Prijetio sutkinji i vještaku: Oboma ću vam odrubiti glavu

Mihajlo Velimirović završio u pritvoru zbog prijetnji sutkinji Jovović i sudskom vještaku Radojeviću. Tom Podgoričaninu na teret se stavljaju krivična djela - ugrožavanje sigurnosti i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti

45204 pregleda 10 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Oboma ću vam odrubiti glave, jedna je od prijetnji koju je Mihailo Miško Velimirović (62) telefonski uputio sudskom vještaku Nemanji Radojeviću na njegov i račun predsjednice Osnovnog suda u Podgorici Željke Jovović.

Taj Podgoričanin uhapšen je zbog ugrožavanja sigurnosti Radojevića i Jovovićeve, a na teret mu se stavlja i da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Na saslušanju kod tužiteljke Romine Vlahović u bitnom je negirao krivicu.

Doktoru Radojeviću, koji je i sudski vještak i sutkinji Jovović navodno je prijetio nakon što mu je kćerka Slađana Velimirović lišena slobode i poslata na izdržavanje zatvorske kazne.

Prema tužilačkim spisima, on je krajem aprila pozvao Radojevića telefonom i rekao mu:

”Kako te nije sramota, kćerka mi je bolesna, sve ovo radiš po uputstvima i dogovoru sa sudijom Željkom Jovović. Poslali ste mi kćerku u zatvor. Znam ja odakle pare dobijaš, sjutra ću vas sve dati u novine, oboma ću vam odrubiti glave. Mi smo komšije u Maslinama, znam gdje ti je kuća u Skopskoj, sve ću vas pobiti”.

U spisima piše da je Velimirović to ponovio više puta, što je kod Radojevića izazvalo osjećaj straha i ugroženosti.

Nepun sat kasnije Velimirović je, tvrdi tužilaštvo, sutkinji Jovović, poslao prijeteće poruke.

”Mislio sam da si čovjek žena, poštovao sam te i bio spreman život da dam za tebe i tvoju porodicu”, napisao je Velimirović.

Nakon toga sutkinji je spočitao da je i ona roditelj i da ne može da vjeruje da se poigrala sa njegovim bolesnim djetetom.

”Napravili ste kriminalca od nje, mislim na institucije. Hapsite vi one koje treba, pa u Spužu neće biti mjesta. Desi li se što mom djetetu spreman sam na državu udariti, pa neka me svi zapamte. Bolesno dijete sa terapije, niko ko ima imalo savjesti ne bi to učinio. Imaš i ti djecu”, napisao je Velimirović predsjednici Osnovnog suda.

Jovović je, prethodno, postupala u predmetu izvršenja krivičnih sankcija, odnosno, odredila je kada će Velimriovićeva kćerka Slađana otići na izdržavanje zatvorske kazne.

Prema tužilačkim spisima, Radojević je pozvao sutkinju nedugo nakon što je i ona dobila prijetnje, i obavijestio je da ga Velimirović uznemirava.

”Obavijestio je da ga je osumnjičeni više puta uznemiravao, da mu je prijetio, te da je i njoj uputio prijetnje kao predsjednici Osnovnog suda u Podgorici, jer je kćerku osumnjičenog uputila na izdržavanje kazne”, piše u spisima.

PRIJETI MU DUGA ROBIJA

Za krivična djela koja mu se stavljaju na teret Velimirović može dobiti višegodišnju zatvorsku kaznu.

Prema Krivičnom zakoniku za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti predviđena je kazna do tri godine zatvora.

”Ko napadne ili prijeti da će napasti službeno lice u vršenju službene dužnosti, kazniće se zatvorom do tri godine”, propisano je u KZ.

Međutim, ukoliko je to krivično djelo učinjeno prema sudiji ili državnom tužiocu u vezi sa vršenjem njihove sudijske, odnosno tužilačke dužnosti ili službenom licu u vezi sa vršenjem poslova javne ili nacionalne bezbjednosti, učinilac će se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Zbog ugrožavanja sigurnosti prijeti mu kazna do tri godine zatvora.

”Ko ugrozi sigurnost nekog lica prijetnjom da će napasti na život ili tijelo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ko djelo iz stava 1 ovog člana učini prema više lica ili ako je djelo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posljedice ili je učinjeno iz mržnje, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinilo službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine”, piše u Krivičnom zakoniku.

VIŠESTRUKO OSUĐIVAN

Velimirović je osuđivan više puta, a u maju 2013. godine sutkinja Jovović osudila ga je na 40 dana zatvora, zbog optužbi da je 7. juna 2011. godine u Podgorici, u ugostiteljskom objektu “Kod Sekulića”, teško tjelesno povrijedio Č.B.

”Na način što je, pri svađi, punom pivskom flašom udario oštećenog u predjelu čela, nanoseći mu tešku tjelesnu povredu u vidu utisnutog preloma središnjeg dijela čeone kosti sa posljedičnim prelomom sinusa sitaste kosti i posljedičnim otokom i krvnim podlivom donjih kapaka oba oka, preloma nosnih kostiju sa pomakom koštanih odlomaka i rane razderine u predjelu korijena nosa”.

Zbog istog krivičnog djela suđeno mu je i 2016. godine, kada je osuđen na tri mjeseca zatvora. Zbog samovlašća počinjenog 2011. godine osuđen je osam mjeseci uslovno na dvije godine.

Novčanim kaznama osuđivan je zbog krivičnih djela počinjenih 1983. godine, 1990. i 1991. godine.

Dvije godine kasnije osuđen je na dva mjeseca zatvora uslovno na godinu, a 2003. godine osam mjeseci zatvora uslovno dvije godine. Presudom Osnovnog suda u Cetinju 2006. godine osuđen je na osam mjeseci uslovno sa periodom provjere na dvije godine, zbog krivičnog djela prevara.

"CRNOGORSKE SUDIJE POSAO RADE PO ZAKONU I ETICI"

Udruženje sudija osudilo je prijetnje Jovović rekavši da je Velimirović putem telefonskih poruka ozbiljno ugrozio bezbjednost i integritet Jovović, čime je, kako su rekli, doprinio širenju već negativne klime u kojoj se trenutno nalazi crnogorsko sudstvo.

„U vremenu kad je naša profesija pod stalnim i često neosnovanim napadima, takav slučaj nipošto ne smije proći neopaženo i nekažnjeno“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozdravili brzu reakciju nadležnih organa i kazali da očekuju da Velimirović bude adekvatno kažnjen, kao i da javnost prepozna da takav odnos prema sudijama i sudstvu uopšte ne smije praksa, niti se za takve istupe treba tražiti opravdanje.

„Stvoriti društvenu atmosferu u kojoj svako može da se odnosi prema nosiocima sudske vlasti shodno svom revoltu ili nezadovoljstvu, ne ide nikome na ruku, kako sudijama, tako ni cjelokupnom društvu“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja sudija rekli su da se za društvo u kom sudije ne uživaju ugled, integritet i zaštitu kakvu zaslužuju ne može reći da je savremeno i evropsko. „I pored pomenute negativne slike, crnogorske sudije svoj posao rade po zakonu i etici“, naveli su iz Udruženja.

Prema njihovim riječima, koliko je to teško, znaju samo oni koji taj posao vrše, naročito u okolnostima kada je većina javnosti usmjerena protiv njih. „Stoga, tretman kakav je doživjela predsjednica Jovović izgleda kao lov na vještice u kom stradaju oni koji pošteno i odgovorno rade svoj posao, a što se nikom i nikad ne smije dešavati“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: