Nastavljeno suđenje Koljenšiću: Odgledan video zapis ubistva Nikole Bojovića u Beogradu

Advokat Boris Marinović je prigovorio iz procesnih razloga prikazanom video zapisu, jer odbrana smatra da snimak direktno ne inkriminiše Koljenšića kao izvršioca krivičnog djela. Dodao je da je očigledno da okrivljeni Ratko Koljenšić nije pratio oštećenog Bojovića, jer bi se maskirao, a toga dana on bez maske i nije se skrivao, za razliku od Cvjetanovića koji je imao kapu na glavi

2604 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje Ratku Koljenšiću, optuženom za krivično djelo kriminalno udruživanje i krivično djelo teško ubistvo putem pomaganja Nikole Bojovića u Beogradu.

U dokaznom postupku, pregledan je video zapis sa mjesta ubistva u Beogradu, kada je, prema navodima optužnice, Saša Cvjetanović ubio Bojovića.

Sud je konstatovao da se na snimku vidi da je Koljenšić pet minuta ranije prije ubistva, izvukao ruku iz jakne. Prema optužnici, sumnja se da je Koljenšić tim potezom dao znak Cvjetanoviću da sačeka.

Okrivljeni Koljenšić je negirao takav zaključak.

“Samo sam se pozdravio i napustio lice mjesta. Taj postupak nije značio nikakav znak. Nijesam znao šta planira Cvjetanović da uradi i djelovalo mi je da je pod dejstvom alkohola”, rekao je okrivljeni Koljenšić, dodajući da su se razdvojili.

Njegov branilac advokat Boris Marinović, prigovorio je iz procesnih razloga.

“Snimak direktno ne inkriminiše Koljenšića kao izvršioca krivičnog djela. Prigovaram video zapisu iz procesnih razloga. Ne može se izvući zaključak koji tužilaštvo optužnicom izvlači. Očigledno je da okrivljeni Koljenšić nije pratio oštećenog Bojovića, jer bi znao za kamere i maskirao bi se. kao što se vidi na snimku, on je toga dana bez maske i nije se skrivao, za razliku od Cvjetanovića koji je imao kapu na glavi”, rekao je advokat Marinović.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Ratko Koljenšić u periodu od kraja aprila 2013., do 16. jula 2013. godine, na teritoriji Crne Gore i Republike Srbije, sa umišljajem, postao pripadnik organizovane kriminalne grupe koja ima za cilj vršenje krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od 40 godina, koju su organizovali Miloš Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović, a čiji su pripadnici postavli Miloš Vojinović, Slaviša Novaković i Goran Maletić rođen Bojanić.

U optužnici piše da su Delibašić i Šaranović S., za organizovanu kriminalnu grupu stvorili plan na skriavnju pripadnika grupe, obezbijedili novac, oružje i municiju, te organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja Saše Cvetanovića i Vojinovića, na improvizovanom strelištu i metama u obliku plastičnih lutaka u mjestu Lijeva Rijeka u Crnoj Gori, radi vršenja ubistva i drugih krivičnih djela.

U optužnici se navodi da su obezbijedili 150.000 eura za ostvarenje plana i isplatu naknade pripadnicima organizovane kriminalne grupe, te pratili kretanje i ustaljene navike lica koja su planirali da ubiju.

Planirali su da ubiju Vladimira Jovanovića iz Beograda, Luku Đurovića iz Bara, i Korać Filipa iz Beograda, za koje su smatrali da su pripadnici suparničke kriminalne grupe luke Bojovića, koju su smatrali odgovornom za ubistvo sada pokojnog Branislava Šaranovića, koje je izvršeno 8. oktobra 2009. godine u Beogradu.

U optužnici se dodaje da je okrivljeni Koljenšić u toku aprila i maja mjeseca 2013. u Beogradu i Budvi, s umišljajem pomogao drugome u izvršenju ubistva, tako što je zajedno sa Cvetanović Sašom, prihvatio ponudu sada pokojnog Slobodana Šaranovića, da za 30.000 eura, ubiju Nikolu Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića.

U optužnici se navodi da je iznajmio stan u Beogradu, u kojem je boravio sa Cvetanovićem, te iznajmio automobil od rent a car agencije, a zatim zajedno pratili kretanje i ustaljene navike Nikole Bojovića.

U optužnici se navodi da je Cvetanović ubio Bojovića 29. aprila 2013. godine, nakon čega su zajedno se vratili u Crnu Goru.

Bonus video: