Lekoviću izrečena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Izrečena mjera, kako je saopšteno iz Višeg suda, može trajati do utvđivanja da je prestala potreba za liječenjem, s tim što će se svakih devet mjeseci ispitati opravdanost takve mjere

23352 pregleda 4 komentar(a)
Hapšenje Zorislava Lekovića, Foto: Goran Malidžan
Hapšenje Zorislava Lekovića, Foto: Goran Malidžan

Viši sud u Bijelom Polju zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje izrekao je Zorislavu Lekoviću (52) iz Pljevalja mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstenoj ustanovi.

Leković je u neuračunljivom stanju vrijeđao sugrađane na nacionalnoj osnovi i fizički nastrtao na aktivistkinju Sigurne ženske kuće Sabinu Talović i policijskog službenika Ahma Durutlića.

Izrečena mjera, kako je saopšteno iz Višeg suda, može trajati do utvđivanja da je prestala potreba za liječenjem, s tim što će se svakih devet mjeseci ispitati opravdanost takve mjere.

Prema optužnici, Leković je 20. novembra prošle godine, oko 13.15 časova u Ulici Kralja Petra u Pljevljima, u stanju neuračunljivosti, pri čemu nije mogao da shvati značaj djela niti je mogao usljed poremećaja ličnosti i psihoze koja karakteriše postojanje sumanutih ideja prije i u toku činjenja da upravlja svojim postupcima, javno podsticao na nasilje i mržnju prema grupi koja je određena na osnovu religije i nacionalne pripadnosti-pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

On je nosio kapu na kojoj se nalazila kokarda i zastavu trobojku sa natpisom "Sprska garda" pjevao: "Četnički se barjak vije, nasred gore Romanije", da bi nakon što je sugrađanka Sabina Talović izvadila telefon da ga snimi, istu zlostavljao tako što joj se obratio riječima: "Smimaj, snimaj" i "Jesi li Srpkinja", na šta mu je ona odgovorila da nije.

Leković joj je tada prišao i uputio riječi: "Hoćete sa ustašama, tursku vam majku j…. , e nećete" i "braćo muslimani hoćete sa ustašama", a zatim je udario rukom u predjelu glave i stezao je rukom oko vrata. Nakon što se ona istrgla, on je krenuo za Belisom Bojatić vičući: "Ustašku vam majku j…. , hoćete sa ustašama, e nećete da j….. majku".

Leković je, dodaje se u optužnici, istog dana u isto vrijeme napao policijskog službenika Ahma Durutlića, tokom vršenja službene radnje, koji je spriječio da ponovo krene prema oštećenoj Taković. On je udario policajca po rukama, a potom ga uhvatio za uniformu i futrolu pištolja, pokušavajući da ga izvadi, nekon čega je oštećeni upotrijebio biber sprej i odbio napad od sebe.

Bonus video: