Vještak: Simonović nije mogla da planira radnje

Radosava Simonović komšiju pokušala da ubije u stanju bitno smanjene uračunljivosti, tvrdi psihijatar Golubović

5356 pregleda 0 komentar(a)
Simonović juče napušta zgradu suda, Foto: Jadranka Ćetković
Simonović juče napušta zgradu suda, Foto: Jadranka Ćetković

Sposobnost Radosave Simonović (44) da shvati značaj djela, kao i mogućnost da upravlja postupcima bila je bitno smanjena, a u vrijeme izvršenja bila je u stanju afekta jakog intenziteta.

To je juče u Višem sudu u Bijelom Polju, pored kojim Simonović odgovara zbog pokušaja ubistva komšije Dragoslava Trišića (24), kazao psihijatar i predstavnik komisije vještaka dr Željko Golubović.

Prema navodima optužnice, nakon svađe i tuče u dvorištu Simonovića, okrivljena je, 4. novembra 2019. godine, kuhinjskim nožem tri puta izbola Trišića.

U ranijem nalazu vještaka, dr psihijatra Gordane Konatar i psihologa Nataše Vuković navodi se da je u vrijeme izvršenja djela, Simonović “bila u stanju privremene duševne poremećenosti, pod dejstvom afekta straha jakog intenziteta za život bliske osobe”.

Ističući da se radi o duševno zdravoj osobi, dr Golubović je napomenuo da se preddeliktni period, karakteriše konfliktnim odnosima između okrivljene i oštećenog unazad 2-3 mjeseca, a razlog je što joj je Trišić ubio četvoro kučića, tako što ih je pregazio kolima.

”Događaju je prethodio i verbalni konflikt između okrivljene i oštećenog, kada se ona vratila kućnim uslovima, pa je taj preddeliktni period ocijenjen kao ‘afektivno stanje razdraženosti srednjeg intenziteta’”, kazao je dr Golubović.

Prema kazivanju Simonović, ona je bila kod Trišića da se raspravi, jer je saznala da je bio u vezi s njenom maloljetnom kćerkom, a došlo je i do svađe s njegovom suprugom, zbog čega je pozvala brata Vladimira Mijovića da razgovara s Trišićem.

”U ovim okolostima okrivljena se ponašala racionalno, tražeći izlaz, pozivajući brata, kako bi se razriješila konfliktna aktivnost koja se odnosila na situaciju u vezi sa kćerkom, iz čega se zaključuje da se radilo o neposrednom preddeliktnom periodu u afektivnom stanju napetosti i anksioznosti srednjeg intenziteta”, kazao je vještak.

Međutim, napomenuo je on, kako to i u spisima predmeta stoji, došlo je do verbalnog i fizičkog sukoba između brata okrivljene (Vladana Mijovića) i oštećenog Trišića, “u vidu nanošenja šamara i slično”, a oni potom padaju preko ograde u dvorište kuće, pri čemu se oštećeni nalazi iznad Mijovića.

”Ovaj vid nasilja samo je potencirao prethodno afektivno stanje razdraženosti na viši nivo, to jest doveo optuženu u afektivno stanje jakog itenziteta.”

Optužena je u sudu pričala da se nalazila u kuhinji gdje je ljuštila krompir, kada je začula galamu.

Kako to stoji u spisima, kazao je vještak, primijetila je kako njih trojica udaraju njenog brata, koji se nalazio na zemlji, udarajući ga rukama, moguće i nogama. Ona je ušla u kuhinju, uzela nož i udarila prvog koji joj je naišao.

”U tom trenutku optužena se nalazila u afektivnom stanju razdraženosti jakog intenziteta. Imajući u vidu spise predmeta (Radosava je pričala da je udarila nožem prvog... svjedoci opisuju ‘mahala nožem’, ‘gađala nožem’), cijenimo da je usljed afektivne situacije došlo do kvalitativnih poremećaja svijesti na nivou suženja, ali ne i pomućenja ili sumračenja svijesti, što je uslovilo konfuzno ponašanje”, kazao je vještak Golubović.

Vještak je pojasnio da u trenutku afektivnog stanja jake razdraženosti u kritičnom događaju, Simonović nije bila u stanju da planira radnje, da planira nanošenje jednog ili više uboda, da bira žestinu, da prati svoje ponašanje… a sama delikatna situacija generisala je ponašanje na nivo afektnog stanja jakog intenziteta.

On je napomenuo da u njenom slučaju nije bilo nikakve psihopatologije.

U ovom slučaju optuženi su i brat okrivljene Vladan Mijović, tetak i ujak Trišića - Radosav Raičević i Jovica Radević.

Suđenje se nastavlja 1. jula.

Bonus video: