Bolnički pritvor - potreba ili privilegija

Branilac Vesne Medenice Zdravko Begović kazao je da je logično da prvoosumnjičeni - njen sin Miloš Medenica, dođe i prijavi se nadležnim organima, jer je upravo i njegova nedostupnost razlog što je bivšoj predsjednici Vrhovnog suda određen pritvor

17685 pregleda 15 komentar(a)
Medenicu sprovode u SDT, Foto: BORIS PEJOVIC
Medenicu sprovode u SDT, Foto: BORIS PEJOVIC

Vesna Medenica vraćena je juče u bolničku sobu, nepunih pet minuta nakon privođenja u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) na saslušanje u 11 sati.

Nadležni nijesu mogli da urade vještačenje njenog telefona - po ulasku u zgradu Tužilaštva, prema informacijama Vijesti, zamolila je specijalnu tužiteljku Natašu Bošković da tu dokaznu radnju odgode zbog njenog lošeg zdravstvenog stanja.

Njen branilac, advokat Zdravko Begović, kazao je da je tužiteljka uvažila njenu molbu, a potom i objasnio zbog čega se ona i dalje nalazi u Kliničkom centru u Podgorici, a ne u zatvorskoj bolnici.

”U SDT je obavljena određena istražna radnja u kojoj je prisustvo moje branjenice bilo obavezno, međutim dolaskom u SDT ona je izjavila pred tužiocem i nadležnim službenicima SDT da zdravstveno nije sposobna i naravno to su oni prihvatili, potpisala je zapisnik o tome da neće prisustvovati toj radnji i, naravno, uz pratnju ljekara je vraćena u KBC”.

Najavio je i da će biti obavljen detaljan medicinski pregled njegove branjenice koja ima, kako kaže, između ostalog i ozbiljne srčane probleme: “Dok god njeno zdravstveno stanje ne bude stabilno, pretpostavljam da će ona biti u KBC”.

Rekao je da medicinsko vještačenje njegove klijentice nije obavljeno - zbog akutnosti i brzine: “Ljekari u izvještajima konstatuju da je neophodno da boravi u bolnici zbog težine i vrste bolesti i to je jedini razlog zbog čega nijesu obavljena bilo kakva druga vještačenja”.

Begović je istakao i da je njen pokušaj suicida odraz njenog psihičkog stanja: “Agonije u kojoj se našla zbog svega što je snašlo u zadnje vrijeme”...

Kazao je i da je logično da prvoosumnjičeni - njen sin Miloš Medenica, dođe i prijavi se nadležnim organima, jer je upravo i njegova nedostupnost razlog što je Vesni određen pritvor.

Iz Višeg suda objasnili su da je, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, nadležnost suda vezana za odlučivanje o predlogu postupajućeg tužioca za određivanje pritvora, ali da ne odlučuju gdje će osoba kojoj se odredi pritvor boraviti. “Nakon saslušanja osumnjičenog sud o tome donosi odluku i ne donosi nikakvu posebnu odluku o tome gdje će se tokom trajanja pritvora osumnjičeno lice liječiti. O tome odlučuje medicinsko osoblje - ukoliko se osumnjičeni nalazi u privoru, ljekari koji rade u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i koji procjenjuju mjesto daljeg liječenja, odnosno ljekari u zdravstvenim ustanovama ukoliko se osumnječeni nalazi u zdravstvenoj ustanovi i koji isključivo mogu da donesu odluku o tome da li ga treba zadržati u zdravstvenoj ustanovi ili otpustiti, nakon čega bi eventualno bio smješten u UIKS-u”, odgovorili su iz Višeg suda.

Sutkinja za istragu tog suda Suzana Mugoša, 19. aprila odredila je Medenici pritvor do 30 dana, ali je ona nakon saslušanja smještena u bolnicu, ne u Istražni zatvor.

Iz tog suda objašnjavaju da u fazi istrage o medicinskom vještačenju odlučuje tužilac, a ne sud.

Istakli su i da se ostvarivanje prava bilo kojeg lica - na liječenje u javnim zdravstvenim ustanovama, ne bi trebalo smatrati privilegijom.

”Ne postoji zakonska obaveza da se zatvorsko medicinsko osoblje obavještava o zdravstvenom stanju pritvorenika koji se ne nalaze u UIKS-u, a ukoliko bi se ta lica sprovela iz neke zdravstvene ustanove u UIKS, praksa je prilaganja medicinske dokumentacije, radi praćenja zdravstvenog stanja i davanja određene terapije. Ukoliko bi u bilo kom periodu zatvorsko medicinsko osoblje ocijenilo da nema uslova za adekvatno liječenje pritvorenih lica u UIKS-u, bez posebnog obraćanja bilo kome dužni su da preduzmu mjere da se takvom licu omogući adekvatno liječenje izvan UIKS-a, a imajući u vidu prava pritvorenih lica na zdravstvenu zaštitu”, odgovorili su iz Višeg suda, upitani da li je o njenom zdravstvenom stanju obaviješteno zatvorsko medicinsko osoblje i ako jeste, jesu li se izjasnili imaju li neophodne uslove za adekvatno liječenje osumnjičene.

Medenica je uhapšena 17. aprila zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije, koju je formirao njen sin, počinila krivično djelo protivzakoniti uticaj.

Bonus video: