Za torturu neće biti zastare

Članovi državne delegacije pred Komitetom protiv torture u Ženevi najavili izmjenu Krivičnog zakonika

2224 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Komiteta, Foto: HRA
Sa jučerašnje sjednice Komiteta, Foto: HRA

Predstavnici državne delegacije Crne Gore najavili su da će tokom prve naredne izmjene Krivičnog zakonika promijeniti i definiciju torture kako bi se taj član zakonski uskladio sa preporukama Komiteta protiv torture u Ženevi, prenosi NVO Akcija za ljudska prava (HRA) ključne odgovore članova crnogorske delegacije pred članovima Komiteta.

Šef državne delegacije Bojan Božović najavio je i da će se izmjenom Krivičnog zakonika isključiti zastarjelost krivičnih djela zlostavljanja, ali i propisivanje uslovne osude za slučajeve torture.

On je najavio i da će se mijenjati Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi i žrtve mučenja ili zlostavljanja bile obuhvaćene kao prioritetna kategorija korisnika prava na besplatnu pravnu pomoć.

Članove Komiteta protiv torture u Ženevi posebno su interesovali slučajevi iznuđivanja iskaza u prijavama torture, o čemu je pred Komitetom govorila izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević, ali i pojašnjenja koliko je slučajeva procesuirano u posljednje četiri godine, kao i odakle je velika nesrazmjernost između prijava i osuda.

”Poznato nam je da je u posljednje dvije godine bilo 45 krivičnih prijava u odnosu na prijave protiv više od 90 policajaca zbog krivičnih djela torture”, naveli su predstavnici državne delegacije.

Šef delegacije je istakao i da Vlada nije bila zadovoljna kaznenom politikom u oblasti porodičnog nasilja, zbog čega su inicirane izmjene zakona, čijim stupanjem na snagu će se isključiti mogućnost izricanja niskih sankcija kao što je do sada bio slučaj.

Božović je na sjednici Komiteta protiv torture u Ženevi kazao i da nije bilo političke volje da se do danas izgradi novi zatvor već se početak gradnje nove zatvorske ustanove u sklopu Uprave za izvšenje krivičnih sankcija očekuje tek u decembru 2022. godine.

”Za izgradnju zatvora za sjevernu regiju usvojena je projektna prijava i dobijena su sredstva - 100% od zapadnobalkanskog investicionog okvira. Planirana je izgradnja zatvora za smeštaj 120 zatvorenika i zaposlenih”, kazao je Božović članovima Komiteta.

On je, kako prenosi NVO Akcija za ljudska prava, saopštio da je plan da se do kraja 2024. godine izgradi i specijalna bolnica u okviru zatvora, a odgovoreno je i da će se država zadužiti 15 miliona eura kod Razvojne banke Savjeta Evrope, koje će biti iskorišćenje za unapređenje uslova u zatvoru u Bijelom Polju.

Najavljeno je i da će novoj bolnici u okviru UIKS-a biti liječeni i pacijenti u pogoršanju psihičkog stanja koji zahtijevaju bolničko lečenje, ali i pacijenti sa izvršenjem mjere bezbjednosti u Specijalnoj bolnici Dobrota.

I izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević juče je razgovarala sa Komitetom, ali je sesija sa NVO bila zatvorena za javnost.

Predstavnici državne delegacije će danas u 15 časova nastaviti da odgovaraju na pitanja članova Komiteta.

Bonus video: