Čak 35 kandidata želi u Sudski savjet

Šesnaest advokata na spisku od 35 zainteresovanih kandidata, koji su se prijavili na javni poziv za četiri ugledna pravnika za Sudski savjet. Kandidature skupštinskom Odboru poslalo i troje profesora Pravnog fakulteta u Podgorici - dekanica Aneta Spaić i njene kolege Radoje Korać i Nebojša Vučinić

31917 pregleda 24 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nikad veće interesovanje za fotelje uglednih pravnika u Sudskom savjetu - 16 advokata našlo se na spisku od 35 zainteresovanih kandidata, koji su se prijavili na javni poziv skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, saznaju “Vijesti”.

U trku za četiri pozicije u Sudskom savjetu uključilo se i troje profesora Pravnog fakulteta u Podgorici, dekanica Aneta Spaić, koja je u prošlom mandatu bila i u Tužilačkom savjetu, ali i njene kolege Radoje Korać i Nebojša Vučinić.

Kandidature, kako su “Vijesti” već najavile, predali su nekadašnji ministar pravde, advokat i član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć i njegov kolega Dražen Medojević, koji godinama u brojnim predmetima zastupa predstavnike Demokratskog fronta.

Spaić
Spaićfoto: Boris Pejović

Na spisku od 16 advokata našli su se Fikret Kurgaš i Kasim Dizdarević iz Bijelog Polja, koji se tokom 2020. godine prijavljivao i za sudiju Ustavnog suda Crne Gore, a 2013. godine pokušavao je, takođe, da se domogne pozicije uglednog pravnika u Sudskom savjetu.

Bivši predsjednik Apelacionog suda i advokat Vukoman Golubović odlučio je da poslije gotovo deceniju ponovo preda kandidaturu za Sudski savjet.

Njegov prvi pokušaj, krajem 2013. godine, zaustavljen je na intervjuu pred skupštinskim Odborom kada nije prošao trik pitanje...

Još jedan nekadašnji predsjednik Apelacionog suda i dugogodišnji advokat Dragutin Čolaković, poslao je kandidaturu za SS, a prijavu je dostavio i bivši predsjednik Ustavnog suda i profesor Pravnog fakulteta Blagota Baćo Mitrić.

Među advokatima, koji žele da zauzmu pozicije uglednih pravnika u Sudskom savjetu su i Dragan Ćalasan i Ivan Kadić iz Nikšića, ali i advokati iz Podgorice Mitar Mugoša, Pavle Radonjić, Danilo Radulović i Dado Petrović.

Vučinić
Vučinićfoto: Luka Zeković

Prijavu Odboru za pravosuđe, politički sistem, upravu poslao je i podgorički advokat Žarko Savković, koji je na sjednici Sudskog savjeta 30. septembra 2008. godine, kojom je tada predsjedavala nedavno uhapšena Vesna Medenica, razriješen funkcije sudije Osnovnog suda u Podgorici zbog, kako su naveli, “nestručnog i nesavjesnog obavljanja sudijske funkcije”...

Savković je i predsjednik Komisije za žalbe Fudbalskog saveza Crne Gore.

Iako uveliko gazi devetu deceniju života, želju da svojim znanjem i bogatim iskustvom pomogne radu Sudskog savjeta ima i najstariji advokat u Crnoj Gori Tomislav Toško Dedić, koji je u julu 2020. godine, pred parlamentarne izbore, bio i među inicijalnim potpisnicima platforme “Crno na bijelo”.

Želju da se nađe u Sudskom savjetu ima i bivši dugogodišnji predsjednik Notarske komore i nekadašnji advokat Branislav Bane Vukićević.

”Dugo godina sam radio kao advokat i notar i nedavno sam stekao uslove za penziju, čime sam razriješen funkcije notara. Imao bih vremena, a vjerujem da bih svojim dugogodišnjim pravnim iskustvom, mogao predano da se posvetim radu Sudskog savjeta i time doprinio napretku pravosuđa”, kazao je Vukićević “Vijestima”.

”Vijesti” saznaju da se u borbu za četiri pozicije uključio i bivši pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Zoran Ratković.

Skupštinski Odbor je za sjutra u 11 časova zakazao sjednicu na kojoj će se utvrditi lista prijavljenih kandidata na javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Odbor je 24. maja ove godine objavio poziv za popunu četiri mjesta sa kvote uglednih pravnika, jer su sadašnji članovi već osam godina na tim mjestima, iako im je mandat istekao još prije četiri godine.

Neustavni mandat uglednim pravnicima, koji 2. jula ove godine završavaju dva kruga po četiri godine, produžen je jer Skupština nije imala 54, odnosno 49 glasova poslanika, za izbor novih članova, pa je oglas više puta ponavljan.

Kolika je zainteresovanost ovog puta za četiri mjesta u Sudskom savjetu najbolje govori podatak da je krajem 2013. godine za tu poziciju kandidaturu predalo 14 zainteresovanih pravnika.

Za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika može biti birano lice koje ima petnaest godina radnog iskustva na pravnim poslovima, uživa lični i profesionalni ugled i nije osuđivan za krivična djela koja čine sudije nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije.

Nakon konkursne procedure, Odbor je dužan da Skupštini dostavi Predlog za izbor uglednih pravnika za Sudski savjet, koji po pravilu sadrži onoliko kandidata koliko se bira članova SS-a.

Prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, ukoliko Skupština ne izabere sva četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, konkurs se ponavlja.

Bonus video: