„Naručena presuda” za ubistvo Bećirovića

U predstavci upućenoj glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, Borović navodi da njegov klijent nije imao skoro nikakvih šansi u atmosferi “tajnog davanja ogromnih svoti novca za bezvrijedne livade” i “porodičnog prijateljstva između vrhovnih predstavnika pravosudnih organa” i biznismena sa svojstvom oštećenog. Ističe da bi SDT trebalo da sasluša i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, koji je, kako tvrdi, odmah nakon ranjavanja Dragana Bećirovića došao na lice mjesta...

72289 pregleda 20 komentar(a)
Uhapšena zbog sumnje da je uticala na presude: Medenica, Foto: Boris Pejović
Uhapšena zbog sumnje da je uticala na presude: Medenica, Foto: Boris Pejović

Advokat Borivoje Borović zatražio je od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da sasluša nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, optuživši je da je uticala na presudu kojom je njegov klijent Marko Šaranović osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva biznismena Dragana Bećirovića.

U predstavci upućenoj početkom maja glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, Borović navodi da je taj predmet “evidentan primjer ‘naručene presude’”.

On je u predstavci napisao da je prije objavljivanja presude objelodanjeno da su Medenica i brat ubijenog - Zoran Bećirović, imali poslovne i privatne veze.

”Ovaj predmet je evidentan primjer ‘naručene presude’. Jasno je da brojnost i ozbiljnost povreda prava okrivljenog od strane Višeg suda i pojedinih sudija Apelacionog suda, policijskih službenika i Višeg tužilaštva, ne može da bude rezultat njihovog nepoznavanja prava, niti posljedica nekakvog slučaja. Radi se o pristrasnom vođenju postupka, koje ima svoj uzrok u pritisku na navedene postupajuće organe. Da su ove tvrdnje tačne, nedvosmisleno proizilazi nakon saznanja koja su u javnost dospjela neposredno prije donošenja pravosnažne presude, a koja se tiču poslovnih i privatnih veza između tadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i Zorana Bećirovića... Zoran Bećirović ima svojstvo oštećenog u tom predmetu”, piše u predstavci.

On je ocijenio da je nakon otkrića MANS-a postalo potpuno jasno zbog čega je Apelacioni sud u dva navrata ukidao rješenje o izdvajanju ključnog nezakonitog dokaza protiv okrivljenog:

”Zbog čega se okrivljeni optužuje, a onda osuđuje pravnom kvalifikacijom koja čak ni ne proizilazi čak ni iz činjenice opisa krivičnog djela... Nakon svih nepravilnosti vezanih za ovaj predmet smatramo da bi bilo neophodno saslušati Vesnu Medenicu, na okolnosti vezane za ovaj krivični predmet, poznanstvo sa oštećenim, njihove poslovne veze i transakcije, za komunikacije tim povodom sa sudijama Apelacionog suda”, napisao je Borović.

Pristrasno vođen postupak: Borović
Pristrasno vođen postupak: Borovićfoto: Savo Prelević

MANS je objavio da je tadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda Medenici kompanija “Lolkan Investments Montenegro” tokom 2015. platila 140.000 eura za zemljište u kolašinskom selu Ravni. Ta kolašinska firma bila je u stoprocentnom vlasništvu kompanije “KATUN”, takođe iz Kolašina. Istraživački centar MANS-a je u Kolašinu pokušao da dođe do više informacija o tim kompanijama, ali na adresama na kojima su registrovane nije bilo vidljivih oznaka da se tu zaista i nalaze. Navodno, iza obje firme stoji biznismen Zoran Bećirović, sa svojom of-šor kompanijom “Caldero Trading Limited”, registrovanom na Kipru...

Borović u predstavci ističe da bi SDT trebalo da sasluša i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, koji je, kako tvrdi, odmah nakon ranjavanja Dragana Bećirovića došao na lice mjesta, a zatim se zaputio u kotorsku bolnicu, gdje je Budvanin bio prebačen.

”Njegov vozač na volšeban način postaje svjedok optužbe, a Đukanović nikada nije saslušan ovim povodom, što smatramo da bi se trebalo dogoditi”, napisao je Borović.

On je tražio od Novovića da izvrši uvid u taj predmet i provjeri sve navode iz njegove predstavke.

Dugogodišnja prva žena crnogorskog pravosuđa uhapšena je 17. aprila na Aerodromu Podgorica. SDT sumnjiči Medenicu da je, kao član kriminalne grupe koju je formirao njen sin Miloš, izvršila krivično djelo protivzakoniti uticaj, odnosno da je uticala na ishode presuda...

HRONOLOGIJA

Bećirović je ubijen 10. aprila 2011. godine u Budvi.

U januaru 2015. godine uhapšeni su Danilovgrađanin Marko Šaranović i njegov sugrađanin Milan Bulatović, zbog sumnje da su nasrnuli na Bećirovića, a potom ga i ubili.

Policija je tada na vanrednoj konferenciji za medije saopštila da je prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih Šaranović odgovara za teško ubistvo, a Bulatović za pomaganje i prikrivanje.

Tokom postupka, hapšeno je još njihovih sugrađana.

Prvostepena presuda izrečena je u junu 2017. godine. Šaranoviću je tada izrečena kazna od 14 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Bećirovića. Sud je tada donio i presudu kojom su odbijene optužbe protiv Milana Bulatovića - da nije prijavio ubistvo Bećirovića i počinioca.

Krajem novembra te godine, Apelacioni sud ukinuo je odluku Višeg suda i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Borović je u predstavci napisao da je vijeće Apelacionog suda tada zaključilo da nema dokaza da je Šaranović ubio Bećirovića, da je nejasno koju je radnju u tom pravcu preduzeo, na koji način je doprinio izvršenju krivičnog djela...

”Da ne postoje transkripti snimanih razgovora od 82 do 114 minuta, da je sporan subjektivni odnos okrivljenog prema krivičnom djelu, da u spornoj odbrani Bulatovića navodi da ga je okrivljeni Šaranović pitao ima li neko ko je zainteresovan da prebije jedno lice, a ne da ga ubije. te da mu je isti naknadno rekao: ‘A đe metak pogodi arteriju?’, iz čega Apelacioni sud ne razumije razloge prvostepenog suda da je optuženi Šaranović htio da liši života Bećirovića”, piše u predstavci.

Medenica
Medenicafoto: Luka Zeković

Borović u dopisu navodi da je Apelacioni sud dvije godine kasnije ignorisao sve naloge kolega iz istog suda:

”Iako se činjenično stanje dodatno popravilo u korist okrivljenog Šaranovića”.

Šaranović je početkom maja 2019. godine, u ponovljenom sudskom postupku, pred Višim sudom osuđen na 12 godina zbog ubistva Bećirovića.

Sudija Predrag Tabaš tada je u kratkom obrazloženju presude rekao da nije utvrđeno da je Šaranovic pucao u Bećirovića, već da je pronašao jednu ili više osoba koje će da ga sačekaju i napadnu.

Nekoliko mjeseci kasnije MANS je objavio detalje o navodnoj poslovnoj transakciji uzmeđu Medenice i Zorana Bećirovića...

Apelacioni sud u decembru te godine preinačio je kaznu Šaranoviću zbog ubistva Bećirovića i osudio ga na 14 godina zatvora...

”NIJE IMAO ŠANSI”

Borović u predstavci navodi da njegov klijent nije imao skoro nikakvih šansi u atmosferi “tajnog davanja ogromnih svoti novca za bezvrijedne livade” i “porodičnog prijateljstva između vrhovnih predstavnika pravosudnih organa” i biznismena sa svojstvom oštećenog u predmetu.

”Da je vršen očigledan pritisak, posebno na vijeće Apelacionog suda, vidi se iz primjera izdvajanja iz spisa predmeta dokaznog materijala prikupljenog mjerama tajnog nadzora”, napisao je u predstavci.

On tvrdi da sve što se dešavalo u postupcima pokazuje da je riječ o korupciji u poravosuđu:

”Jer protivrečnost i nedosljednost u ovom obimu i sa ovolikim posljedicama nikako drugačije ne može da se objasni. Osuđujuća presuda se temelji na nezakonitim dokazima, bez kojih ista ne bi bila donijeta”.

Borović je optužio policajce i postupajuće tužioce da su iznudili iskaz od Bulatovića, prijeteći mu “bombama i konferencijama za štampu”, kao i da su obmanjivali branioce da uhapšeni nijesu u zgradi Centra bezbjednosti Podgorica.

On zaključuje da se sve to radilo u “privatne svrhe” i pod pritiskom:

”Jer je okrivljeni Šaranović morao biti osuđen”.

DNK sa mjesta ubistva “volšebno nestao”

Borović je u predstavci napisao da je sudsko vijeće sve činjenice koje su išle u prilog okrivljenog iskoristilo na njegovu štetu, pa i veoma važnu - da DNK profil pronađen na mjestu ubistva Bećirovića ne pripada Šaranoviću.

”Na licu mjesta izvršenja krivičnog djela pronađen je DNK napadača, pa kada je ustanovljeno da ne pripada okrivljenom Šaranoviću, kada su se kroz svjedočenja policajaca otkrile zloupotrebe vezane za DNK, sud je samo promijenio izreku presude, tako što je, umjesto kao neposrednog izvršioca, tj. lica koje je pucalo, okrivljenog okarakterisao kao lice koje je svojim radnjama značajno doprinijelo izvršenju krivičnog djela ubistvo”.

Napisao je i da je okrivljeni insistirao da se utvrdi čiji je, odnosno kome pripada DNK profil pronađen na mjestu ubistva, ali da je taj dokaz “volšebno nestao”.

”Vještačenje ovog DNK traga iz kojeg su se mogle utvrditi odlučne činjenice u ovom postupku je povjereno Forenzičkom centru u Holandiji. Međutim, 21. februara 2012. godine VDT je obaviješteno da je pošiljka sa zamolnicom i prilozima stigla u Holandiju, ali da je na putu do Sektora za međunarodnu pravnu pomoć nestala?! Ovo je vjerovatno jedini slučaj u državi u kome na ovako volšeban način nestaje ključni dokaz sa lica mjesta, a da je to nebitno i za sud i za tužilaštvo”, piše u predstavci.

Saslušajte i Bećirovića, da “konačno kaže sve što zna”

Borović je pozvao glavnog specijalnog tužioca da sasluša i Zorana Bećirovića, brata ubijenog, kako bi učinio ono što je u sudnici najavio - da će reći ko stoji iza likvidacije Dragana Bećirovića.

U predstavci je citirao i njegov svjedočki iskaz od 19. februara 2015. godine, dat u sudnici - da zna ko stoji iza ubistva njegovog brata i da su u pitanju visoki funkcioneri bezbjednosnih službi i članovi te kriminalne organizacije... i da to neće reći dok ne bude smatrao da je nastupio najbolji momenat.

”S obzirom na promjene koje su nastupile u Crnoj Gori, smatramo da isti treba da bude pozvan u SDT, kako bi konačno rekao šta sve zna u vezi smrti svog brata”, napisao je advokat Borović.

Bonus video: