Optužnica protiv bračnog para iz Moldavije: Novcem od droge kupovali nekretnine i vozila u Crnoj Gori?

Nakon hapšenja bračnog para, policija je izvršila pretres na 15 lokacija u dvije zemlje, od čega četiri pretresa u Crnoj Gori

51721 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Lakubovski je okrivljen i za krivično djelo - falsifikovanje isprava (ilustracija), Foto: Shutterstock
Lakubovski je okrivljen i za krivično djelo - falsifikovanje isprava (ilustracija), Foto: Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo u petak je dostavilo optužnicu Višem sudu u Podgorici protiv bračnog para iz Moldavije Maksima Lakubovskog (35) i Ekaterine Lakubovske (33), zbog krivičnog djela - pranje novca zarađenog od prodaje droge u Kišinjevu.

Lakubovski je okrivljen i za krivično djelo - falsifikovanje isprava.

”U optužnici se navodi da je okrivljeni prodajom opojne droge ostvario protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 1.500.000,00 eura, te da je od toga upotrijebio 771.790,00 eura, od kojih su kupili stan 80m2 u Baru, kuću od 200m2, te dva putnička vozila, kao i da su osnovali jedno pravno lice”, piše u odgovoru “Vijestima” portparola Višeg suda u Podgorici Marije Raković.

Državljani Moldavije uhapšeni su u septembru prošle godine u Baru zbog sumnji da su dio međunarodne kriminalne grupe, koja je prala novac od prodaje droge.

Rad na tom predmetu počeo je još u julu 2020. godine u saradnji sa moldavskom policijom i tamošnjim specijalnim tužilaštvom i SELEC centrom iz Bukurešta, a uz podršku EU Programa pomoći IPA 2019 - Zapadni Balkan.

Nakon hapšenja bračnog para, policija je izvršila pretres na 15 lokacija u dvije zemlje, od čega četiri pretresa u Crnoj Gori.

U okviru međunarodne akcije u Moldaviji uhapšene su četiri osobe, za koje se vjeruje da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je od 2018. godine krijumčarila više vrsta sintetičkih droga na teritoriji Kišinjeva.

Tokom hapšenja kod Lakubovskih policija je pronašla više od 100 bankovnih kartica, desetine SIM kartica, devet mobilnih telefona, dva luksuzna vozila, 3.000 eura u gotovini, tri laptopa...

Lakubovskom je nakon hapšenja određen pritvor, dok je njegova supruga puštena da se brani sa slobode, a kao mjera nadzora određena joj je privremeno oduzimanje putnih isprava, zabrana napuštanja mjesta boravišta i obaveza povremenog javljanja nadležnom državnom organu.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici donio je tada rješenje kojim je određena i privremena mjera obezbjeđenja - zabrana raspolaganja i korišćenja stana u izgradnji od 80 kvadrata na Topolici u Baru, porodične kuće od 104 kvadrata i automobila “hjundai” i “BMV 530 L.

”On je oko 340.000 eura koje je zaradio prodajom droge transferisao na račune koji su otvoreni kod poslovnih banaka u Rusiji na imena trećih lica, a potom ih, koristeći platne kartice povezane sa tim računima, podizao u gotovini na ATM terminalima poslovnih banaka u Crnoj Gori i tako protivpravna stečena sredstva uložio u kupovinu stana, porodične kuće i vozila, upisanih na njegovu suprugu i pravna lica čiji je jedini osnivač njegova supruga”, piše u obrazloženju.

Bonus video: