakonika

Tom presudom, optuženom je izrečena mjera bezbjednosti, a od okrivljenog je oduzeto 148,42 kilograma opojne droge marihuana, koja će se uništiti nakon pravosnažnosti presude.

U obrazloženju presude Apelacionog suda, između ostalog, navodi se da je Viši sud pravilno utvrdio činjenično stanje, te da nesumnjivo proizilazi da je optuženi izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

”Okrivljeni je u periodu od 24. do 30. marta 2021. godine, neovlašćeno radi prodaje prenosio opojnu drogu marihuanu po prethodnom dogovoru sa dva neidentifikovana lica... Da za nagradu od 10.000,00 eura preveze opojnu drogu i preda je njemu nepoznatim licima. Da bi dana 24. marta 2021. godine, nedaleko od magacina, na ime djela obećane nagrade, od nepoznatih lica dobio 2.000 eura, a zatim preuzeo i u svoje teretno vozilo sa priključnim vozilom, nikšićkih registarskih oznaka smjestio marihuanu upakovanu u 53 pvc kese raspoređene u devet pvc džakova, ukupne mase 148,42 kilograma, koju je prevezao i držao u svojoj kući. Potom je 29. marta 2021. godine, ponovo izvršio njen utovar u označeno teretno vozilo, nakon čega je narednog dana krenuo, gdje je trebalo da prenese ovu opojnu drogu, u čemu je spriječen od strane službenika Uprave policije i Uprave carina koji su prilikom kontrole na graničnom prelazu, u označenom vozilu pronašli opojnu drogu, koja je bila namijenjena daljoj prodaji”, navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Vojinović je, tokom sudskog procesa, u podgoričkom Višem sudu priznao da je pokušao da prošvercuje marihuanu iz Crne Gore u Austriju.

Tada je rekao da je tu ponudu prihvatio kako bi vratio dugove.

Njegov pravni zastupnik, prenose mediji, rekao je ranije da je blokadom firme od strane MUP-a, Vojinović izgubio mogućnost da zarađuje i vraća kredite. Kazao je i da šezdesetsedmogodišnjak nikada nije osuđivan i “ da se život poigrao sa njim”.

Bonus video: