Nezakonitom eksploatacijom kamena "Progres&Co" oštetio državu za više od šest miliona eura?

Podnijeta krivična prijava protiv M.K. i „Progres&Co“ zbog sumnje da su izvršili nezakonitu eksploataciju arhitektonsko – građevinskog kamena u količini od 20.022 metara kubnih

15821 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Protiv Nikšićanina M.K (67) i „Progres&Co“ d.o.o iz toga grada podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da su izvršili nezakonitu eksploataciju arhitektonsko – građevinskog kamena u količini od 20.022 metara kubnih i time oštetili državu za oko 6,7 milona eura, saopšteno je iz Uprave policije.

Ovim su, kako se sumnja, izvršili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja.

Iz UP su kazali da je tokom izviđaja koji je sproveden u saradnji Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću i Uprave za inspekcijske poslove utvrđebo da su M.K. i „Progres&Co“ d.o.o izvršili djelo koje im se stavlja na teret.

"Na način što su, kako se sumnja, neovlašćeno proizvodili i prerađivali robu za čiju proizvodnju ili prerađivanje je potrebno odobrenje nadležnog organa, u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist. Oni su, kako se sumnja, od aprila 2015. do februara 2021. godine izvršili nezakonitu eksploataciju rudno mineralne sirovine, arhitektonsko – građevinskog kamena u količini od 20.022 m/3", navodi se u saopštenju

Oni su na ovaj način stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 6.707.370 eura, pri čemu je država pretrpjela materijalnu štetu, po osnovu neuplaćene zakonski određene koncesione naknade za eksploataciju ove količine arhitektonsko – građevinskog kamena.

"Pripadnici policije i rudarske inspekcije su 19. februara, postupajući na osnovu operativnih informacija o nelegalnoj eksploataciji kamena, izvršili provjere četiri katastarske parcele, a kojom prilikom su zatekli mehanizaciju koja je vršila eksploataciju i utovar arhitektonsko – građevinskog kamena. Tokom vršenja provjera utvrđeno je da „Progres&Co“ d.o.o iz Nikšića nema zaključen koncesioni ugovor o pravu na detaljna geološka istraživanja i eksploataciju kamena na tim katastarskim parcelama, kao i da se predmetne parcele u prostornom planu opštine Nikšić ne nalaze kao prostor koji je namijenjen za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina", piše u saopštenju UP.

Bonus video: