Mandić: Specijalno tužilaštvo da se ojača novim tužiocima

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je kazao da su Katnić i Čađenović namjerno čekali da istekne rok od šest mjeseci od dobijanja operativnih podataka od Europola, nakon čega se ti podaci brišu, pa su donijeli odluku kako nema dokaza da su učesnici Skaj komunikacija počinili krivično djelo

9608 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Demokratski front (DF) je zatražio od Tužilačkog savjeta da se specijalno tužilaštvo hitno ojača novim tužiocima koji, kako se navodi, nemaju istorijat direktne komunikacije i saradnje sa bivšim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem i njegovim zamjenikom Sašom Čađenovićem.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je kazao da su Katnić i Čađenović namjerno čekali da istekne rok od šest mjeseci od dobijanja operativnih podataka od Europola, nakon čega se ti podaci brišu, pa su donijeli odluku kako nema dokaza da su učesnici Skaj komunikacija počinili krivično djelo.

“Ovo je jasan znak da je organizovana kriminalna grupa Katnić-Čađenović polagala velike nade u brisanje ključnih informacija vezanih za izvršenje veoma teških krivičnih djela”, rekao je Mandić.

On je kazao da je očigledno da je “ova kriminalna organizacija u državnim organima Crne Gore”, na čijem čelu je Katnić, izvršila zloupotrebu službenog položaja time što je skrivala i nije preduzela ništa u predviđenom vremenu od dobijanja podataka od Europola.

“Po sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji Crne Gore i Evropske policijske kancelarije, istražni organi su u obavezi da najkasnije u roku od šest mjeseci obavijeste Europol u kojoj mjeri su podaci koji su im dostavljeni neophodni za svrhu zbog koje su poslati. Ukoliko nisu neophodni, oni podliježu brisanju”, kazao je Mandić.

On je pozvao novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da hrabro, čestito i pošteno radi svoj posao.

“To znači da odmah krene u utvrđivanje konkretne odgovornosti za ovu kriminalnu organizaciju i ne dozvoli da bilo kakvo odlaganje spriječi pravdu da zakuca i na njihova vrata. Posebno je važno da Novović ne dopusti bilo kakvu vrstu selektivnosti u primjeni zakona jer se tako rizikuje vlastita, kao i kompromitacija novog Tužilačkog savjeta”, kazao je Mandić.

Bonus video: