Jovanić iz stečajne mase plaćao ručak i servis svojih automobila?

Prema tužilačkim spisima, u koje su “Vijesti” imale uvid, istražitelji su utvrdili malverzacije u stečajnim postupcima kompanija “Euromix Tours”, “Sotto la colina”, “Tehnostar”, “Nega Tours Montenegro”, “Jastreb”, “Trgošped”, “Montel”, “Princ&CO”, “Bjelasica rada”

51642 pregleda 72 komentar(a)
U svim postupcima bio stečajni sudija: Jovanić, Foto: Luka Zekovic
U svim postupcima bio stečajni sudija: Jovanić, Foto: Luka Zekovic

Uhapšeni predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić sa računa stečajnog dužnika “Trgošped” platio je ručak za društvo - 842 eura, servisirao svoje privatne automobile za 888 eura i svom savjetiku Vladanu Nikoliću isplatio naknadu od 2.500 eura, iako nije imao nikakvo svojstvo u tom stečajnom postupku.

To, između ostalog, piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje Jovanića sumnjiči da je formirao kriminalnu grupu čijih 11 članova je zasada identifikovano. Među njima su stečajni upravnici, advokatica, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje.

U nastavku te akcije pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala pretresli su juče stanove i poslovne prostore više osoba povezanih sa navodnim članovima stečajne mafije, čijim šefom SDT označava Jovanića.

Tu kriminalnu organizaciju terete da su u stečajnim postupcima nezakonito oštetili deset kompanija za još neutvrđeni iznos.

Prema tužilačkim spisima, u koje su “Vijesti” imale uvid, istražitelji su utvrdili malverzacije u stečajnim postupcima kompanija “Euromix Tours”, “Sotto la colina”, “Tehnostar”, “Nega Tours Montenegro”, “Jastreb”, “Trgošped”, “Montel”, “Princ&CO”, “Bjelasica rada”.

U akciji kojom je rukovodio glavni specijalni tužilac 9. maja uhapšeni su Jovanić, stečajni upravnici Saša Zejak, Sreten Mrvaljević, Sanja Lješković, Ranko Radinović, advokatica Snežana Jović i vlasnici firmi za privatno obezbjeđenje “Titan sekurity” i “Gardijan” - Pavić Globarević i Darko Perović.

Članovima te kriminalne grupe SDT označava i stečajnog upravnika Mladena Markovića, procjenitelje Omera Markišića i Dejana Golubovića, vlasnicu firme za obezbjeđenje Stanu Čelebić, vlasnicu kompanije “Ogimar” Danijelu Laković i kandidata za sudiju u Privrednom sudu Vladana Nikolića.

Izvor “Vijesti” uključen u istragu kazao je da su policajci juče pretresli njihove stambene i poslovne prostore.

Tokom te istrage SDT je otkrilo šemu po kojoj je tzv. stečajna mafija postupala - u svim stečajnim postupcima javljaju se iste osobe, stečajni sudija uvijek je osumnjičeni Jovanić, a ostali po njegovim uputstvima mijenjaju svojstva i uloge.

Po potrebi mijenjali uloge

Po njegovom nalogu Zejak, Mrvaljević, Lješkovićeva, Radinović i Jovićeva u tim stečajnim postupcima bili su, po potrebi - stečajni upravnici, sudski vještaci, procjenitelji, advokati stečajnog dužnika, angažovani saradnici...

Prema spisima SDT-a cilj Jovanićeve kriminalne organizacije bio je da kroz sprovođenje stečajnih postupaka pribave sebi i kriminalnoj organizaciji što veću protivpravnu imovinsku korist.

”U prilog tome govori činjenica da u svakom od naprijed opisanih stečajnih postupaka nije izvršen popis imovine stečajnog dužnika, njegovih eventualnih potraživanja i dugovanja prema trećim licima, a stečajni postupci se obično pokreću na osnovu minornih potraživanja povjerilaca, a zatim i vode suprotno članu 156. st.1 Zakona o stečaju, čak i po utvrđenju činjenice da stečajni dužnik ima samo jednog povjerioca”, piše u spisima.

Jovanića terete da ni u jednom stečajnom postupku nije formirao odbor povjerilaca, koji bi imao ulogu “kontrolnog organa” i nadzirao rad stečajnog upravnika:

”I u vezi sa tim nekon eventualno utvrđenih nepravilnosti podnosio prigovore stečajnom sudiji”.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović objašnjava i kako je, po Jovanićevom nalogu, uvećavan trošak firme u stečaju, odnosno, kako su osumnjičeni izvlačili novac.

Pumpao troškove na štetu zaposlenih

Navodi da je u slučaju “Bjelasica rade” za usluge obezbjeđenja firmi “Securitas Montenegro” isplaćeno 112.760,64 eura za period od tri mjeseca, dok ukupne plate svih radno angažovanih čuvara jedva prelaze iznos od par hiljada eura.

Tužiteljka Mitrović objašnjava u spisima da je Jovanić, kako bi mogao da “pumpa troškove” odbio zahtjev ljudi koji su bili zaposleni na poslovima obezbjeđenja prije pokretanja stečajnog postupka u kompaniji “Bjelasica rada”, i čija mjesečna zarada je iznosila 250 eura, odnosno, da im nije dozvolio da nastave sa obezbjeđivanjem imovine.

Objašnjeno je i da su članovi te kriminalne organizacije gotovo uvijek u stečajnim postupcima angažovali fizičku zaštitu imovine stečajnog dužnika i da su za te uslugu firme “Titan security”, “Securitas Montenegro”, “Top force sistem” fakturisale više desetina, pa i stotina hiljada eura.

”A imovina stečajnog dužnika je, na primjer ‘Nega tours Montenegro’ - napuštena ruina hotela ‘AS’ u Perazića dolu, napuštena pumpa u Rožajama ‘Trgošped’, useljena zgrada stečajnog dužnika ‘Princ&CO’”, piše u spisima.

Oglasi platili “pasat”?

Jovanića terete i da je u ime Privrednog suda sa firmom “Ogimar MNE” zaključio memorandum na osnovu kog je ta firma oglašavala stečajne postupke po cijeni skupljoj od one koju bi platio za oglase u štampanim medijima.

Ta firma kupila je “pasat” registrovan na Tivćanku D. P. a koji su, prema zvaničnim evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova, koristili Blažo Jovanić i njegov brat Boro Jovanić i vozač uhapšenog predsjednika Privrednog suda, Aleksandar Joksimović.

Bonus video: