Milović: Pitanje izručenja Marovića je loša poruka po pravosudne sisteme obje države

Naglašavajući značaj reforme pravosuđa u Crnoj Gori, Rajzing Rajnke je izrazila uvjerenje da je Crna Gora sposobna da izgradi društvo koje je zasnovano na vladavini prava i demokratskim vrijednostima

14670 pregleda 25 reakcija 1 komentar(a)
Rajzing Rajnke i Milović, Foto: Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava
Rajzing Rajnke i Milović, Foto: Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava

Pitanje izručenja Svetozara Marovića loša je poruka po pravosudne sisteme obje države (Crnu Goru i Srbiju), rekao je Andrej Milović, državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, a saopšteno iz tog vladinog resora.

On je na sastanku sa ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke naglasio i "da svi moraju biti privedeni pravdi, s obzirom na to da je korupcija na visokom nivou jedan od ključnih problema državnog sistema Crne Gore".

Milović je, kako se navodi, upoznao ambasadorku sa planiranim aktivnostima Ministarstva, a koje su važne za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

"Prvi korak koji sam napravio u svojstvu državnog sekretara bilo je ponovno upućivanje urgencije Ministarstvu pravde Srbije za izručenje Svetozara Marovića", kazao je državni sekretar i dodao kako Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore nema drugih otvorenih pitanja sa Ministarstvom pravde Srbije, osim navedenog", dodao je Milović.

Opisujući korupciju kao "virus", dodaje se u saopštenju, koji može da inficira svaki sistem Rajzing Rajnke je istakla da SAD očekuju od zemalja regiona da sarađuju kada je u pitanju borba protiv korupcije. Ona je takođe ponovo naglasila posvećenost i podršku SAD Crnoj Gori u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Državni sekretar Milović, navodi se dalje, istakao je da nedavna reforma Državnog tužilaštva već pokazuje rezultate, posebno ističući da su već preduzeti institucionalni koraci za formiranje Specijalnog suda u Crnoj Gori.

Naglašavajući značaj reforme pravosuđa u Crnoj Gori, Rajzing Rajnke je izrazila uvjerenje da je Crna Gora sposobna da izgradi društvo koje je zasnovano na vladavini prava i demokratskim vrijednostima, piše u saopštenju.

"Svaki zaposleni u pravosuđu ima posebnu odgovornost i obavezu da doprinese uspješnosti ovog procesa", rekla je Rajzing Rajnke.

Bonus video: