Prava: Nema pune slobode dok se ne rasvijetli slučaj ubistva Jovanovića

"Istraga ubistva Duška Jovanovića mora konačno otkriti kome je to istina smetala toliko da ubije najhrabrijeg novinara koga je Crna Gora imala i ko je vršio opstrukcije u istrazi", poručuju iz Prave Crne Gore

1494 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Pune slobode u Crnoj Gori neće biti dok se ne rasvijetli slučaj ubistva urednika "Dana" Duška Jovanovića, poručili su iz Prave Crne Gore.

Ubistvo Jovanovića desilo se na današnji dan prije 18 godina i još uvijek nije rasvijetljeno u potpunosti. Samo jedna osoba je osuđena kao saizvršilac u tom zločinu, a drugi saizvršioci i nalogodavci još uvijek nisu privedeni pravdi, podsjećaju iz Prave.

"Duško Jovanović je ubijen jer je otkrivao istinu, koja je nekome očigledno mnogo smetala. Istraga ubistva Duška Jovanovića mora konačno otkriti kome je to istina smetala toliko da ubije najhrabrijeg novinara koga je Crna Gora imala i ko je vršio opstrukcije u istrazi, koje su dovele do toga da ni danas taj slučaj nije do kraja razriješen", saopštili su iz te partije.

Upitali su da li postoji stvarna politička volja da se slučaj riješi do kraja.

"Predsjednik Vlade u vrijeme ubistva Duška Jovanovića bio je Milo Đukanović. Slučaj ubistva do danas nije razriješen, a Dritan Abazović koji je prošle godine govorio da će se zalagati za razrješenje ubistva Duška Jovanovića je u međuvremenu uspostavio političku saradnju sa Milom Đukanovićem. Poslije 18 godina od ubistva se nastavlja postavljati pitanje da li postoji stvarna politička volja vladajućeg režima da se taj slučaj riješi do kraja ili se samo pokušavaju sakriti nalogodavci ubistva", dodaju iz Prave.

Neophodno je, kako su kazali, stvoriti odgovarajuće uslove za slobodno i objektivno izvještavanje javnosti u kojima novinarima neće biti ugrožen život, zbog njihovog objektivnog izvještavanja.

"Ne možemo govoriti da su u Crnoj Gori novinari u dovoljnoj mjeri zaštićeni da mogu slobodno i objektivno izvještavati javnost o svim važnim pitanjima, sve dok se slučaj ubistva Duška Jovanovića i drugi slični slučajevi ubistava i nasilja nad novinarima ne razriješe", navode iz Prave.

Kazali su da je ta partija napravila važan korak u smjeru stvaranja bezbjednijeg okruženja za rad novinara, predlaganjem izmjena Krivičnog zakonika, koje je Skupština usvojila prošle godine.

"Ovim izmjenama su propisane oštrije kazne za ubistvo i napade na novinare, da bi se preventivno djelovalo i spriječili slučajevi ubistva novinara. Zalažemo se da se ubistvo Duška Jovanovića konačno razriješi do kraja i zato pozivamo tužilaštvo da preduzme sve neophodne korake u tom smjeru, jer je nedopustivo u jednoj pravnoj državi da najhrabriji novinari ginu zbog izgovorene ili napisane riječi."

"Duško Jovanović se hrabro borio da iznese istinu na vidjelo, što nas obavezuje da istinu o njegovom ubistvu otkrijemo do kraja. Dok se ne rasvijetli slučaj ubistva Duška Jovanovića nema pune slobode u Crnoj Gori", zaključuju iz Prave.

Bonus video: