Specijalizovali se za pljačkanje marketa?

Optužnicom je predstavljeno da su 19. novembra 2021. godine u Podgorici, okrivljeni Š. M. i A. Đ., zajedno i po prethodnom dogovoru sa izvjesnim Lj. A., djelujući kao grupa, prijetili da će neposredno napasti na život i tijelo, a zatim oduzeli tuđu pokretnu stvar

6790 pregleda 0 komentar(a)
Maskirani i naoružani ulazili u markete (ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Maskirani i naoružani ulazili u markete (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici protiv okrivljenih - ranije osuđivanog Š. M. i kozmetičarke Đ. A., koje terete da su kao saizvršioci počinili nekoliko krivičnih djela - razbojništvo. On je, prema tom aktu, izvršio i produženo krivično djelo - teška krađa.

Optužnicom je predstavljeno da su 19. novembra 2021. godine u Podgorici, okrivljeni Š. M. i A. Đ., zajedno i po prethodnom dogovoru sa izvjesnim Lj. A., djelujući kao grupa, prijetili da će neposredno napasti na život i tijelo, a zatim oduzeli tuđu pokretnu stvar.

”Okrivljeni su se vozilom marke ‘ford fijesta”, kojim je upravljala A. Đ., dovezli do marketa vlasništvo oštećene P. M. Zatim su okrivljeni Š. M. i Lj. A. sa maskama preko lica ušli u navedeni market kojom prilikom su držali noževe u rukama čija oštrica je bila okrenuta ka radnici marketa oštećenoj J. N., obraćajući joj se riječima: ‘Daj novac, ovo je pljačka’. Potom su prišli registar kasi otrgnuli je i sa kasom i novcem se vratili u vozilo, gdje ih je po unaprijed pripremljenom planu čekala okrivljena A. Đ., nakon čega su otvorili kasu, i iz koje su oduzeli i prisvojili novac u iznosu od 530, eura i među sobom ga podijelili”, navodi se u tom aktu.

Dodaje se da su okrivljeni Š. M. i A. Đ. ponovili sličan scenario i 8. januara 2022. godine, kada su se ‘fijestom’ dovezli do marketa vlasništvo oštećene K. J.

”Okrivljeni Š. M. je ušao maskiran sa maskom preko lica i kapuljačom na glavi, nakon čega je prišao oštećenoj držeći pištolj u ruci, okrenut u njenom pravcu i govoreći joj: ‘Daj pare’, što je oštećena od straha i uradila i predala novac u iznosu od 150 eura”.

Navodi se da su nakon tri dana, okrivljeni Š. M. i A. Đ. zajedno sa izvjesnim LJ. A. pokušali da oduzmu tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribave protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 150 eura.

”U market vlasništvo oštećenog Š. Lj. su ušli Š. M. i LJ. A., maskirani sa fantomkama na licu, a okrivljeni Š. M. je držeći pištolj usmjeren pravcu oštećene T. T., i zatražio da im preda novac, nakon čega su se okrivljeni dali u bjekstvo”.

U optužnici se navodi da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo - razbojništvo u pokušaju.

Dalje stoji da su Š. M. i A. Đ. i 12. i 13. januara 2022. godine, uz prijetnju, iz marketa vlasništvo oštećenog Dž. B., oduzeli 150 eura.

”Okrivljeni Š. M. je maskiran sa fantomkom na glavi ušao i držeći pištolj u ruci, čiju cijev je usmjerio u pravcu oštećene P. S. i zaprijetio riječima: ‘Daj pare i ne prilazi, pucaću!’, nakon čega je iz registar kase oduzeo i prisvojio novac u iznosu od 150 eura. Narednog dana su se dovezli do marketa vlasništvo oštećenog V. I., u kojem je okrivljeni Š. M. ušao sa maskom preko lica i pištoljem u ruci, čiju cijev je usmjerio u pravcu oštećene B. V. govoreći joj - ‘Pare!’. Zatim je prišao i oduzeo registar kasu, vrijednosti 30,35 eura sa novcem u iznosu od 281,30 eura i vaučerima u vrijednosti od 90 eura, nakon čega se vratio u vozilo, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 401,65 eura”, piše u optužnici.

Navodi se Š. M. je 13. decembra 2021. godine, sa izvjesnim Lj. A., udružio se radi vršenja krađa, kada su pri sebi imali noževe, radi napada i odbrane.

”Maskirani sa kapuljačama na glavi i medicinskim maskama, ušli su u market vlasništvo oštećenog I. K., nakon čega su oštećenoj naredili da ne prilazi, a zatim su oduzeli registar kasu i napustili objekat, dok su iz kase oduzeli i prisvojili novac u iznosu od oko 367,80 eura, a kasu bacili u rijeku, i novac podijelili među sobom”, navodi se između ostalog u optužnici državne tužiteljke Danke Ivanović Đerić u Višem državnom tužilaštvu.

Bonus video: