Katnićeva pratnja čeka procjenu ANB-a

Bivšem GST-u funkcija je prestala 17. februara, kada je Tužilački savjet donio odluku da je stekao uslove za odlazak u starosnu penziju

47764 pregleda 37 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović
Katnić, Foto: Boris Pejović

Uprava policije tražila je od Agencije za nacionalnu bezbjednost izradu nove bezbjednosne procjene stepena ugroženosti nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića kako bi znali da li i nakon tri mjeseca od prestanka funkcije postoje razlozi da ga čuvaju pripadnici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Bivšem GST-u funkcija je prestala 17. februara, kada je Tužilački savjet donio odluku da je stekao uslove za odlazak u starosnu penziju.

Vladinom Odlukom o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, propisano je da će se štićenim ličnostima, po prestanku funkcije produžiti zaštita bezbjednosti tri mjeseca od dana prestanka mandata ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, na osnovu procjene tajne službe.

”Uprava policije je pravovremeno Agenciji za nacionalnu bezbjednost uputila zahtjev za izradu bezbjednosne procjene stepena ugroženosti nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca, gospodina Milivoja Katnića. Shodno tada sačinjenoj bezbjednosnoj procjeni stepena ugroženosti nekadašnjeg GST-a, Uprava policije preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti”, odgovoreno je “Vijestima” u Upravi policije.

Članom 6 stav 2 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, propisano je da ako bezbjednosna procjena stepena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti, zaštita se može produžiti i nakon isteka roka od tri mjeseca, za vrijeme dok postoje razlozi da je bezbjednost ugrožena.

”Shodno navedenom, Uprava policije je uputila Agenciji za nacionalnu bezbjednost novi zahtjev za izradu bezbjednosne procjene stepena ugroženosti nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca i očekujemo njenu izradu i dostavljanje”, piše u odgovoru UP.

U policiji su pojasnili da trenutno, a shodno članu 6 stav 1 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, njihovi službenici preduzimaju mjere bezbjednosne zaštite bivšeg GST-a, jer su to zahtijevali razlozi bezbjednosti, odnosno, ranija procjena stepena ugroženosti ANB-a.

Podaci o tome koliko službenika je zaduženo za čuvanje štićenih ličnosti su tajni, a Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata UP donosi plan, kojim se određuje kako se obavlja 24-časovna zaštita osobe koja iz bezbjednosnih razloga ima policijsku pratnju.

Bivši GST na čelu Specijalnog državnog tužilaštva bio je od jula 2015. godine, a za vrijeme njegovog mandata, Katnić je nekoliko puta iznosio podatke da se protiv njega vodi “specijalni rat”, a potom je u jesen 2020. godine uhapšena i kriminalna grupa, koja je nedavno okrivljena da je planirala likvidaciju Katnića i specijalnog tužioca Saše Čađenovića, ali i tadašnjih policijskih operativaca Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića.

Grupa je, a na osnovu podataka skinutih sa Sky aprikacije koju je dostavio EUROPOL, okrivljena i da je planirala fizički napad na nekadašnju sutkinju Višeg suda u Podgorici Biljanu Uskoković.

Viši sud u Podgorici je krajem aprila 2022. godine potvrdio optužnicu specijalnog tužioca Miroslava Turkovića protiv kriminalne organizacije, koju su formirali Stefan Đukić i Emil Tuzović, a za koje se vjeruje da su iz ukrajinskog zatvora gdje se nalaze od maja 2020. godine zbog pokušaja ubistva jednog od vođa kavačkog klana Radoja Zvicera, planirali i organizovali grupu kako bi likvidirali dvojicu tužilaca, policijskih operativaca i napad na sutkinju.

I u ljeto 2018. godine saopšteno je da je otvorena istraga protiv grupe koju je formirao Nikšićanin Ranko Radulović, a za kojeg se sumnjalo da organizovao kriminalnu grupu koja je pratila tadašnjeg GST-a, kako bi na osnovu njegovog kretanja i navika “uhvatili” pogodan momenat i izvršili likvidaciju.

“Najugroženija ličnost u državi”

Polovinom septembra prošle godine, desetak dana nakon operacije ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru, tadašnji GST saopštio je da je obavijestio direktora UP i ministra unutrašnjih poslova da otkazuje obezbjeđenje, kako pripadnike policije koji su zaduženi za njegovu bezbjednost “ne bi maltretirali jer su dozvolili da 4. i 5. septembra dođe u prijestonicu za vrijeme visokorizičnog skupa”.

”Ja bih na Cetinje išao kolima, pješice... i nema šanse da ne bih izvršio zadatak”, rekao je tada Katnić, naglašavajući da ga “od ponedjeljka čuva Bog”...

Obezbjeđenje, ipak, tada nije otkazano.

Na toj konferenciji za medije SDT-a, Katnić je kazao da je “najugroženija ličnost u državi”.

ANB još piše procjenu za Novovića

Agencija za nacionalnu bezbjednost još nije završila izradu bezbjednosne procjene stepena ugroženosti novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kojem je Uprava policije, 7. maja ove godine, nakon konsultacije vrha Uprave policije i MUP-a povećan stepen policijske zaštite.

Tog dana stepen zaštite povećan je i direktorici i urednici portala Libertas Press Oliveri Lakić, koji je objavio dokumenta EUROPOLA, a u kojima su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović označeni kao članovi kavačkog kriminalnog klana.

Nakon objavljivanja tajnih podataka evropske policijske organizacije, novi GST je naložio formiranje predmeta, a izviđaj i razmjena podataka preko međunarodno-pravne pomoći je u toku kako bi se prikupila dokazna građa.

Tek nakon toga, SDT će donijeti plan rada u izviđajnom postupku.

Bonus video: