Muk i tišina su porazni

Kapetan Vojske Crne Gore Radomir Rajo Čanjak tvrdi da se niko iz Ministarstva odbrane nije interesovao za prošlogodišnji napad na Bogetićima u kom je povrijeđen

28539 pregleda 141 reakcija 29 komentar(a)
Čanjak tokom školovanja u SAD, Foto: Privatna arhiva
Čanjak tokom školovanja u SAD, Foto: Privatna arhiva

Nakon što su demonstranti na Bogetićima 8. aprila 2021. godine napali autobus Vojske Crne Gore, jedino što je Ministarstvo odbrane uradilo je zabrana dolaska na posao u uniformama.

To je za “Vijesti” kazao kapetan Radomir Rajo Čanjak, dodajući da tišina i muk koji traju već godinu “ostaju kao poraz i mrlja za cijelo društvo”.

”Napad na Vojsku i Policiju koji se desio na Bogetićima je napad na državu Crnu Goru, a tišina i muk koji traju godinu ostaju kao poraz i mrlja za cijelo društvo. Ovakve stvari neprihvaljive su i za zemlje trećeg svijeta, a kamoli za državu koja je najozbiljniji kandidat za ulazak u Evropsku uniju i koja je punopravni član NATO saveza. Sve što sam osjetio u protekloj godini je ozbiljna nebriga sistema prema pojedincu”, rekao je za “Vijesti” Čanjak.

Čanjak je tog dana napadnut dok je pokušavao da od demonstranata odbrani vojnog doktora Dragana Martinovića. U istom incidentu povrijeđen je i službenik Uprave policije Jovan Bijelović.

Dan kasnije iz Ministarstva odbrane saopštili su da utvrđuju činjenice o incidentu na Bogetićima i da će javnost informisati “kada se prikupe sva potrebna obavještenja”. Nisu to učinili.

Iz resora kojim rukovodi Olivera Injac nijesu ni odgovorili na pitanja “Vijesti” o tom incidnetu.

Čanjak tvrdi da je među demonstrantima koji su blokirali magistralni put Nikšić-Podgorica bilo pripadnika Uprave policije, ali i da njihove kolege nijesu bile opremljene za proteste, kao i da nijesu reagovali na vrijeme.

Kazao je da je 8. aprila prošle godine, kada je vojni autobus naišao na blokadu u Bogetićima, sve vrijeme postupao maksimalno profesionalno i kolegijalno:

”Sa namjerom da smirim situaciju i od nasilnika zaštitim kolegu Dragana Martinovića, kome ni ime nijesam znao do tog dana. Tom prilikom sam zadobio neočekivani udarac u potiljak, zbog čega sam nakratko izgubio svijest i pao na asfalt, a identitet lica koja su me udarala dok sam ležao nije otkriven do današnjeg dana. U incidentu je povrijeđen i policijski službenik Jovan Bijelović. On je jedini od prisutnih policajaca reagovao i odgurivao lica koja su me udarala dok sam ležao. Istakao bih da je jedan broj policajaca u civilu bio među protestantima”.

Kapetan Vojske Crne Gore istakao je da tog dana na Bogetićima policajci u uniformama nijesu bili u opremi kakva se inače nosi tokom protesta, da nijesu reagovali na vrijeme kako bi spriječili incident.

Dodao je da je gore od napada na njih bilo gledati kako pristalice tog skupa “liježu po asfaltu ispred policijskog kombija i tijelima blokiraju put”.

”Ne dozvoljavajući prolaz ka bolnici u Nikšiću kako bi nam se ukazala neophodna medicinska pomoć. U tom trenutku sam osjetio sramotu zbog njihovog ponašanja”.

Magistralni put Nikšić-Podgorica blokiran je 8. aprila prošle godine nakon najave Vlade da će biti pojednostavljeni kriterijumi za dobijanje državljanstva Crne Gore građanima koji sa prekidiima borave 10 godina u državi.

Demokratska partija socijalista i Patriotsko-komitski savez tada su pozivali na protest ispred zgrade Vlade u Podgorici, tvrdeći da zemlji prijeti posrbljavanje. Nakon što policija nije dozvolila dolazak u Podgoricu iz drugih opština zbog mjera protiv pandemije, koje su tada bile na snazi, pojedini putevi satima su blokirani.

Čanjak: Izostala je kolegijalnost

Čanjak ističe da mu je nejasno zbog čega nadležni nisu odmah reagovali, i makar u formi saopštenja zaštitili integritet, dostojanstvo i ličnost zaposlenih i barem jednom rečenicom osudili napad na svoje pripadnike.

”To je bilo najmanje što su mogli i što je trebalo da urade u tom trenutku, ali je ta kolegijalnost potpuno izostala. Ministarstvo odbrane se za godinu nije ni oglasilo da li je u nastanku ovog vanrednog događaja bilo moje odgovornosti, odgovornosti drugih pripadnika Vojske ili Ministarstva odbrane, ili je nije bilo, a na to su se bili obavezali saopštenjem od 09.04.2021. godine. Osim objave, tog za Vojsku netipičnog saopštenja koje je svima dalo za pravo da tumače događaj na svoj način, jedina preduzeta akcija Ministartsva odbrane bila je da se dan nakon pomenutog incidenta zabrani dolazak na posao u vojnim uniformama”, tvrdi on.

Iz MO nijesu odgovorili da li su zabranili dolazak na posao u vojnim uniformama, niti ako je to istina, zbog čega jesu.

Ministarka Injac i dalje ćuti

Ministarka odbrane Olivera Injac nije juče odgovorila na pitanja “Vijesti” o incidentu na Bogetićima, pa ni na ono da li su utvrdili da li su Čanjak ili bilo koji drugi pripadnik VCG odgovorni za prošlogodišnji incident.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li su, i ako jesu na koji način bili podrška kapetanu Čanjku, jesu li se interesovali u kojoj fazi je postupak pokrenut zbog napada.

Nije odgovoreno ni na pitanja koja su im slata prije godinu, a sada ponovljena, među kojima su i kakve su procedure VCG i MO u slučajevima napada na vojnike, niti da li smatraju da je napad na Vojsku Crne Gore napad na državu.

Bonus video: