Tarhaniš tvrdi da nije pucao u Kurtagića

Počelo suđenje Rožajcu optuženom za pokušaj ubistva sugrađanina

4145 pregleda 0 komentar(a)
Tarhaniša dovode u Viši sud u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Tarhaniša dovode u Viši sud u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Dvadesetpetogodišnji Rožajac Elvedin Tarhaniš tvrdio je juče u sudnici bjelopoljskog Višeg suda da nije pucao u Mensura Kurtagića, sa kojim, kako je kazao, nikada nije imao loše odnose.

”Ništa od ovoga nisam učinio, niti sam u to vrijeme bio na mjestu gdje je ranjen Mensur Kurtagić”, rekao je Tarhaniš u sudnici nakon što mu je pročitana optužnica.

On u VIšem sudu u Bijelom Polju odgovara zbog pokušaja ubistva sugrađanina Mensura Kurtagića.

Prema tužilačkom aktu Tarhaniš je 9. januara oko 2.30 časova, u Ulici maršala Tita u Rožajama, u blizini benzinske pumpe “Eko”, sa još jednom neidentifikovanom osobom, pokušao da ubije Kurtagića.

“U kladionici sam bio do 21 - 22 časa, nakon čega sam otišao u stan. Ja i supruga smo sjedjeli sa roditeljima do 23.30 časova, a potom otišli u susjednu sobu, na spavanje. Te večeri sam do ponoći, ili do jedan poslije ponoći, preko svog naloga uživo igrao klađenje. Od 22 časa nigdje nisam izlazio. Nisam ja profesionalni ubica, igram klađenje, odem da ubijem nekog, pa nastavim da igram”, rekao je Tarhaniš.

On je kazao i da mu nije jasno zbog čega je oštećeni njega označio kao osobu koja je pucala, ističući da nikada nisu bili u lošim odnosima.

Tarhaniševi otac, majka, brat i supruga pružili su mu alibi, tvrdeći da je te večeri oko 22 časa stigao kući, i da nigdje nije izlazio.

”Stigao sam kući oko 22 časa i zatekao sina Elvedina kako sjedi sa suprugom. Glavu dajem da nakon toga, te večeri nije izlazio iz kuće”, rekao je njegov otac Dželjo Tarhaniš.

Majka optuženog, Zineta Tarhaniš, ispričala je da je Elvedin oko 22.30 sati pošao u sobu sa suprugom, što je potvrdila i njena snaha Nejla.

Ona je kazala da je njen suprug Elvedin kući stigao oko 22 časa i da su potom otišli na spavanje.

Njegov brat Zijad Tarhaniš ispričao je u sudnici da je oko 23 časa pozvao brata preko telefona, da sjede zajedno, ali da mu je on kazao da ga boli zub i da je legao.

TRAGOVI PUCANJA NA ŠACI

Analizom tragova pucanja, Forenzički centar utvrdio je prisustvo GSR čestica na lijevoj šaci Tarhaniša, što ukazuje na mogućnost da je bio povezan sa ispaljenjem iz vatrenog oružja.

Njegov advokat Rešad Muzurović ocijenio je da je taj izvještaj nepouzdan, jer je Tarhaniš izraziti dešnjak, zbog čega nije mogao rukovati vatrenim oružjem lijevom rukom.

Vještak balističar, Božidar Bakić, utvrdio je da je do ispaljenja u oštećenog došlo najvjerovatnije u trenutku kada su usta cijevi bila udaljena više od 90 centimetara, da je pucano blago odozgo nadolje, iz pozicije desnih vrata oštećenog, kada su bila otvorena.

Na dukserici optuženog otkriveno je prisustvo barutnih čestica.

Advokat Muzurović tražio je ukidanje pritvora, čemu se protivila tužiteljka Ljubinka Madžgalj, o čemu će sud odlučiti naknadno.

Prema optužnici, Tarhaniš je te večeri prišao zaustavljenom automobilu “pežo 206”, kojim je upravljao oštećeni, i iz vatrenog oružja nepoznate marke kalibra 7,62 milimetra ispalio projektil u njegovom pravcu:

”Koji ga je pogodio i nanio mu laku tjelesnu povredu u vidu strijelnog okrznuća u predjelu desne bočne strane grudnog koša, i strijelne rane prostreline lijeve butine, sa ulaznom ranom u predjelu srednje trećine butine i izlaznom ranom u predjelu zadnje strane donje trećine butine. Za to vrijeme nepoznato lice je drvenom palicom dužine 82 centimetra polomilo zadnje vjetrobransko staklo na vozilu, a nakon što je oštećeni uspio da zatvori vrata i krene vozilom. Tarhaniš je sa tim nepoznatim licem nastavio da trči za njim i da ispaljuje hice u njegovom pravcu, čime je izvršio krivično djelo pokušaj ubistva u saizvršilaštvu”.

Suđenje se nastavlja 20. maja.

Bonus video: