„Bolje ja njega, nego on mene”

Preslušani razgovori Gorana Pantovića, optuženog za ubistvo Zorana Ašanina

14304 pregleda 0 komentar(a)
Pantovića dovode u Viši sud, Foto: Jadranka Ćetković
Pantovića dovode u Viši sud, Foto: Jadranka Ćetković

”Kako si Zoki?”, pitao je optuženi Goran Pantović sada pokojnog Zorana Ašanina, tri dana prije nego ga je likvidirao u restoranu “Krstac” u Mojkovcu.

To je sadržano u transkriptima razgovora prikupljenih mjerama tajnog nadzora, koji su prezentovani juče u Višem sudu u Bijelom Polju, pred kojim Pantović odgovara zbog ubistva Ašanina 25. aprila prošle godine.

”Tu sam do nedjelje, slobodno... Samo tu nešto da pogledam neke ljude”, govori Pantović, nakon čega ga Ašanin podsjeća zbog čega ga je zvao:

”Trebalo mi je ono, pa zato”.

Pantović mu nakon toga obećava da će doći poslije nedjelje i govori mu da ne brine, na što Ašanin odgovara: “Važi”.

”I da je više, ne to”, govori Pantović, a nakon što Ašanin ponovo izgovara - “Važi”, optuženi mu govori:

”Važi brat moj. Pozdrav”.

Na dan ubistva Pantović poziva Ašanina dva puta, prvi put u 8.56 časova, kada potvrđuje da će biti kod njega u 12 sati. Ašanin ga je u tom razgovoru pitao da li zna da on ima godina koliko njegov Vojo:

”Eto toliko imam godina i ovo što mi radiš ne valja”, govori Ašanin, a Pantović mu odgovara: “Nije do mene”.

U preslušanom razgovoru čuje se i da mu govori da je sve OK i da će se vidjeti kod njega prije 12 sati, da ne brine.

Poslije 7-8 minuta Novljanin ponovo poziva Ašanina. U tom razgovoru šest puta mu je ponovio riječi “brate moj”. U jednom trenutku potvrđuje da “sigurno dolazi i donosi” i da je to “sigurno kao da je u njegovom džepu”, a potom ponavlja:

”Brate moj, slušaj, ko da su u tvoj džep, Alekse mi i Andrijane moje, eto ti nisi...”

Nakon što je Ašanin izričito rekao: “Donesi mi to danas”, Pantović ga smiruje da ne brine, dodajući da će mu donijeti i poklon kao što mu je rekao.

”Sijedi se žalio”

U sudnici je preslušan i razgovor između optuženog i Darka Pantovića, vođen na dan ubistva Ašanina, u 13.17 časova.

Darko Pantović govori optuženom da ga je zvao Sijedi i da se žalio kako je “Goran nešto lup’o po Grahovu”.

Govori mu i da “zvek stvaraju oko toga”, te da je čuo da je tamo “vadio svašta nešto”, a potom dodaje da je “Sijedi” svašta pričao, ali da neće da mu kaže šta tačno, i “da je sve dojavljeno, da su poludjeli ovi tamo”.

Goran Pantović mu odgovara: “A vi ste onda poluđeli, kakvi, evo ga Zoran tu, šta pričaš to?”, a potom izgovara: “On pominj’o mene u Podbišću gore?”.

Optuženi tada izgovara i “Bogomi laže, pusti te fukare što zavađaju” i poziva Darka Pantovića da dođe kod njega u restoran “Krstac” na piće, ponavljajući mu: “Je li lud bolan, pa evo me sjedim sa čovjekom”.

Nakon ubistva u 13.48 časova Pantović je razgovarao sa ženskom osobom, obostrano se oslovljavajući sa “ljubavi”.

Toj osobi je rekao da ga je “napao i pucao Zoran Ašanin”, potom da ga je napalo deset ljudi i da je morao da se brani, kao i da ga je “Ašanin napao sa policijom”. Nakon njenog zapitkivanja ponovio je:

“Pucao me Zoran Ašanin, ja sam njega…ubijen je ja mislim… Morao sam da se branim”, ponavljajući dva puta riječi: “Bolje ja njega, nego on mene, pa je li?”

Nakon tog razgovora preslušan je još jedan, vođen sa drugom osobom, koju Pantović obavještava da “nema više čovjeka”.

I toj osobi govori da su pucali u njega, a onda izgovara i “on je tebe reketirao”. Sagovornik mu je odgovorio: “Mene nije ništa”.

Prije slušanja transkripata telefonskih razgovora, advokat odbrane Vidomir Bošković tražio je njihovo izuzimanje iz spisa predmeta, tvrdeći da nisu pribavljeni na zakonit način.

Punomoćnik oštećene porodice, advokat Drago Konatar, rekao je da je nakon slušanja razgovora jasno da je postojao dug prema Ašaninu, da mu se Pantović pravda zbog kašnjenja, pa čak i da se radi o većem iznosu.

”Iz razgovora sa ostalima da se zaključiti da Pantović mrzi Ašanina, govoreći da je Zoran kriminalac, kamataš, da ga treba reketirati i podijeliti sirotinji... Optuženi odaje utisak da je pod dejstvom alkohola i opijata, što se može dovesti u vezu sa svjedocima koji su govorili o bijelom prahu i traženju piva”.

Nakon toga, optuženi je rekao: “Ovo nije tačno. Svi znamo da je kamataš”.

Pantović, koji je prema policijskoj evidenciji član kavačkog kriminalnog klana, ranije je tvrdio da mu je Ašanin, na ime udjela u kupovinu dvije garsonjere u Herceg Novom dugovao 20 hiljada eura.

“Šiptara treba klat”

Dvadest minuta nakon što je zvao sada pokojnog Ašanina, Pantović je pozvao majku Zoricu, koja mu prenosi da je čula na televiziji kako je tadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao da će pohapsiti sve kriminalce i vratiti ih u zatvore.

U njihovom međusobnom razgovoru čule su se riječi na račun Abazovića:

”Šiptara treba klat’”.

Taj dio razgovora Tužilaštvo nije dostavilo strankama, zbog čega su negodovali i odbrana i punomoćnik oštećene porodice.

Nakon toga, Pantović je majki rekao da “tih kriminalaca ima svuda po Crnoj Gori”, a na njeno čuđenje počinje da pominje Ašanina:

”Jedino Zoran Ašanin je kriminalac i kamataš, uzima na sirotinju pare... Njemu treba da uzmete. Bogatima otimati, sirotinji davati kao Robin Hud...Tako ja moram njega izreketirati malo, lakše se diše”, govorio je optuženi u tom razgovoru.

Bonus video: