Kašćelan: Ne znam zašto je Vukotić htio da me ubije

U podgoričkom Višem sudu na provjeri optužnica protiv Kotoranina i navodnih članova njegove kriminalne grupe

25617 pregleda 10 komentar(a)
Kašćelan nakon hapšenja (arhiva), Foto: Luka Zeković
Kašćelan nakon hapšenja (arhiva), Foto: Luka Zeković

Navodni vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan rekao je da sa Jovanom Vukotićem nije imao neriješenih sporova i da zbog toga ne može ni da zamisli zbog čega je taj Kotoranin pripremao njegovo ubistvo.

To je saopštio na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), u svojstvu svjedoka-oštećenog, u postupku protiv Vukotića, Jovana Mrvaljevića i Vladana Mijuškovića.

Kašćelan se nije pridružio krivičnom gonjenju protiv navodnog vođe škaljarskog kriminalnog klana, piše u optužnici SDT-a čiju osnovanost će provjeravati Viši sud u Podgorici.

U tužilačkom aktu koji potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, objašnjava se da je Kašćelan tužiocima ispričao i da je tokom novembra i decembra 2020. godine stalno boravio u svojoj kući u naselju Vidikovac.

”I da je rijetko izlazio iz kuće, iz razloga što ga je pratila policija, koja ga je i kontrolisala”.

Vukotića SDT tereti da je izvršio krivično djelo - teško ubistvo putem podstrekivanja, na štetu Kašćelana, Radoja Zvicera, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Ubistvo naručeno Sky porukama

Prema optužnici, Kotoranin je upravo tokom novembra i decembra 2020. godine podstrekao druge na ubistvo. Navodno, to je činio porukama, preko kriptovane SKY ECC aplikacije.

U bjekstvu: Vukotić
U bjekstvu: Vukotić foto: SAVO PRELEVIC

”Na način što je putem tekstualnih poruka, preko kriptovanih mobilnih telefona SKY ECC nudio četiri miliona eura kako bi se lišili života Kašćelan i Zvicer, tako što je preko aplikacije SKY ECC Tuzović Emilu poslao poruku: ‘Ako dvojicu derne, četiri će se dati’...U nastavku komunikacije određuje da se radi o Kašćelanu i Zviceru, i tražio od Tuzović Emila da angažuje izvjesnog Čilija kako bi uz upotrebu eksplozivne naprave oba lica istovremeno bila lišena života, što je Tuzović i prihvatio”, piše u dokumentu.

Tužioci obrazlažu da je Tuzović angažovao za sada neidentifikovane osobe da u Kotoru ubiju Kašćelana i Zvicera:

”I istima davao uputstva u pravcu načina, mjesta i vremena izvršenja planiranog krivičnog djela, tako što im je putem SKY ECC aplikacije slao poruke u kojima im je govorio da djelo izvrše na izlazu iz tunela Vrmac, kada oštećeni Kašćelan krene prema gradu, te obezbijedio ekplozivnu napravu velike razorne moći sa magnetima, kako bi je uz upotrebu pribavljenog motocikla dok se oštećeni kretao svojim vozilom, zakačili na krov vozila, ali dijelo nije ni pokušano”.

U istom dokumentu, u izjavi svjedoka saradnika Hasana Turkovića, piše da je to ubistvo trebalo da bude izvršeno u Podgorici.

Turković je pred tužiocima tvrdio da je Janko Vukadinović svima u grupi proslijeđivao Kašćelanove fotografije:

”Jer ga je neko pratio, a Janko mu je rekao da Kašćelana prati više grupa i da će javiti tačno vrijeme njegovog dolaska na cetinjske semafore”.

”Iz komunikacija koje su dostavljene zamolbenim putem, a koje su okrivljeni imali preko kriptovane SKY ECC aplikacije, utvrđuje se da je postojala komunikacija između okrivljenog Vukotić Jovana i Vukadinović Janka, i to 21. januara 2021. godine, a u vezi plana da se liše života Belivuk Veljko i Miljković Marko, na Aerodromu Tivat...U vezi planiranja i izvršenja krivičnog djela lišenja života Belivuka i Miljkovića, i to od 19. januara 2021. godine, između pripadnika kriminalne organizacije koji su koristili PIN kodove A0J9S0 i 69OKFD, upravo se navodi da se pripremaju da ‘Velju napadnu na Aerodromu, na javno da ga momak odere’. Nakon toga, poslata je i poruka ‘a profa ima nekog što na javno oće’ iz čega se zaključuje da je sve već pripremljeno”, piše u optužnici.

Si Đi Ping iz Kotora

Uz pojašnjenje da je Vukotić na SKY aplikaciji koristio nadimak Si Đi Ping, Vukadinović Laufer, u optužnici piše da su “čatovali” sa Englezom i Barmausom, te da se tada Vukadinović raspitivao za letove.

Tužioci tvrde da je Vukotić ostalim članovima grupe 26. januara prošle godine napisao da ima kriminalni plan i da mu je neophodna eksplozivna naprava tzv. “šerpa” i da je obezbijedio dobru poziciju sa koje se mogu ubiti Kašćelan i Zvicer.

”I da je za likvidaciju oba lica nagrada četiri miliona eura, a ukoliko se likvidira samo jedan nagrada je dva miliona”...

Tvrdeći da su članovi tog klana pratili Kašćelana, tužioci u dokumentu pišu da su to zaključili iz jedne od razmijenjenih poruka, u kojoj ga oslovljavaju sa “drtina”.

Specijalni tužilac Saša Čađenović tražio je da se sudi u odsustvu Vukotiću i Vladanu Mijuškoviću koji su u bjekstvu.

Trebale im pare, pa žurili da ubiju

Svjedok Hasan Turković, navodni član Vukotićeve kriminalne grupe, tužiocima je ispričao da je to ubistvo “odloženo”, a da je likvidacija Belivuka bila hitna - “jer su svima trebale pare”.

”Navodi da ne zna tačan datum kada je trebalo da bude izvršeno ubistvo Belivuka, ali da zna da je 22. januara odloženo ubistvo Kašćelana i da je bilo u par dana hitno da se radi ovaj posao, jer su svima trebale pare”.

Ispričao je i da mu je Janko Vukadinović rekao da je Kašćelanu odloženo suđenje koje je trebalo da bude 22. januara.

”Planiranje ubistva Belivuka je rađeno nakon što se odustalo od Kašćelana”, rekao je Turković tužiocima.

Bonus video: