Garčević prihvatio krivicu i rekao da se kaje

Prvostepeni Viši sud je prilikom odmjeravanja kazne pravilno utvrdio i vrednovao sve činjenice... i pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani optuženog cijenio da se radi o mladoj osobi, koja je u vrijeme izvršenja krivičnih djela imala 21 godinu, prihvatanje krivice, iskreno kajanje i njegov raniji život", navodi se u obrazloženju presude

12648 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Apelacioni sud Crne Gore preinačio je prvostepenu presudu kojom je Viši sud u Podgorici osudio Mladena Garčevića zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Marija Lekić.

Uvažavajući žalbu odbrane, sud je promijenio odluku podgoričkog Višeg suda kojom je taj okrivljeni osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora i presudio da Garčević robija dva mjeseca manje od odluke prvostepenog suda.

Apelacioni sud je, navodi se u odluci, preinačio je presudu u dijelu odluke o kazni, na način što se za krivično djelo - teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja uzima kao utvrđena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, a za krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, kazna zatvora u trajanju od 30 dana.

Primjenom odredbi Krivičnog zakonika Crne Gore, optuženi se osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

”Prvostepeni Viši sud je prilikom odmjeravanja kazne pravilno utvrdio i vrednovao sve činjenice, koje su od uticaja da kazna bude veća ili manja. I pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani optuženog cijenio da se radi o mladoj osobi, koja je u vrijeme izvršenja krivičnih djela imala 21 godinu, prihvatanje krivice, iskreno kajanje i njegov raniji život, koji se ogleda u tome da je neosuđivan, dok otežavajućih okolnosti nije bilo”, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Dodaje se da je, cijeneći navedene činjenice, pravilno optuženom sud prethodno utvrdio kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, za krivično djelo - teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Protiv Mladena Garčevića podignuta je optužnica zbog sumnje da je 26. februara 2021. godine, oko 23.30 sati, u Risnu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala Marija Lekić (40).

Kako se navodi u optužnici, Lekić je bila saputnica u vozilu “BMW” kojim je upravljao Garčević, kada je izgubio kontrolu nad vozilom i sletjeli su u more.

U optužnici se navodi da su se kretali magistralnim putem, van naselja, iz smjera Kotora prema Risnu, nedozvoljenom brzinom od oko 123,4 km/h u zoni ograničenja brzine određene saobraćajnim znakom od 40 km/h.

Bonus video: