Odbrana: Spornu robu carina zadrži u Luci Bar, samo su kokain isporučili Krstovićima

Carinik Zdravko J. Obradović, zaposlen u slobodnoj zoni u Luci Bar, rekao je da mu je samo iz medija bilo poznato da je zaplijenjen kokain u magacinu okrivljenih Krstovića u Zeti

8470 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Saslušanjem tri svjedoka, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerci Marini Krstović, koji su optuženi za šverc 1.206 kilograma kokaina.

Carinik Zdravko J. Obradović, zaposlen u slobodnoj zoni u Luci Bar, rekao je da mu je samo iz medija bilo poznato da je zaplijenjen kokain u magacinu okrivljenih Krstovića u Zeti. On je odgovorio na pitanje sudije Vesne Kovačević, šta mu je poznato u vezi pronalaska kokaina.

“Jedino iz medija, što su pisali mediji u vezi pronalaska kokaina”, rekao je svjedok.

Potom je, odgovarajući na pitanja odbrane i suda, naveo da je u avgustu 2021. godine bio u večernjoj smjeni sa kolegama Dejanom Dabanovićem i Srđan Bulatović, kada je u Luku Bar uplovio brod sa kontejnerima.

“Od šefa carinske ispostave Marka Krstića smo dobili spisak koje kontejnere treba da kontrolišemo, ispravnost brodskih plombi. Jer je postojala sumnja da su neki kontejneri sa sumnjivom robom. Šef je nekom od kolega dao taj spisak. Utvrdili smo da su bile ispravne sve plombe koje smo kontrolisali. Bio sam prisutan kada je kolega Bulatović “skenirao” kontejner. Nismo ništa komentarisali, kao i svaki dan”, izjavio je Obradović. Optuženi Budimir Krstović je reagovao, da nije moguće da nije čuo da je u kontejeneru nađena droga.

“Ja nijesam tada znao da se kokain nalazio u kontejneru”, kazao je svjedok Obradović.

“Kako ne znaš kada gledaš u skener”, upitao je Krstović.

Svjedok Dejan K. Dabanović, carinik i vođa smjene u slobodnoj zoni u Luci Bar, kazao je kontejneri koji su stigli u Luku Bar, bili pod stalnim policijskim nadzorom.

Izvršni direktor MSC kompanije za Crnu Goru Dalibor Pelević, naveo je da je za slučaj Krstovića, čuo iz medija. Dodao je da su kolege MSC-a iz Beograda, bili začuđeni kada su čuli šta se dogodilo.

“Ruta kontejnera, pa i ovih koji su bili naručeni za firmu “San Francisko” okrivljenog Krstovića, javno je dostupna i može da se prati na našem sajtu, svako ko ima broj teretnice ili plombe moze da ih prati. To je javno dostupno”, rekao je svjedok. Dodao je da pošiljalac robe ima broj kontejnera i da taj broj može da sazna i NN lice i da ga iskoristi, zloupotrebi za švec i slično.

“Mi da smo znali da je droga u kontejner zabranili bi njegov utovar na brod. To carina kontroliše”, rekao je Pelević.

Dabanović je, na pitanja odbrane kazao da se dešavalo da u kontejner fali robe i gdje je različit broj plombe. Naveo je primjer koji je bilo prije godinu dana kada je u jednom kontejneru falilo 32 paketa. U tom slučaju pregledaju paket i robu otpreme do onoga koje poručio jer oni tu ne mogu više ništa.

Advokat Dragoljub Đukanović je primijetio da svjedok carinik ne govori da kontejner ne prati carina nego "Port of Adria".

“On je kazao ono što odbrana govori, da ako fali robe i nisu ispravne plombe, neće biti ništa, te da roba ide vlasniku. Ukazujem na to da carina kontejnere sa spornom "robom" zadrži, a da su samo Krstovićima otpremili sporne kontejnere”, istakao je Đukanović.

Advokat Stefan Jovanović je zatim dodao.

“Iz iskaza saslušanog svjedoka potvrđeni su svi navodi odbrane, a to je da su se u Slobodnoj Zoni Luke Bar dešavale situacije da stignu kontejneri koji nemaju plombu ili imaju ali onu koja ne prati broj one koja je na teretnicu. Za odbranu je začuđujuće da u takvim situacijama carina takav kontejner otpremi”, kazao je advokat.

Suđenje se nastavlja sjutra.

Bonus video: