Štrajk policije ako ne vrate zarade

Aprilska zarada pojedinim policajcima umanjena je za 30 a nekima i za više od stotinu eura. Tvrde da ih prethodno niko nije obavijestio o novom načinu obračuna

44967 pregleda 80 komentar(a)
Spremni za štrajk: Policija (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Spremni za štrajk: Policija (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ostavljen je rok od dvadeset dana da vrate iznos za koji su umanjili zarade zaposlenima u tom resoru, ili će se suočiti sa štrajkom službenika Uprave policije.

Aprilska zarada pojedinim policajcima umanjena je za 30 a nekima i za više od stotinu eura. Tvrde da ih prethodno niko nije obavijestio o novom načinu obračuna.

To je učinjeno na osnovu “nezvaničnog mišljenja” Odbora za praćenje, primjenu i tumačenje Opšteg kolektivnog ugovora, koje je 18. aprila MUP-u proslijeđeno iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Prema dokumentaciji u koji su Vijesti imale uvid, iz resora kojim je do prije dva dana rukovodio Sergej Sekulović, 11. aprila je od ministarstva na čijem čelu je bio Jakov Milatović, traženo mišljenje - da li staž ostvaren na osnovu beneficija ulazi u minuli staž prilikom obračuna zarada.

Upravo po tom osnovu policajci su prije dva dana izgubili dio zarade.

Prethodno iz MEK je 18. aprila kabinetu Sekulovića odgovoreno da je za davanje mišljenja nadležan Odbor, ali da će im, pošto su u zahtjevu napisali da im je odgovor hitan, dostaviti pređašnje “nezvanično mišljenje”.

U prepisci, MUP-u je iz MER sugerisano da, iako se radi o tumačenju dostavljenom putem elektronske pošte, smatraju da po njemu treba postupiti i da bi dobijanje zvaničnog mišljenja prouzrokovalo blago kašnjenje pri isplati zarada.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, iz MUP-a su 27. aprila u poslepodnevnim časovima naložili službi računovodstva da naprave nove obračune, sa umanjenom zaradom.

Policajci su o tome “informisani” tek kada su primili platu...

Iz MUP-a nisu odgovorili na pitanja poslata u četvrtak.

Sastanak i upozorenje

Zbog umanjene zarade, čelnici Sindikata UP juče su se sastali sa novim ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, a potom i održali konferenciju za medije sa koje su poručili da će se izboriti za vraćanje umanjenog dijela zarade.

Predsjednik Sindikata UP Mladen Šuškavčević kazao je da je toj organizaciji nije ostavljen prostor da djeluje i zaštiti prava zaposlenih, jer su ih tek dan prije isplate zarade informisali o novom načinu obračuna.

Član Glavnog odbora Sindikata UP Željko Pejović istakao je da su tek juče saznali da je resorno ministarstvo oko načina obračuna mailovima komuniciralo sa Ministarstvom ekonomskog razvoja.

Tvrdi i da je MUP-u iz MEK stiglo upozorenje “da se zarade umanje ili aprilska plata neće biti isplaćena”.

Adžić sa predstavnicima sindikata
Adžić sa predstavnicima sindikatafoto: MUP Crne Gore

”Saznanje da je plata zaposlenih umanjena po osnovu minulog staža dolazi u vrijeme kada naši zaposleni jedva sastavljaju kraj sa krajem”, kazao je juče Šuškavčević, dodajući da na to nijesu bili pripremljeni ni Sindikat ni zaposleni.

On je ocijenio da je Sindikat morao biti upozoren na vrijeme, kako bi mogli da reaguju, ističući da zaposleni iskazuju veliko nezadovoljstvo zbog odluke da im se zarada umanji.

”Moramo napomenuti da je ovo veliki Sindikat i da znamo da se borimo”, rekao je Šuškavčević.

Predjsednik sindikalne organizacije UP Istakao je i da oni već dvije godine traže povećanje plata, ali da je to ostalo mrtvo slovo na papiru, jer nikada nijesu dobili povratnu informaciju od nadležnih:

”Nadam se da će se to promjeniti, jer ovako više ne može”.

Šuškavčević je kazao i da su na hitnom sastanku sa novim ministrom unutrašnjih poslova dogovoreni zaključci, od kojih je jedan da se u što kraćem roku nađe model za isplatu sredstava umanjenih posljednjim obračunom.

Kazao je i da je dogovoreno da se sastanu sa ministrom finansija:

”U cilju pronalaženja trajnog rješenja obračuna zarada”.

Poručivši da će se svim raspoloživim sredstvima boriti za ispunjenja zahtjeva, Šuškavčević je rekao da je i štrajk opcija.

Nije, međutim, precizirao kako bi štrajk izgledao u praksi, ali je istakao da je za sastanak sa ministrom finansija ostavljen kratak rok - odmah nakon 5. maja.

”Spremni smo radikalizovati naše aktivnosti, možda dođe i dan za to. Nadam se iskreno da neće i da će u novom sastavu Vlade naš vapaj naići na podršku”, poručio je Šuškavčević.

Na osnovu platnih lista pojedinih službenika Uprave policije, Vijesti su utvrdile da postoje slučajevi da je policajcima umanjen i efektivni radni staž.

Čelnici Sindikata juče su odgovorili Vijestima da im takve nepravilnosti nijesu prijavljene i pozvali kolege da dostave platne liste, kako bi riješili i njihov problem.

Formiraće mješovitu radnu grupu

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je juče da Sindikat i zaposleni mogu računati na punu podršku MUP-a i Vlade, u pravcu pronalaženja zakonskog rješenja kojim bi se nadoknadilo umanjenje.

To je saopšteno iz njegovog kabineta, nakon što je primio je predstavnike Sindikata Uprave policije - kako bi razmotrili modalitete za prevazilaženje situacije koju je izazvalo umanjenje aprilske zarade zaposlenima u Upravi policije.

U istom se tekstu navodi da je predsjednik Sindikata Mladen Šuškavčević zahvalio ministru što je prepoznao značaj te teme i u kratkom roku omogućio sastanak.

”Šuškavčević je ovom prilikom upoznao ministra sa nezadovoljstvom koje je ova situacija izazvala kod policijskih službenika... Dogovoreno je da će se u narednom periodu organizovati i sastanak sa ministrom finansija u cilju pronalaženja trajnog rješenja po pitanju obračuna zarada i intenzivirati aktivnosti na iznalaženju modela da se uvećaju koeficijenti zarada zaposlenih u MUP-u, a već iduće sedmice u planu je formiranje mješovite radne grupe koja će započeti rad na istom. Ministar je iskazao podršku da se krene sa trajnim rješavanjem pitanja beneficiranog radnog staža policijskih službenika, a takođe i spremnost da da punu podršku usvajanju Granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova”, piše u saopštenju.

Bonus video: