Muratović je u Kalača pucao s leđa?

Poznat trenutak ranjavanja pokojnog Anesa Kalača, ali ne i predmet koji mu je ispao iz ruku

8202 pregleda 0 komentar(a)
Optuženog Muratovića danas dovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Optuženog Muratovića danas dovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Adis Muratović je 27. jula 2014. godine u Anesa Kalača u Rožajama pucao s leđa, dok je bježao.

To je nakon prezentovanog video snimka sa nadzornih kamera, saopštio punomoćnik oštećene porodice Kalač, advokat Munever Kuč, koji je danas, u nastavku suđenja Muratoviću zbog ubistva Kalača zbog toga zatražio izmjenu činjeničnog opisa optužnice.

Na snimku sa nadzornih kamera vide se Muratovići i oštećeni, ali ne i Adis koji je prema optužnici ispalio više hitaca iz automatske puške, od kojih je jedan pogodio Kalača, koji je nakon tri dana preminuo u Kliničkom centru Crne Gore.

Adisa je u februaru, po međunarodnoj potjernici, poslije sedam godina bjekstva, uhapsila podgorička policija. Ranijom presudom, u odsustvu je osuđen na 20 godina zatvora.

Anes, Elmin, Jasmin i Mirsad Muratović osuđeni su na po godinu i osam mjeseci zatvora zbog pomaganja u izvršenju tog krivičnog djela, a Elvis Muratović na pet mjeseci.

Prema navodima optužnice, Muratovići su 27. jula 2014, nekoliko sati nakon fizičkog obračuna, po ranijem dogovoru i razrađenom planu, pokušali da ubiju sugrađane Anesa Kalača, Armina Kalača, Kemala Nurkovića, Elvisa Jahovića i Šabana Tarhaniša.

Sudija Ivan Adamović primijetio je da se vidi kako se Kalač najprije nalazi na travnatoj površini benzunske pumpe a potom trči prema aparatima za točenje goriva, sa kojih pada oplata i gdje pada na leđa, pri čemu mu iz ruke ispada neki neidentifikovani predmet.

Međutim, šta je, sada pokojnom Anesu Kalaču, tada ispalo iz ruku, vidjeli su i predstavnici oštećene strane, ali i odbrane, međutim, različito.

Punomoćnik oštećene porodice Munever Kuč kazao je da se radi o mobilnom telefonu marke "nokia" na preklop, dok advokati odbrane Borivoje Borović i Dražen Medojević tvrde da je u pitanju predmet nalik na nož, dodajući da to potvrđuje skica lica mjesta kao i DNK vještačenje, kojim je utvđeno da tragovi na britvi nađenoj na licu mjesta potiču od Anesa Kalača.

Prije pucnjave vidi se sukob dvije grupe mladića.

"Tarhaniš, koji je upravljao 'audijem' u kojem se nalazio Anes Kalač, izlazi iz vozila nakon što im je sa zadnje strane prišao Mirsad Muratović i na zadnji dio vozila bacio predmet nalik na palicu. Tada izlaze Anes Kalač i ostali mladići iz vozila", kazao je sudija.

On je istakao da predmete nalik na motku, kako se vidi na snimku, u rukama imaju Anes Kalač, Šaban Tarhaniš i Jasmin Muratović.

"Tarhaniš je uzeo neki predmet nalik na lopatu zamahuje njome i vidi se kako se ona razdvaja, i kako potom jedan dio te lopate uzima Anes Kalač. Dok je Tarhaniš trčao prema Muratovićima, Anes Muratović vozilom marke 'pasat' bijele boje obara Almina Kalača, koji pada", kazao je sudija, dodajući da se vidi i ranjavanje Elvisa Jahovića.

Tužiteljka Ljubinka Madžgalj je istakla da po izlasku iz vozila Anes Kalač nije imao ništa u rukama, da prvo ide prema magistralnom putu, potom se vraća i pokušava da podigne sanduk sa pijeskom, ali ne uspijeva, potom uzima predmet plave boje i trčeći se vraća prema pumpi, gdje je pogođen.

Advokat Borović je ponovio da je pokojni Anes u trenutku dok je trčao prema Muratovićima u ruci imao predmet nalik nožu.

"U svrhu napada na Muratoviće, lica uz Anesa Kalača su imali lopatu, nož, testeru, što je konstatovano u zapisniku o uviđaju, kao i u nalazu o DNK vještačenju, kojim je zaključeno da svi predmeti, uključujući i britvu, uglavnom pripadaju osobama koji su napadači a među kojima je bio i Anes Kalač", kazao je Borović.

Kuč je kazao da je jasno da Anes Kalač nije preduzeo ni jednu radnju da ugrozi nečiji život, da je djelovao pomiriteljski, i da su se svi oštećeni zaklanjali iza vozila štiteći živote, što ne ukazuje da je došlo do nasumičnog ispaljivanja hitaca, kako to predstavlja odbrana.

Suđenje se nastavlja 22. juna.

Bonus video: