Traže još pet Jovanićevih saučesnika

Sudija Jović do zaključenja ovog broja “Vijesti” nije donio odluku o tome da li će osumnjičene poslati u Istražni zatvor ili im dozvoliti da se sa slobode brane od optužbi da su zloupotrebama državu oštetili za više desetina miliona eura

50808 pregleda 12 komentar(a)
Jovanića privode u Viši sud, Foto: Luka Zekovic
Jovanića privode u Viši sud, Foto: Luka Zekovic

Još pet osoba i nekolike kompanije obuhvaćene su istragom pokrenutom protiv uhapšenog predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i kriminalne grupe koju je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva on formirao.

To je saopštio “Vijestima” sagovornik upućen u istragu SDT-a koja je u ponedeljak rezultirala hapšenjem Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Sanje Lješković i Radovana Radinovića, advokatice Snežane Jović i vlasnika firmi za privatna obezbjeđenja “Titan sekurity” i “Gardijan” Pavića Globarevića i Darka Perovića.

Svi oni saslušani su juče pred sudijom za istragu podgoričkog Višeg suda Dragojem Jovićem.

Sudija Jović do zaključenja ovog broja “Vijesti” nije donio odluku o tome da li će osumnjičene poslati u Istražni zatvor ili im dozvoliti da se sa slobode brane od optužbi da su zloupotrebama državu oštetili za više desetina miliona eura.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović tereti Jovanića da je formirao tu kriminalnu grupu, ali i da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, odnosno, da je zloupotrijebio službeni položaj u više od deset stečajnih postupaka.

Ona je sudiji Joviću predložila da osumnjičenima odredi pritvor do 30 dana - zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, ali i zbog visine zaprijećene kazne.

Svi oni uhapšeni su u akciji koja se izvodila po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Policija je i juče tragala za jednom osobom, a sagovornici iz istrage tvrde da spisak uhapšenih nije konačan.

IMUNITET SKINUT JEDNOGLASNO

Jović je posljednjeg osumnjičenog saslušao nešto prije 23 sata.

Nekoliko sati prije toga Sudski savjet dao je saglasnost da se Jovaniću skine imunitet, što je od njih tražio sudija za istragu. Time su otklonjene smetnje da uhapšenom sudiji bude određen pritvor.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer za “Vijesti” je juče kazala da su oko 16.30 časova dobili zahtjev za skidanje imuniteta sudiji Jovaniću.

Viši sud u Podgorici dostavio im je taj zahtjev nakon što im je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u spisima krivičnog predmeta dostavilo i predlog za određivanje pritvora sudiji, osumnjičenom da je stvorio kriminalnu grupu za koju se vjeruje da je državu oštetila za desetine miliona eura.

Odluka o skidanju imuniteta donijeta je jednoglasno, na elektronskoj sjednici Sudskog savjeta koji je sa novim ministrom pravde Markom Kovačem imao kvorum od sedam članova.

Sudski savjet je bio dužan da odluku donese u roku od šest sati od prijema zahtjeva Višeg suda jer je članom 103 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama previđeno da se to obavi u tom vremenskom intervalu kada su u pitanju krivična djela organizovanog kriminala, visoke korupcije ili pranja novca iz nadležnosti Specijalnog odjeljenja.

Član 103 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđa da kada nadležni sud ocijeni da postoje razlozi da se protiv sudije odredi pritvor zbog krivičnog djela učinjenog u obavljanju sudijske funkcije, Sudski savjet treba da odluči da li odobrava određivanje pritvora, odnosno, skidanje imuniteta.

Specijalno državno tužilaštvo ni Uprava policije nijesu se zvanično oglašavali povodom realizacije akcije u kojoj su uhapšeni Jovanić i navodni članovi njegove kriminalne grupe.

Mediji, pojedine Jovanićeve kolege, civilni sektor i međunarodna zajednica godinama su ukazivali da se u Privrednom sudu dešavaju brojne zloupotrebe koje koštaju državu milione eura...

Hapšenje je, međutim, moralo da sačeka smjenu u SDT-u, odnosno, da kormilo u tom tužilaštvu preuzme Vladimir Novović.

Stejt department: Pozdravljamo hrabrost Vladimira Novovića

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravile su "hrabrost i riješenost glavnog specijalnog tužioca u Crnoj Gori Vladimira Novovića i zvaničnika sličnih njemu u tužilaštvu i organima za sprovođenje zakona" koji, kako se navodi u reakciji Stejt departmenta za Glas Amerike, "rade na iskorijevanju endemske korupcije i pozivanju javnih zvaničnika na odgovornost".

U odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše nedavno hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neimenovani portparol Stejt departmenta rekao je da SAD ne mogu direktno da komentarišu specifične slučajeve, ali da je ključno da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Korupcija i organizovani kriminal imaju duboko destabilizirajuću ulogu u Crnoj Gori, nanoseći štetu ekonomiji, obeshrabrujući investicije, okrnjujući demokratiju i usporavajući proces pristupanja Evropskoj uniji. Ključno je da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u toj oblasti, što znači ne samo hapšenja, već i uspješno procesuiranje slučajeva na visokom nivou", poručio je portparol Stejt departmenta.

Glas Amerike prenosi da je taj portparol naveo da će jaki, dobro obrazloženi slučajevi, koji rezultiraju osudama, poboljšati povjerenje javnosti u institucije:

"Tako što će jasno pokazati da nema nekažnjivosti i da niko nije iznad zakona".

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) juče su ponovo pretresli prostorije Privrednog suda i izuzeli spise koji su predmet istrage. Kancelarije tog suda pretresene su i 9. maja, kada je i uhapšen predsjednik tog suda Blažo Jovanić.

Kovač: U Crnoj Gori mora da se osjeti pravda

Ministar pravde Marko Kovač poručio je da u Crnoj Gori pravda mora da se osjeti, a da su nedavno pokrenuti postupci pokazali da pravosudne institucije mogu da funkcionišu.

Kovaču su juče ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler i savjetnik za pitanja zapadnog Balkana u austrijskom Ministarstvu pravde Georg Stava uručili čestitku koju je povodom stupanja na dužnost, uputila federalna ministarka pravde Austrije, Alma Zadić.

Iz crnogorskog Ministarstva pravde saopšteno je da je Kovač kazao da se raduje spremnosti predstavnika Austrije da nastave saradnju sa tim resorom i izrazio nadu da će ta saradnja biti intenzivirana.

"Pomoć koju Austrija pruža Crnoj Gori kroz projekat EUROL III je izuzetno cijenjena od strane Ministarstva pravde", istakao je Kovač.

Saopšteno je i da je Miler kazao da je zadovoljan što su pri tom susretu razmijenjena stručna iskustva i donesene kvalitetne ideje:

"Vjerujem da će novi, mladi kadar ubrzati proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji", rekao je Miler.

Bonus video: