VIDEO Medenici određeno zadržavanje do 72 sata, nakon saslušanja vraćena u KCCG

Medenica je bila na čelu Vrhovnog suda punih 13 godina, do ostavke koju je podnijela krajem 2020. godine

403215 pregleda 1079 reakcija 677 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović
Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2022. 00:06h

Uhapšenoj, bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici određeno je tužilačko zadržavanje do 72 sata.

Takvu odluku donijela je specijalna tužiteljka Nataša Bošković, pred kojom je večeras Medenica negirala optužbe - da je stvorila kriminalnu organizaciju i protizakoniti uticaj.

Nakon saslušanja, Medenica je zbog lošeg zdravstvenog stanja vraćena u Klinički centar Crne Gore, gdje će je pripadnici policije čuvati do dalje odluke tužioca.

Nekadašnja prva žena crnogorskog pravosuđa oko 19.55 časova dovedena u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva.

Noć ranije uhapšena je na Aerodromu u Golubovcima, dok je pokušavala da "odleti" za Beograd.

Medenica je uhapšena kasno sinoć na Aerodromu u Golubovcima.

Advokat Begović kazao je nakon saslušanja da je Medenica iz zdravstvenih razloga i ranije putovala u prijestonicu Srbije.

Na njeno privođenje u zgradu SDT-a čekalo se satima, navodno, jer joj je tokom dana dva puta pozlilo - prvobitno oko 7 sati izjutra, kada je iz podgoričkog Centra bezbjednosti transportovana u Urgentni blok, a potom i oko 17.30 sati. Tada je trebalo da je iz Kliničkog centra odvedu u Tužilaštvo. Prethodno, bilo je najavljivano i da će Medenicu ispitati u Kliničkom centru Crne Gore, ali se vještak medicinske struke izjasnio da njeno zdravstveno stanje nije zabrinjavajuće, te da je sposobna da izjavu da u zgradi Specijalnog državnog tužilaštva.

"Vijestima" je nezvanično potvrđeno da je SDT tražilo mišljenje vještaka zbog toga što su tokom jutra bila i oprečna mišljenja ljekara Kliničkog centra o tome zahtijeva li stanje Medenice bolnički tretman i posmatranje.

Hapšenje

Medenica je uhapšena 17. aprila oko 22 sata, kada je pokušavala da se ukrca na poslednji let za Beograd.

Izvori Vijesti tvrde da je imala kupljeno kartu samo u jednom smjeru.

SDT je sumnjiči da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

"Medenica je uhapšena nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije. Noć je provela u betonjerci podgoričkog Centra bezbjednosti (CB), a već danas očekuje se da bude privedena nadležnom Specijalnom tužilaštvu", kazali su rano jutros sagovornici iz Uprave policije.

U međuvremenu, jutros nešto prije sedam sati navodno joj je pozlilo i primljena je u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Iz te zdravstvene ustanove, "Vijestima" je ranije danas rečeno da je njeno zdravstveno stanje stabilno, ali i da će biti zadržana na liječenju.

SDT i UP nijesu se zvanično oglasili povodom hapšenja nekada prve žene crnogorskog pravosuđa.

Oni su, prema saznanjima Vijesti, od Europola u februaru dobili transkripte razgovora njenog sina Miloša Medenice i Darka Lalovića, dugogodišnjeg tjelohranitelja Vesne Medenice.

Policija je u martu potvrdila da je Miloš Medenica koristio kriptovani telefon preko kog je ugovarao šverc droge iz Kolumbije i krijumčarenje cigareta.

Upravo u tim razgovorima, Medenica je objelodanio da je njegova majka upoznata sa njegovim prljavim poslovima, i da će ih zaštiti ako zatreba, "jer im mnogo zna", aludirajući na konkurente u švercu cigareta.

"Oni su se pomirili sa Grandovcima i izbacuju po 4 kamiona u 5 dana. I od.. (zvučni prekid) onoga Pekića i plasirali priču da sam to ja uradio. I već je on mladio da ja radim. Ali i to nas boli ku..c, jer ona se sve zna od početka baš, zbog ne daj bože, da je u toku da nas može zaštititi. Istim napadamo kao oni na nas. Čak i gorim kad im ona zna sve i još su oni došli kod nje da je mole da im izađe u susret", navodi se u porukama Medenice i Lalovića.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), nakon dobijana selektovanih razgovora, formiralo je predmet protiv Miloša Medenice i označilo ga kao jednog od organizatora kriminalne grupe.

Medenica je bila na čelu Vrhovnog suda punih 13 godina, do ostavke koju je podnijela krajem 2020. godine.

NAPOMENA: Zabranjeno preuzimanje fotografija i video sadržaja bez saglasnosti "Vijesti".

Bonus video: